![]() |
((Namaz Ve Önemi)) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ((Namaz Ve Önemi))((Namaz ve Önemi)) SAHABELERİN NAMAZI "Ashab-ı Kiram (Allah onlardan razı olsun), sabaha girdikler zaman saçları dağınık, renkleri sararmış bir şekilde bulunurlardı ![]() Geceyi secde edici, rükû edici olarak geçirirlerdi ![]() Bazen uzun müddet kıyamda kalırlar, bazen de uzun müddet secdeye kapanırlardı ![]() Aziz ve Celil olan Allah'ı andıkları zaman, rüzgarlı bir günde ağaç sallanır gibi sallanırlar; gözlerinden, elbiselerini ıslatıncaya ve yerde abdest suyu ölçüsünde eser bırakıncaya kadar yaş boşanırdı ![]() Sabah olunca yüzlerine yağ sürerler, gözlerine sürme çekerler; halk içinde sanki geceyi hep uykuyla geçirmiş gibi çıkarlardı ![]() Sahabe-i Kiram, namaza durdukları zaman kendilerini Allah korkusu ve azameti kaplardı ![]() Hazret-i Hasan -radıyallahü anh-, abdest alırken rengi değişirdi ![]() "-Niye böyle oluyorsun?" diye sorunca Hazret-i Hasan -radıyallahü anh-: "Azametli, mutlak kudret sahibi, her istediğini derhal yapan bir sultanın huzuruna dikilme zamanı gelmiştir ![]() *Hz ![]() ![]() saplanan okun namaz kılarken çıkarılması olayı meşhurdur ![]() Nitekim bir keresinde baldırına bir ok saplanmıştı ![]() Çıkarmak için uğraşılmış da çıkarılamamıştı,çok acı veri veriyordu ![]() Hz ![]() çıkarılmasına karar verildi ![]() Nafile Namaz kılmaya başlayan Hz ![]() oku kuvvetle çektiler ve çıkardılar ![]() Namazı bitirince etrafına bakınarak "oku çıkardınız mı?" diye soran Hz ![]() ![]() Hazret-i Ebû Bekir -radıyallahü anh- namazını hûşu ve kalp huzuru ile kılardı ![]() Öyle ki namazda duruşları esnasında adeta bir cansız direk gibiydi ![]() Mücahit -radıyallahü anh-, Hazret-i Ebû Bekir ve Abdullah bin Zübeyir -radıyallahü anhüma-'nın namaz kılışlarını şöyle anlatıyor: "Onlar namaz kılarken, sanki bir direk gibi hareketsiz dururlardı ![]() Misver b ![]() Ömer bin Hattab hançerlendikten sonra yanına geldim ![]() "-Durumu nasıl?" dedim ![]() ![]() ![]() "Namazı hatırlatarak onu uyandırın namazdan daha önemli dahi olsa, başka bir şeyi hatırlatarak onu uyandıramazsınız ![]() ![]() "-Ey müminlerin emiri! Namaz vakti geldi ![]() ![]() "-Ha! Peki kalkayım ![]() ![]() İslam'da namazı terk edenin durumunu düşündü ![]() Yarasından kan aka aka namazını kıldı ![]() (Teberani, Hayatü's sahabe) Hz Osman -radıyallahü anh- bir suikast sonucu hançerle yaralandıktan sonra , sürekli kan kaybetmeye başladı ![]() ![]() Bu durumda dahi namaz vakti geldiği söylenince kendine gelmiş namazını kılmış ve şöyle demişti: "-Namazı terk edenin İslam'da yeri yoktur ![]() Hz Osman -radıyallahü anh- bütün geceyi uyanık geçirir ve bir rekatta tüm, Kur'an'ı kerimi hatmettiği olurdu ![]() Hz ![]() vücudu titremeye başlar ve yüzü sararırdı ![]() Sebebini soranlara şöyle derdi: "Yerle göğün kaldıramadığı, dağların taşımaktan aciz kaldığı bir emaneti eda etme zamanı gelmiştir ![]() Onu kusursuz olarak yapabilecek miyim, yapamayacak mıyım bilemiyorum ![]() Sâbit -radıyallahü anh- diyor ki: "Zübeyir oğlu Abdullah namaz kılarken, sanki ayakta dikili bir ağaç gibi dururdu ![]() Kendini namaza öyle verirdi ![]() Başka bir Zât şöyle diyor: İbn-i Zübeyir secdeyi öyle uzun ve hareketsiz yapardı ki, kuşlar gelir, omzuna konardı ![]() bütün gece rükû ile geçerdi ![]() bütün geceyi secde ile geçirirdi ![]() İbn-i Zübeyir Hazretleri, yapılan bir saldırıda evde namaz kılıyordu ![]() Atılan şey mescidin kapısına çarptı ![]() Duvardan sıçrayan bir parça da İbn-i Zübeyir -radıyallahü anh- 'ın boğazı ile sakalı