|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dönüşebilen, dönüşüm, geri, maddeler, metodları |
![]() |
Geri Dönüşebilen Maddeler Ve Geri Dönüşüm Metodları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geri Dönüşebilen Maddeler Ve Geri Dönüşüm MetodlarıGeri Dönüşebilen Maddeler Nelerdir Geri Dönüşebilen Maddeler Nasıl Dönüştürülür Geri dönüştürme metotları Geri dönüştürme metodları her malzeme için farklılık göstermektedir: Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır ![]() ![]() ![]() Beton: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilir ![]() ![]() ![]() Kağıt: Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur ![]() ![]() ![]() Cam: Cam atıklar (şişe, kavanoz vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kağıt'ın geri dönüşümü Tüketim sonrası çeşitli kâğıt,karton v ![]() Düzleştirerek ayrı toplama Kağıt liflerinin geri kazanılması Yeni kâğıt ürünler Geri dönüştürülmüş kâğıt karton ürünler Kağıdın geri dönüşümü sonucunda 1 Ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecek ![]() ![]() ![]() Plastik'in geri dönüşümü Tüketim sonrası çeşitli plastik ambalajlar Kaba sınıflandırma (PVC,PET,PE,PP ve DİĞERLERİ) gibi Hassas sınıflandırma Kırma öğütme Yıkama(temizleme) , Yüzdürme(çöktürme) ile ayırma Kimyasal (fiziksel) işlemler Geri Dönüştürülmüş plastik ürünler Yani Granül(PE) , Mikronizasyon (PVC) , Çapak veya sentetik elyaf (PET) Plastiğin geri dönüşümü sonucunda 1 Ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur ![]() ![]() Metal'in geri dönüşümü Tüketim Ayrı Toplama Manyetik Ayıklama Fabrikada Eritme Geri dönüştürülmüş Metal Yeni Metal Ürün Metalin geri dönüşümü sonucunda 1 Ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammade tasarrufu sağlanır ![]() ![]() Cam'ın geri dönüşümü Tüketim sonrası çeşitli camlar Ayrı Toplama Ayırma (Renkli,Renksiz) Yıkama (Temizleme) Öğütme Fabrika Geri dönüştürülmüş cam ürünler Camın geri dönüşümü sonucunda 1 Ton cam atığının geri dönüşümü sonucu 100 lite benzin tasarrufu sağlanmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|