Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, dönemi, emevîler, hakkında, kısa

Emeviler Dönemi Hakkında Kısa Bilgiler

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Emeviler Dönemi Hakkında Kısa Bilgiler

Emeviler Dönemi Özet Bilgi

Emevi Devleri Ve Özellikleri

Emeviler Dönemi Genel Özellikleri

Muaviye ile başlayan bu döneme Muaviye’nin alilesinden dolayı Emeviler denir Şam’de halifeliğini ilan etmiştir Medine’de ise Hz Ali’nin oğlu Hz Hasan halife ilan edildi Bu yeni bir iç savaş demekti Fakat Hz Hasan Muaviye’nin yerine veliaht belirlememesi şartı ile halifelikten çekildi Ancak Muaviye bu şarta uymayarak oğlu Yezit’i halife ilan etti

NOT: Bu olay üzerine Halifelik babadan oğla geçen saltanat haline gelmiştir

Emeviler döneminde fetihlere yeniden başlanıldı Kuzey Afrika’nın fethi tamamlandı İstanbul kuşatıldı, fakat alınamadı Yezit halife olunca Irak halkı halife ilan etmek için, Hz Ali’nin diğer oğlu Hz Hüseyin’ini Irak’a davet ettiler Irak’a doğru gelmekte olan Hz Hüseyin ve taraftarlarını Kerbela Çölünde Yezit’in askerleri şehit ettiler

NOT: Kerbela olayı ile İslam dünyasında mezhep ayrılıkları kesinlik kazandı

Halife Velit zamanında Tarık Bin Ziyat komutasında Cebeli Tarık boğazını geçerek İspanya’yı kuşattılar Vizigot Krallığı ile yapılan Kadiks Savaşı’nı kazanarak İspanya’ya egemen oldular İspanya’da Endülüs Emevi Devleti’ni kurdular (711)

Emeviler Fransa’ya kadar ilerleyerek Franklarla Puvatya Savaşı’nı yaptılar Yenilerek geri çekildiler

Maveraünnehir bölgesindeki ilerleyişleri Türgişler tarafından durduruldu Emeviler Ebu Müslim Horasani tarafından başlatılan ayaklanma ile yıkıldılar

Yıkılış Sebepleri:

Emevi ailesine aşırı bağlılıkları

Sınırların genişlemesiyle yönetimin zorlaşması

İslam Devleti’ni bir Arap devleti haline getirmeleri Müslüman olmayanlara köle (Mevali) uygulamaları yapmaları

Peygamber soyuna kötü davranmaları

Emeviler dönemindeki diğer gelişmeler:

Halife Abdülmelik döneminde Arapça resmi dil ilan edildi İlk Arap parası bastırıldı

İller birleştirilerek beş büyük eyalete ayrıldı

İslam mimarisi Batı mimarisi seviyesine ulaştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com