arasına çarptı ![]() Buna rağmen o, ne namazını bozdu, ne rükû ve secdesini kısalttı ![]() Bir keresinde namaz kılarken, Haşim isimli oğlu yanında yatıyordu ![]() Tavandan bir yılan atıldı, oğluna sarıldı ![]() ![]() Ev halkı yetiştiler bir gürültü koptu, yılanı öldürdüler ![]() İbn-i Zübeyir namazını sükûnetle kılmaya devam etti ![]() Selam verdikten sonra : "-Gürültüye benzer bir şey işittim, neydi o?" buyurdu ![]() "-Allah sana acısın! Çocuğun ölüyordu ![]() ![]() Buna karşılık İbn-i Zübeyir Hazretleri şöyle cevap verdi: "-Allah hayrını versin! Eğer namazda başka bir şeyle ilgilenseydim, namaz nerede kalırdı?" * Bir sabah erkenden O büyük imanlı Sahâbînin zincirlerini çözüp, zindandan çıkardılar ![]() Mekke dışında Ten'im denilen yere götürdüler ![]() Çünkü bütün mel'anetlerini, orada yapmayı âdet edinmişlerdi ![]() Bu iki Allah ve Resûlullah dostu ise, heyecanlı değildiler ![]() Yolda karşılaşıp görüşen bu iki Sahâbî kucaklaşarak, birbirlerine uğradıkları belâya sabretmelerini tavsiye ettiler ![]() Az sonra bir müşrik bağırdı: -Ey Hubeyb! Sen bizim babamızı, Hâris bin Âmir'i öldürdün ![]() Bugün onun intikamını senden alacağız ![]() Ölmeden önce bir isteğin var mı? Hubeyb bin Adiy gâyet sâkin, şunları söyledi: Yaşatan ve öldüren ve öldükten sonra gene diriltecek olan, yalnız Cenâb-ı Allahtır ![]() ![]() ![]() Darağacında namaz Müşrikler hayretle tekrar sordular: _Ölmeden önce son bir arzun yok mudur? _Beni bırakınız iki rekât namaz kılayım ![]() ![]() ![]() _Kıl orada ![]() Elleri ve ayakları çözülen Hz ![]() büyük bir sükûnet içinde huşu' ile iki rekât namaz kıldı ![]() Cenabı Hakka son dualarını yaptı ![]() Toplanan müşrikler, kadınlar, çocuklar heyecanla onu seyrediyorlardı ![]() Namazını bitirdikten sonra -Vallahi eğer ölümden korkarak , namazı uzattığımı zannetmeyecek olsaydınız, namazı uzatırdım ve daha çok kılardım, dedi ![]() Böylece idam edilirken iki rekât namazı ilk kılan, âdet ve sünnet olmasına sebep olan Hubeyb bin Adiy'dir ![]() Peygamber efendimiz, onun idam edilirken, iki rekât namaz kıldığını işitince , bu hareketini yerinde ve uygun bulmuştur ![]() Kaynak: Osman ERSAN, Gözümün Nûru Namaz, Erkam Yayınları ![]() Namaz Kılan Askerin Muhteşem Cevabı! ![]() ![]() ![]() Bir asker,namaz kılan (en zor şartlarda bile terk etmeyen) diğer askere sordu: Arkadaş kaçıncı asırda yaşıyoruz ? Niçin kendini zahmete sokup her gün 5defa namaz kılıyorsun ![]() Namaz kılan asker, tam o sırada uzaktan görünen teğmeni gösterdi: -Şu insan; niçin yanından geçerken toplanıyor, selam veriyor ve bütün emirlerine itaat ediyorsun ![]() değil mi?' Diğer asker cevap verdi: -'Evet! O da benim gibi birinsan ama rütbesi var,omuzun da yıldızıvar' Namaz kılan askerin cevabı müthişti: '-Ey arkadaş!Sen omuzun da bir tane yıldızı var diye senin gibi bir insana itaat ediyorsun da ben, yerdeki kumlar adedince yıldızları olan ve hepsini tespih tanesi gibi kudret eliyle çeviren birzata niçin itaat etmeyeyim? Niçin namaz kılıp emrini yerinegetirmeyeyim? Bir Profesörün İlk Namazı Amerika'nın muhtelif üniversitelerinde görev yapan matematik Prof ![]() "Müslüman olduğum gün cami imamı, bana namazın kılınışını açıklayan bir kitap verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk namaz denemesi için kendime güven gelince yatsı namazını kılmaya karar verdim ![]() ![]() Abdest bitince odanın ortasında durup, kapı ve pencerelerin kilitli ve kapalı olmasından emin olduktan sonra kıble olarak bildiğim tarafa yöneldim, derin bir nefes aldım ve elimi kaldırarak alçak bir sesle Allahu