07-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlılar - Aşure Tatlısı Ve Yapılışı
Tatlılar - Aşure Tatlısı ve Yapılışı
Aşure
MALZEMELER:Üzeri içinHAZIRLANIŞI:
Bir gece önce[*]Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir Su az gelirse eklenir [*]Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır [*]Kuru fasulye ıslatılır [*]Kayısılar yıkanıp ıslatılır [*]İncir yıkanıp ıslatılır [*]Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır Pişirme günü[*]Nohut haşlanıp bir kaba alınır [*]Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır [*]Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır [*]Buğday yumuşayınca nohut eklenir Bir taşım kaynatılır [*]Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir Not:Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir [*]Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır [*]Haşlananlar büyük tencereye eklenir [*]Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir [*]Şeker eklenir Not:Şeker oranı isteğe göre değişir Mutlaka tadına bakmak gerek En önemli nokta şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor [*]Kayısılar doğranıp, bir taşım haşlanır Suyu süzülüp aşureye katılır [*]İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir [*]Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır [*]Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır [*]Aşure kaplara dağıtılır Not:Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır Yoksa süsleme malzemesi çöker [*]Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur [*]Aşurelerin üzerine önce tarçın serpilir [*]Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur Notlar- Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor

- Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor

- 1-2 günde de yapabilirsiniz
Yani nohutu, kurufasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz
- İçine gülsuyu koyanlar da var

|
|
|