Prof. Dr. Sinsi
|
Yusuf Hayaloğlu
Yusuf Hayaloğlu
Bir süredir hastanede tedavi görmekte olan şair-şarkı sözü yazarı Yusuf Hayaloğlu hayatını kaybetti Allah Rahmet eylesin 
Akciğerindeki tümör nedeniyle uzun süredir kanser tedavisi gören Yusuf Hayaloğlu (56), bu sabah hayata gözlerini yumdu Evli ve 3 çocuk babasıydı
Şiirleri başta Ahmet Kaya olmak üzere birçok sanatçı tarafından şarkı olarak bestelenen Hayaloğlu, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın da ağabeyiydi
''Gözleri İntihar Mavi'' adlı şiir kitabı bulunan Hayaloğlu'nun, ''Hani Benim Gençliğim'', ''Başım Belada'', ''Adı Bahtiyar'', ''Başkaldırıyorum'', ''Ayrılığın Hediyesi'', ''Yüreğim Kanıyor'' gibi şiirleri Ahmet Kaya tarafından bestelenmiş ve yorumlanmıştı
Şiirine en yüksek telifi alan şair Hem şair,hem ressam,hem de müzik adamı 
Onlarca sanatçının okuduğu 'Dağlarda kar olsaydım' yada İbrahim Tatlıses’in meşhur 'Nankör kedi' gibi türkülerinin yaratıcısı Veya 'Yorgun Demokrat'ın, 'Nazlıcan ve Bedirhan'ın, 'Hani benim gençliğim'in, 'Bir acayip adam'ın ve yüzlercesinin şairi,söz yazarı 
Yusuf Hayaloğlu kendi deyimiyle halk şiiri yapıyor
Hayaloğlu’nun yorumuyla insanın tüylerini diken diken eden bir şiir ‘Ah Ulan Rıza’ 
Halk şiirini şöyle savunuyor şair:
''Halk şiiri yapmanın zararı yok Ne diyorlarsa desinler Ben halkı seviyorum Yani natürel, avam yaşamayı seviyorum Kültürüm de bu, sokaktan gelmeyim Bunu da inkar etmiyorum Zamanında kolej muadili okudum, akademi okudum, batı kültürü okudum, Şekspir, Marks okudum Yani sonuçta hiçbirşey değil, hiçbiryere varamıyorsun Yani gelip geleceğin nokta bir kara toprak derler ya Neticede halkın denizine giriyorsun O denize girdiğin zamanda tertemiz oluyorsun, mis gibi oluyorsun Bunda ne zarar var Başta biraz zorlayarak oldu Şimdi tamamen hazmettim Geldiğim yere geri döndüm Ordan gelmiştim Başka yere uçtuk, bir marifetmiş gibi Sanatçılara da onu tavsiye diyorum Şatolarından çıksınlar Kozalarından çıksınlar Halkın içine karışsınlar İki tane entel barda oturup kendi kendilerine sanat yapıyorlar Kendi kendilerine şiir okuyor, kendi kendilerine ödül veriyorlar Kendi kendilerine dergi çıkartıyorlar Kitap çıkarıyorlar 1500 tane basıyorlar, onu da eşe dosta hediye ediyorlar Gelsinler halkın denizinde yıkansınlar, arınsınlar biraz ''
Yusuf Hayaloğlu bu konuda çok dolu Mesele ‘türkü’ye geliyor:
''Türkü hayatın bizatihi kendisi Halkın kendisini ifade ettiği sözlü müzikli bir durum Bazı TV kanallarında türkü yasak RTÜK’ten dolayı sabahın 5’ine koyuyorlar Gazete çıkarıyorsun, halkın kültürüyle alakası yok Sanat sayfası yapıyorsun Tam sayfa caz Tam sayfa bilmem ne Bunların ne alakası var bizim kültürümüzle Ondan sonrada ‘niye halk okumuyor’ diye soruyorlar Halk yok ki yayınlarda Türkü dinlemeyen halkı bilemez Türkü bin yıllardır var, ortaasyadan akıp geliyor Nerelerde konaklamış Nereleri dolaşmış ve gelmiş Anadolu’nun bağrında akıyor Sen bu ırmağı görmezden geldiğin zaman, zaten hiçbir yerini kavrayamazsın Ezilenleri, altta kalanları, tutunamayanları bir baltaya sap olamayanları seviyorum Onlar bana hoş geliyor Halin vaktin yerinde hiçbir problemin yok, neyini yazacağım ben senin yani İyi durumdaki bir adamın, herşey çok güzel demesinden sıkılıyorum Sanatçının ekmeği burada, hayatın çelişkilerinden mağduriyetlerinden çıkar ''
Hayaloğlu halkın içinde olunca, bir o kadarda siyaset ve ekonomiyle ilgili Ve yaptığı şu yorum bugünkü sosyal bunalıma felsefik bir pencere açıyor:
''Çok çalkantılı dönemler yaşadım, ekonomik yönden  Ama halkı bu kadar umutsuz, mutsuz hiç görmemiştim Yarına dair hiçbir umut kalmamış Bu, en büyük uçurum, en büyük reaksiyon  Nasıl sosyal bir patlama olmuyor inanamıyorum Bu korkunç bir tevekkül, korkunç bir sabır Allah sabır versin Ama insanlar artık akıllandı Vatan, millet nutukları ekonomiyi açıklamıyor Halk, 'Sen bunları derken benim cebimdekini götüyorsan, lanet olsun' diyor Halk bunu görmüş artık Herkesin elinin kendi cebinde olduğunu görmüş Komünizm niye çöktü? Herşeyin devletin olmasından ve devletin içinde devletten palazlanan insanlardan dolayı çöktü İnsan mutsuzsa hiçbir ideoloji onu etkilemez Bir çocuğun karnı açsa sen ona dünyanın en güzel masalını da anlatsan o çocuk ağlar Karnı tok olan, masallar arasında tercih yapar Çocuğun karnı aç Halkın karnı aç, ne masal anlatırsan anlat O yüzden halk tercihlerini de ideolojik olarak yapmıyor Halk kimde ekmek olacağını sanıyorsa ona sarılıyor Ama denize düşen yılana sarılır '  '
|