|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
için, müstahab, olan, oruç, önemioruçlu, şeyler |
![]() |
Oruç Ve Önemi-Oruçlu İçin Müstahab Olan Şeyler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruç Ve Önemi-Oruçlu İçin Müstahab Olan ŞeylerOruç ve Önemi-Oruçlu için Müstahab Olan Şeyler 30- Oruç tutacak kimsenin sahur yemeği yemesi müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahur, seher vaktinde yenecek yemektir ![]() ![]() ![]() 31- İftarı acele yapmak, yani akşam namazından önce oruç açmak müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32- Akşamleyin iftar ederken şöyle dua (*) yapılması sünnettir: Şöyle de dua (**) edilir: 33- Orucu hurma gibi tatlı bir şeyle açmak mendubdur ![]() 34- Oruçlu kimsenin, yakınlarına ve fakirlere fazlaca yardımda bulunması müstahabdır ![]() 35- Oruçlunun mümkün olduğu kadar gece ve gündüz Kur'an okumak, zikir yapmak, Peygamberimize Salat ve Selam getirmek ve ilimle uğraşmak suretiyle meşgul olması müstahabdır ![]() 36- Oruçlunun boş ve yararsız sözlerden dilini tutması da müstahabdır ![]() ![]() ![]() 37- Oruçlu için İtikaf da müstahabdır ![]() ![]() 38- Ramazan orucunu tutmaya engel olacak derecede bedene takatsizlik verici işlerde bulunmak caiz değildir ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak denir ki, kesin bir zaruret bulunmadıkça, insanın kendisini pek ağır işlerle yorarak oruç tutamaz hale getirmesi caiz görülemez ![]() (*) "Allahumme leke Sumtü ve bike amentü ve aleye tevekkeltü ve alâ rızkıke aftartü ve sevmelğedi min şehriramazane neveytü ![]() ![]() Anlamı: "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim, senin rızkınla iftar ettim (orucumu açtım) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (**) "Ya vasi'al-mağfireti, iğfir-lî ve livalideyye ve lil-müminine yevme yekumu'l-hisab ![]() ![]() ![]() Anlamı: "Ey bağışlaması bol olan Rabbim! Beni, ana-babamı ve mü'minleri hesab gününde bağışla ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|