![]() |
İşte Lezzetli Güllacın Sırrı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İşte Lezzetli Güllacın Sırrıİşte lezzetli güllacın sırrı Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, lezzetli güllacın sırrının, kaliteli malzeme kullanmak olduğunu belirtti ![]() Kadının Gazetesi 02 ![]() ![]() Güllü, ramazanın vazgeçilmez tatlarından olan güllacın Osmanlı'dan bu yana Türk mutfağında yer aldığını anlatarak, Ramazan ayına özel olarak üretilen güllacın süt ağırlıklı olması nedeniyle hafif ve hazmı kolay bir tatlı olduğunu söyledi ![]() Herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu tatlının, küçük yaştaki çocuklar da dahil her yaşta tüketilebileceğini, özellikle diyet yapanlar için de uygun olduğunu belirtti ![]() İyi ve lezzetli güllaç yapmak için öncelikle kaliteli malzemelerin kullanılması gerektiğine dikkati çeken Güllü, ''İyi bir güllaç yaprağı arkadan gelen ışığı geçirmeli, parlak ve beyaz olmalı, kıvırdığınızda esnememeli, kırılgan yapıda olmalı'' dedi ![]() Yaprakların kenarları ile orta kısmının eşit kalınlıkta olmasının da önemine değinen Güllü, kalın açılmış güllaç yapraklarının ağza hoş gelmediğini, güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için bol süt kullanılmasının olumlu sonuç vereceğini belirtti ![]() Nadir Güllü, güllacın renginin parlaklığına, sütünün bol olmasına, süslenmesinde kullanılan maddelerin tazeliğine ve kalitesine dikkat etmek gerektiğini vurguladı ![]() -''SOĞUK VE GÜNLÜK TÜKETİN''- Nadir Güllü, güllacın günlük ve soğuk tüketilmesi gerektiğini, hemen tüketilmeyecekse bir gün buzdolabında saklanabileceğini ifade ederek, ancak ceviz içi kullanılması halinde mutlaka günlük olarak tüketilmesinin tavsiye edildiğini söyledi ![]() Güllacın bayat olup olmadığının, koku ve renginden anlaşılabildiğine dikkati çeken Güllü, ekşimsi ve acımsı bir süt kokusu alınan ve sarımsı bir renkle kuruluk olan güllacın bayatladığını kaydetti ![]() -''ÖNCELERİ 3 İHLAS 1 FATİHA OKUNMADAN ATEŞE KONMAZDI''- Güllü, bu kadar doğal bir tatlının süslemesinin de olabildiğince sade olması gerektiğini, ceviz, fındık, fıstık, nar veya kiraz şekeriyle süslemenin uygun olduğunu anlattı ![]() Güllacın ağızda dağılması gerektiğine işaret eden Güllü, şunları kaydetti: ''Osmanlı Sultan sofralarından bu doyumsuz lezzet, eskiden kaymakla yapılırmış ve içine gül suyu konulduğundan adına 'güllü aş' denmiş ![]() ![]() Bir kaynakta da şöyle geçmektedir: 15 ![]() ![]() ![]() -SARMASI VE BÖREĞİ DE VAR- Güllacın sarmasının özellikle Karadeniz Bölgesinde yapıldığını, güllaç yaprakları sütle ıslatılıp yumuşatılarak arasına ceviz konduktan sonra ayçiçeği yağında kızartıldığını, üzerine şekerli şerbet dökülerek servis edildiğini anlatan Güllü, ayrıca Anadolu'nun bazı yörelerinde güllacın kızartılarak börek gibi yapılabildiğini de söyledi ![]() Çin'den bir televizyon kanalı ekibinin, güllaç tarifini alarak, ülkelerinde yayınlayacağını anlatan Güllü, ''Güllaç ramazanda çok satılıyor ancak öteki aylarda pek aranmıyor ![]() ![]() ![]() -GÜLLAÇ TARİFİ- 6 kişilik güllaç yapmak için gerekli malzemeyi 8-10 güllaç yufkası, 2 kilogram süt, tercihe göre ortalama 500 gram toz şeker, tercihe göre 2-3 yemek kaşığı kadar gül suyu olarak sıralayan Güllü, harcı için de 250 gram ince çekilmiş fındık, 100 gram pudra şekeri, 100 gram Hindistan cevizi ve 100 gram çekilmiş fıstık içi gerektiğini belirtti ![]() ''Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AA |
![]() |
![]() |
|