Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, güneş, hakkında

Güneş Hakkında Bilgi

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Güneş Hakkında Bilgi

Güneş Nedir

Güneş İle İlgili Bilgiler

Güneşle İlgili Kısa Bilgiler

Güneş Hakkında kısa bilgi

Dönme süresi: 25-36 gün

Ortalama yüzey sıcaklığı: 6000 C

Yarıçap: 695000 km, 109 dünya yarıçapı

Kütle: 332830 Dünya kütlesi

Bileşimi: %92,1 hidrojen, %7,8 helyum, %0,1 öteki elementler

Ayrıntılı Bilgi: Güneş , astronominin ilgilendiği en tanıdık isimdirKör edici parlaklıktaki sarı-beyaz renkli Güneş yuvarlağı gündüz vakti uzaydaki başka herşeyi gözlerden gizler Güneş, batıncaya kadar sıcaklık ve ışık vermeyi sürdürürAncak o battıktan sonra gökyüzü yıldızları görebileceğimiz kadar kararırGüneş çok büyük ve ışıldayan bir gaz topudur Güneş’in içinde hidrojen atomları sürekli olarak parçalanır ve bu parçalar farklı biçimlerde tekrar bir araya gelip kaynaşarak helyumu oluştururlar Buna Çekirdeksel Kaynaşım (Füzyon) Tepkimesi adı verilirBu tepkime sonucunda çok büyük miktarlarda enerji üretilir Güneş aslında bir yıldızdır Geceleyin gördüğünüz bütün yıldızlarda ışıldayan dev gaz topluluklarıdır , ama çok uzakta olduklarından ışık noktaları olarak görünürlerYörüngeleri çember değil elips biçiminde oluklarından gezegenlerin Güneş’e olan uzaklıkları sürekli olarak değişirGüneş yüzeyinde sanki küçük karanlık bölgeler varmış gibi gözükür Güneş lekeleri adı verilen bu bölgelerin sıcaklıkları çevresindeki bölgelerin sıcaklıklarından biraz daha düşüktür Kimi zaman güneş lekeleri gittikçe büyüyen kümeler biçiminde ortaya çıkarlar Çok büyük lekeler çıplak gözle ile görülebilir

Bu güne kadar görülen en büyük leke kümesinin alanı 18130000000 kilometrekaredirGüneş lakelerinin çevrelerinde görece parlak bölgeler bulunabilir Bunlar Güneş yüzeyinin hemen üzerinde bulunur ve ışıldayan gaz bulutları patlayarak yüzeyden çok çok yükseklere ulaşabilir bunlar kuştüyüne benzeyen kırmızı yay biçiminde gaz bulutları, akan ve fışkıran gaz sütunları olup uzayın derinliklerine ulaşırlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com