Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinci, çevre, olmalıdır

Çevre Bilinci Nasıl Olmalıdır

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çevre Bilinci Nasıl Olmalıdır

Çevre Bilinci Hakkında Bilgiler

Çevre Bilinci Ve Sorumluluklarımız

Çevre bilinci ile ne anlıyoruz; Basit bir ifade ile, canlı cansız varlıkların bir arada bulundukları, birbirlerini etkiledikleri, etkileşim gösterdikleri ve de birbirlerinden etkilendikleri ortam olarak ifade edebiliriz

Dünyamıza, her gün ortalama olarak 200 bin ve her yıl 100 milyon insanın katıldığı, araştırmalarda ortaya çıkmaktadır

Bu durumunda, hızla artan dünya nüfusunun doğal kaynaklarını ne kadar etkilediği ve bu kaynaklar üzerinde ne kadar büyük baskı oluşturduğu ve kaynakları ne denli hızlı tükettigi ve de yok ettiği bir gerçektir

Su, toprak ve havanın anormal kirlenmesi ve gürültü kirliliklerinin maksimum artması , ilk kez nüfusu hızla artan ve nüfusun yoğun olduğu fazla olan kentlerde ve endüstri merkezlerinde çok olduğu bölgelerde karşılaşılmış ve bu kirliliklerin hızla dünyaya yayılmaları, çevrenin kirlenmesine ve bozulmasına neden oluşturmuştur Çarpık yerleşim sonucunda çevre kirliliği alabildiğince hızla artmıştır

Çevre kirliliği konusunda önce eğitimcilere, belediyelere ve vatandaşlara çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir

Bu durumda; şimdi ve gelecek kuşaklarımızın temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, kırlarda çocuklarımızın rahat oynayabilmeleri, topraklardan bol ve bereketli hasat veya balık alınabilmesi için bireylerin, tek tek ve örgütlü bir şekilde sorumluluklarını bilmeleri ve ona göre davranmaları gerektiği kanaatindeyim

Geleceğini ve yaşamını düşünen herkes, çevresini temiz tutmalı ve korumalıdır Her ne kadar çevreyi temiz tutmanın yolu eğitimden geçerse de, aileden alınan kültür de bu konuda fevkalade önem arzetmektedir Almış olduğumuz eğitimi toplumun tüm bireylerine ulaştırma çevre ahlakının oluşmasına yardımcı olacaktır diye düşünmekteyim

Bu nedenle çevre bilincinin tüm topluma yerleşmesi için çevre eğitiminin düzenli, tutarlı ve sürekli bir şekilde uygulanması gerekmektedir Bu konularda Görsel basınımıza fevkalade önemli görevler düşmektedir Bilhassa bu konunun başını çekmektedir

Eğitimin özünde benimseme olgusu, temelinde sevgi ve sorumluluk duygusunun geliştirilmesi yatmaktadır Doğayı sevmek, denizi sevmek ; insancıllığı, iyiliği, güzelliği, uygar, barışçıl ilişkileri de beraberinde getirmektedir Bu bilinçlenme ancak çağdaş bir eğitim düzeni ile kazandırılabilir Neden bizde olmasın ki !!!!

Her ne kadar bu olayların egitimden geçmesi esas isede, uygulayıcı eğitimcilerin de aydın fikirli , çağdaş olmaları çok önemlidir Gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakmanın sorumluluğu ise eğitimcilere ve gelecek kuşağa ait olacaktır

Bu nedenle her insan en azından biraz dahi olsa çevreci olmak ve bu sorumluluğu taşımak zorundadır Çöplerimizi atarken ne gibi bir uygulama yapmamız gerektiğini evimizdeki bireylere göstermeliyizBu düşünce ve arzularla geç kalmadan, bana ne, beni ilğilendirmez demeden hepimiz bu çabanın ve gayretin içinde olmalıyız diye düşünmekteyim

Elimizdeki siğara izmaritini, boş sigara paketini , pet şişeyi vede tükürüğümüzü beni hiç kimse görmez düşüncesi ile , pat diyerek, sokağımıza, caddemize atmamalıyız

Bu kötü alışkanlığımızı yaparken, illede birilerinin bizleri görmesi önemli değildir Ben kendimi görüyorsam,hareketimin ne denli kötü olduğunun bilincinde olursam eğerkendime saygımı veya sayğısızlığımı , kendi kendime yapmış olurum

Temizliğin ifadesi, açılımı bakımından bazı örnek ifadelerde dillerde dolaşmaktadır Aslan yattığı yerden belli olurİslamiyetin olmazsa olmazlarından temizlik şarttırgibi ifadeler ne denli önemlidir

Yapabildiğimiz kadarı ile çevreci olalım, temiz olalım ve arkadaşlarımızı da bu konularda uyaralım

Tüm dost ve arkadaşlarıma temiz bir yaşam,temiz bir orman ve temiz yüzülebilir bir deniz dilerim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com