Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayı, ayınefsin, ramazan, tezkiye

Ramazan Ayı-Nefsin Tezkiye Ayı Ramazan

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ramazan Ayı-Nefsin Tezkiye Ayı Ramazan

Ramazan ayı-Nefsin Tezkiye Ayı Ramazan
Yaşamımızda yüreğimizi tüm iyiliklere açarsak tüm benliğimizle yüce Allah’ı hissederizBu durumda hiç bir şeyle değiştirmek istemeyeceğimiz bir mutluluk tüm vücudumuzu kaplar Affetmek ve öfkeyi yenmek de insana manevi ve ebedi bir mutluluk verir
Hepimiz öfkenin ne olduğunu iyi biliriz ve defalarca değişik tepkilerle onu tecrübe etmişiz Öfke insanın doğal heyecanı ve tepkisidirİnsanlar bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde öfkelerini yenmeye çalışmakta Bazıları kolayca öfkelerini yenerken, bazıları da sert tepkiler göstermekte Bazıları ise rahatsızlıklarını açığa vururken, aynı zamanda makul bir şekilde sakinleşiyorlar
İslamın bu konuya yaklaşımı:
Rivayetler ve ayetlerden de anlaşıldığı gibi öfke, kendini savunmak için bir güçtürFakat bu tepkide fazla aşırıya kaçılırsa büyük bir sorun haline gelirÖfke gerçeği, can, mal, vatan ve diğer değerlerin korunması için kullanılırsa beğenelirFakat eğer insanın ruhsal dengesini bozarsa beğenilmez zira insanın en tehlikili tepkileri öfkelendiği zaman gösterilir Hz Ali (as)bu konuda Hz Muhammed –sav-le ilgili şöyle buyuruyor:”Dünya için öfkelenmezdi, fakat hak için öfkelendiğinde kimseyi tanımazdıHiç bir şey onun öfkesini dindiremezdi, ta ki hak yerini bulana kadar…”
Kur’anın mübarek ayetlerinden ve islam rivayetlerinden öfkenin yenilmesi anlaşılıyorAllah Teala Al-İmran suresinin 133 Ayetinde şöyle buyuruyor:”Rabbinizden olan mağfirete ve eni, göklerle yer kadar olan cennete kavuşmak için yarışın; o, muttakiler için hazırlanmıştır
Hz Ali –as- İmam Hasan –as-a yaptığı vasiyetinde şöyle buyuruyor: “Öfkeni yudum yudum iç, zira ben öfkenin içilmesinden daha tatlı bir yudum görmedim” Alimler de affetmekteki lezzetin, öfkede olmadığını söylerken zira öfkenin sonucu olan intikam, sadece bir kaç saat için insanı hoşnut etmekteFakat insanın öfkesini dizginlemesi ve affetmesi, insana sonsuz huzur vermektedirDemek ki eğer öfke intikam almak veya başkalarının hakkını çiğnemek için kullanılırsa, çirkin bir sıfattır ve onunla mücadele etmek gerekir
İslam peygamberi –sav-in ehli beytinden İmam Cafer Sadık –as-dan bu konuyla ilgili şöyle anlatılıyor: “Günün birinde İmam Sadık –as-ın akrabalarından biri, o hazretin orada bulunmadığı sırada, hazretin dedikodusunu yapıyorduİmam Sadık –as- bu olaydan başkası vasıtasıyla haberdar oldu İmam bu haberi duyunca üzüldü, fakat bir tepki göstermeden, sakince yerinden kalktı, abdest aldıktan sonra, namaz kıldı Orada bulunanlardan biri şöyle dedi:Ben hazretin namaz duasında o adama lanetler yağdıracağını zannettim, fakat imam Sadık –as-ın namazının ardından şöyle dua ettiğini duydum “Allahım ben kendi hakkımdan geçtim, ve onu affettim Fakat en bağışlayan ve esirgeyen olan senden de onu bağışlamanı ve cezalandırmamanı istiyorum
İmam Sadık –as- bir vecizede şöyle buyuruyor: “Öfkesini belirleye bilirken onu yenen kişinin kalbi, kıyamet gününde Allah tarafından ilahi hoşnutlukla doldurulacaktır''

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com