|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| emziren, hamile, kadınların, oruç, tutmayabileceği, önemi |
Oruç Ve Önemi -Hamile Ve Emziren Kadınların Oruç Tutmayabileceği |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Oruç Ve Önemi -Hamile Ve Emziren Kadınların Oruç TutmayabileceğiOruç ve Önemi -Hamile ve emziren kadınların oruç tutmayabileceği 6 715- (Beş Enes’den biri olan) Abdullah b Ka’b oğullarından Enes b Mâlik (r a )’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v )’in atlıları bizim kabilemize baskın yapmışlardı, Rasûlullah (s a v )’e geldim yemek yiyordu, yaklaş sende ye buyurdular Ben oruçluyum dedim Bunun üzerine yaklaş sana oruçtan bahsedeyim dedi ve: Allah yolculuk yapandan orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır Hamile ve emziren kadından da oruç tutmayı kaldırmıştır Vallahi Peygamber (s a v ) bu iki kadından (emzikli veya hamile) ikisini veya birini söyledi Enes şöyle devam etti: O zaman Rasûlullah (s a v )’in yemeğinden yemediğim için kendi kendime üzüldüm ” (Ebû Dâvûd, Savm: 43; Nesâî, Sıyam: 62)žTirmîzî: Bu konuda Ebû Ümeyye’den de hadis rivâyet edilmiştir ![]() Tirmîzî: Enes b Mâlik hadisi hasendir Bu Enes b Mâlik’in Peygamber (s a v )’den bu hadisten başka bir hadis rivâyet ettiğini bilmiyoruz İlim adamlarından bir kısmı uygulamalarını bu hadisle yaparlar Bazı ilim adamları ise; “Hamile ve emziren kadınlar orucu tutmaz sonra kaza eder veya fidye verebilirler ” Sûfyân, Mâlik, Şâfii ve Ahmed bu görüşte olanlardır Bir kısım alimler de diyorlar ki: “Hamile ve emziren kadınlar orucu tutmaz fidye verir Kaza lazım gelmez Dilerse kaza ederler fakat bu sefer fidye vermeleri gerekmez ” İshâk bu görüştedir
|
|
|
|