![]() |
Bizler Ramazan Ayına Nasıl Bakıyoruz? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bizler Ramazan Ayına Nasıl Bakıyoruz?Bizler Ramazan ayına nasıl bakıyoruz? Efendim, heyecanı bizleri şimdiden sarmış bulunan Ramazan ayına bakışımızı arz etmek istiyorum bugün sizlere ![]() Bakalım siz de benim gibi mi düşünüyorsunuz bu konuda, yoksa daha mı derinlerdedir sizin Ramazan değerlendirmeniz? Bana öyle geliyor ki, her ayın özel ve güzel olduğunu siz de biliyorsunuz, ama yine siz de biliyorsunuz ki, Ramazan ayı bir başka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Neden mi Ramazan ayı bir başka? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu özellikten dolayıdır ki, zekâtlar da, fitreler de diğer bütün iyilik ve ibadetler de bu ayda daha çok yerini bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu hadis-i şerif de bunu ifade eder: -“Eğer insanlar Ramazan’daki ikram ve ihsanın tam olarak farkına varabilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi! ![]() ![]() İşte böylesine eşsiz kazanımlar söz konusudur bu mübarek ayda ![]() Ramazan ayının hürmetkârlarına sağladığı bu eşsiz fırsatlar şu çarpıcı misalle de nazara verilmektedir ![]() Mahşerde cehenneme doğru yol alanları gören cennetlikler soracaklar: -“Sizler hiçbir Ramazan’a erişmediniz mi? Yok muydu hayatınızda Ramazan ayı?” Diyecekler ki: -“Vardı var olmasına da, bizler onun özelliğine itibar etmiyor, değer vermiyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta bu konuda denebilir ki, samimi bir insan, Ramazan’ın başında halis bir niyetle kendisine çekidüzen verir, geçmişindeki hataları, günahları artık bırakıp tam bir niyetle tövbe ederek Rabb’ine yönelirse, mazideki lekeleri silip süpürebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, (ihmal ettiğimiz ahiretimize ilgi duyup imar edelim) gerçeğine bir de hadisin işaretiyle bakalım ![]() ![]() Bir gün Efendimiz’e (sas) gelen biri der ki: “Ben ahirete ciddi bir ilgi duyamıyorum, acep nedendir?” Efendimiz, “Malın var mı?” diye sorar ![]() -“İnsan, malının bulunduğu yerde kalmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() Buna benzer bir soruyu daha sonra Süleyman bin Abdülmelik’e de sorarlar ![]() -“Bizler ahiretimize karşı ciddi bir meyil duymuyoruz, sebebini de bilemiyoruz, neden varacağımız yere ciddi bir ilgi duymuyoruz?” Büyük zat da aynı hatırlatmayı yaparak şöyle der: “Hep dünyamızı imar ediyoruz, ahiretimizi ise harap bırakıyoruz da ondan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ise Rabb’imizin lütfedip bir daha ulaştıracağı şu mübarek Ramazan ayında ihmal ettiğimiz ahiretimizi imar için özel bir gayret gösterip kendimize yeni bir çekidüzen verelim, burada topladığımız malımızın bir kısmını oraya da gönderelim, böylece oraya olan alakamızı da canlandırmış olalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Şahin |
![]() |
![]() |
|