Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Yazılım & Donanım

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atinvidia, durum, savaşında

Ati-Nvidia Savaşında Son Durum

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ati-Nvidia Savaşında Son Durum

Ekran kartı arenasında savaş bitmek bilmiyor 7950GX2 ile liderlik koltuğuna yeniden oturan Nvidia'nın bu son hamlesiyle sessizlik dönemine giren rekabet yeniden kızışıyor Gerek Ati'nin gerekse Nvidia'nın yeni grafik çekirdekleri R600 ve G80 beklene dursun, iki firma da aradaki boşluğu bazı yeni modeller çıkararak doldurmaya çalışıyorlar

Özellikle Ati'nin yeni model istilası gözden kaçmıyor İlk olarak yenilenmiş grafik çekirdeğine sahip X1300'leri piyasaya vermeyi planlayan Ati, yeni X1300'lerde 80nm üretim teknolojisi ile ürettiği yeni RV505 ASIC grafik çekirdeğini kullanıyor Bilindiği gibi Ati'nin şu anki X1300'leri 90nm üretim teknolojisi ile üretilen RV515 grafik çekirdeğini kullanıyor Yeni RV505 ASIC çekirdeği teknik özellikler açısından RV515 ve RV516 ile aynı olacak Yeni çekirdekte de yine SM 30, üretici firmaların tercihine göre 128 yada 64-bit bellek veri yolu, aViVO fonksiyonları ve 512MB'a kadar Hypermemory desteği yer alacak RV505 ASIC grafik çekirdeğine sahip olacak X1300'ler, hem daha az ısınacaklar hem de grafik çekirdeği PCB üzerinde %17 daha az yer kaplayacağı için üretim maliyetleri de düşecek Yeni çekirdeğe sahip olacak olan X1300'lerin 600MHz çekirdek hızına sahip olmaları bekleniyor Yine RV505 ASIC çekirdeğine sahip yeni bir kart olan X1300CE'nin de çıkması bekleniyor Özellikle 350MHz'lik düşürülmüş saat hızı ve pasif soğutması ile bu kart, ofis bilgisayarlarına gözüne dikmiş durumda
Ati'nin çıkarmayı planladığı diğer yeni kartı ise X1650Pro Ağustos ayında çıkması planlanan bu yeni kartta Ati'nin geçiş programı çerçevesinde 80nm üretim teknolojisi ile üretilmiş RV530+ grafik çekirdeğine sahip olacak 500MHz çekirdek ve 800Mhz bellek hızlarına sahip olması beklenen bu yeni kartın fiyatı'nın 129$ olması bekleniyor Ati X1650Pro ile özellikle giriş seviyesinde 7300GT'nin ateşini söndürmeyi planlıyor
Ayrıca Ati en üst segment için 3 yeni modeli de Ağustos ayı ile birlikte pazara sunmayı planlıyor Özellikle 7950GX2 modeli ile birlikte liderlik koltuğunu Nvidia'ya kaptıran Ati, X1950XTX modeli ile birlikte Nvidia'ya cevap vermeye hazırlanıyor Ati'nin 90nm üretim teknolojisi ile üreteceği son grafik çekirdeği olan R580+'a sahip olacak son kart olan X1950XTX'in GDDR4 bellekler ile gelecek Ayrıca bu kartın crossfire için master kart versiyonu olan X1950CF'de çıkacak Ati'nin yeni X1950XTX'inin yeni bir soğutma çözümü ile birlikte gelmeside bekleniyor Ati ayrıca X1900XT'nin 256MB'a sahip daha ucuz bir versiyonunu'da Ağustos ayı içinde çıkarmayı planlıyor

Nvidia tarafında ise firmanın şu an için AGP'ye kanalize olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde Özellikle 7950GX2 ile birlikte liderliği Ati'nin elinden alan, 7300GT ile de giriş seviyesinde oldukça etkili olan Nvidia tarafında şu sıralar hareketlilik özellikle 7600GS'nin AGP versiyonları üzerinde Firmanın partneri olan birçok marka ardı arkasına AGP kart çıkartmaktalar 400MHz sat hızında çalışan grafik çekirdeğine ve 128 bit bellek veriyoluna sahip 400MHz'lik bellekler'in yanı sıra 12 adet iş hattına sahip 7600GS AGP kartlar, performans olarak 6600GT AGP ile 7800GS AGP'nin arasında yer almaktalar
Nvidia ayrıca şu sıralar bir yandan G80'i geliştirirken bir yandan da Apple ile yeni jenerasyon iPodlar'ın üzerinde yer alması düşünülen yeni grafik chip'i hakkında görüşmelere devam ediyor Nvidia üretim sürecine giren PS3 içinde yer alan grafik çekirdeğinin de üretimine tam gaz devam ediyor

[b]
Kaynak: Donanımhaber

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com