![]() |
Ayın Evreleri Anlatım Resimli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ayın Evreleri Anlatım ResimliResimli Ayın Evreleri, ayın evreleri resimli yazı, Ayın Evreleri Resimli, ayın evreleri resimli ve isimli Ayın Evreleri Resimli Anlatım ![]() 1)YENİ AY: Ay'ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır ![]() ![]() ![]() 2) İLK DÖRDÜN : Yeni Ay'dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur ![]() ![]() ![]() ![]() 3) DOLUNAY : Yeni ay'dan 14 gün sonraki görünen durumudur ![]() ![]() ![]() ![]() 4) SON DÖRDÜN : Ay'ın Dolunay'dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya'dan görülme evresidir ![]() AY'IN HAREKETLERİ : 1) AY'IN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ: Kendi ekseni etrafındaki hareketi güneş günüyle 29,5 günde tamamlar) Yani Ay'ın kendi ekseni etrafındaki hareketi çok yavaştır ![]() 2) AY'IN DÜNYA ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ : Dünya etrafındaki hareketi (Bunu da aynı sürede yani 29 ![]() Bu nedenledir ki; * Dünya'dan bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür ![]() * Ay'da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır ![]() Gece-gündüz süreleri arasmdaki farkm fazla olması ve atmosferinin olmaması günlük sıcaklık farkmm çok fazla olmasmda etkili olmuştur, Bu da Ay'da şiddetli mekanik çözülmelerin görülmesinde etkili olmuştur ![]() 3) AY'IN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ : Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar ![]() AY HAKKINDA BAZI BİLGİLER - Ayın Kütlesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ayın Hacimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ayın Yarıçapı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ayın Kütle Yoğunluğu: (kg/m3) 3340 - Ayın Yerçekimi Sabiti: (m/s2) 1 ![]() - Ayın Kavuşum Dönemi: (gün) 29 ![]() - Ayı Yıldızıl Dönemi ![]() ![]() ![]() ![]() Ayın Evreleri Resimli Anlatım |
![]() |
![]() |
|