![]() |
Mahiyeti İtibarıyle Oruç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mahiyeti İtibarıyle Oruçmahiyeti itibarıyle oruç Oruç, ikinci fecirden başlayarak güneşin batışına kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi kesmek demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazan orucunun kazasına sebep, yine evvelce ramazan ayına yetişmiş olmaktan başka bir şey değildir ![]() Oruçlu İçin Müstahab Olan Şeyler Oruç tutacak kimsenin sahur yemeği yemesi müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahur, seher vaktinde yenecek yemektir ![]() ![]() ![]() İftarı acele yapmak, yani akşam namazından önce oruç açmak müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Minare gibi çok yüksekte bulunan kimse, güneşin batışını görmedikçe iftar edemez ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya vasi'al-mağfireti, iğfir-li livalideyye ve lil-müminine yevme yekumu'l-hisab ![]() ![]() ![]() "Ey bağışlaması bol olan Rabbim! Beni, ana-babamı ve müminleri hesap gününde bağışla ![]() Orucu hurma gibi tatlı bir şeyle açmak mendubdur ![]() Oruçlu kimsenin, yakınlarına ve fakirlere fazlaca yardımda bulunması müstahabdır ![]() Oruçlunun mümkün olduğu kadar gece ve gündüz Kur'an okumak, zikir yapmak, Peygamberimize Salat ve Selam getirmek ve ilimle uğraşmak suretiyle meşgul olması müstahabdır ![]() Oruçlunun boş ve yararsız sözlerden dilini tutması da müstehabdır ![]() ![]() ![]() Oruçlu için itikaf da müstahabdır ![]() Ramazan orucunu tutmaya engel olacak derecede bedene takatsizlik verici işlerde bulunmak caiz değildir ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak denir ki, kesin bir zaruret bulunmadıkça, insanın kendisini pek ağır işlerle yorarak oruç tutamaz hale getirmesi caiz görülemez ![]() |
![]() |
![]() |
|