Ekber dedim ![]() beni işitmemesini ve görmemesini umuyordum, yavaş yavaş Fatiha suresi ile kısa bir sureyi Arapça olarak okudum ![]() ![]() İkinci bir tekbir alarak Rükua gittim, rükuda biraz tedirginlik hissettim, çünkü hayatımda hiç kimseye eğilmemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda beni gören, arkadaş ve tanıdıklarımın önünde acınacak ve alay edilecek halimi düşündüm, arkadaşlarımın kahkahalarını duyar gibi oluyordum ![]() ![]() ![]() diye düşündüm ve kararlıydım: Neye mal olursa olsun bu namazı tamamlayacağım ![]() ![]() Son secdede tam bir sükûnet hissettim ![]() ![]() Selamdan sonra bulunduğum yerde olduğum gibi kaldım, geriye dönüp nefsimle giriştiğim savaşı aklımdan geçirdim, bir savaştan çıktığımı hissettim sonra başımı önüme eğerek mahcup bir şekilde "Allah'ım geri zekâlılığımdan ve tekebbürümden dolayı beni bağışla, uzak bir yerden geldim ve daha önümde kat edilecek uzun bir yol var" diye dua ettim ![]() Bu esnada daha önce hiç yaşamadığım bir şeyi hissettim ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra sebebini bilmeden ağlamaya başladım, ağlamam artıp gözyaşlarım aktıkça, rahmet ve lütuftan harika bir gücün beni kucakladığını hissettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağlamam durunca, yaşadığım deneyin akıl ile izah etmenin mümkün olmadığını anladım, Bu esnada idrak ettiğim en önemli husus ise, benim Allah'a ve namaza şiddetle muhtaç olduğum gerçeği oldu ![]() ![]() Prof ![]() ![]() Mesnevi'de Namaz Mevlana Celaleddin Rumi Ey imam, namaza başlarken Allâhu ekber demenin mânâsı şudur: “Allâh'ım, biz senin huzûrunda kurban olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazda gözyaşı dökerken ayakta durmak, kıyâmet günü dirilerek, kabirlerden kalkıp mahşer yerinde Allâh'ın huzûrunda ayakta durmağa benzer ![]() ![]() Gözünü, kulağını, aklını, irâdeni, bileğini, arşa ait olan bütün bu kuvvetlerini, neye, nerelere harcadın da onlara karşılık, bu dünyada neyi satın aldın? Sana kazma gibi, bel gibi el, ayak verdim ![]() ![]() Namazda kıyamda iken, kula gelen bu sözlerden kul utanır, utancından iki büklüm olur ruküa varır ![]() ![]() Sonra o kula Hakk'tan ferman gelir; “Başını kaldır da sorulan sorulara cevap ver ![]() ![]() ![]() Ona tekrar; “Secdeden başını kaldır da, yaptıklarından haber ver ![]() ![]() ![]() Cenâb-ı Hakk; “Tekrar başını kaldır da söyle, yaptıklarını kıldan kıla, birer birer senden soracağım” diye buyurur ![]() Allâh'ın heybetli hitabı, onun rûhuna te'sir ettiği için, ayakta duracak gücü kalmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() “Sana nimet vermiştim, nasıl şükrettiğini söyle; sana sermaye vermiştim, onunla ne kâr elde ettiğini göster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey bahtsız kişi, sen vakitsiz öten bir horoz gibisin; git, bizi üzme, bizim kalbimizi kırma ![]() Kul yüzünü sola çevirir, bu defa akrabalarından yardım ister, onlar da ona; “Sus ![]() ![]() ![]() ![]() Ne bu taraftan, ne o taraftan bir çâre bulamayınca, o çâresiz kulun gönlü, yüz parça olur ![]() O herkesten ümidini kesince, iki elini açar, duâya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huşu içinde namaz kılmak ![]() Namaz hûşu ve hudû ile kılınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- , "Hûşu ancak, namazda (uzuvlarını) hiç kımıldatmayan ve tevazu içinde olan kimseler için tahakkuk eder ![]() ![]() Felah, namazlarını hûşu ile kılanlara mahsustur ![]() ![]() ![]() "Namazlarını hûşu ile kılan müminler kurtuluşa ermişlerdir ![]() ![]() Bu ayet-i kerime nazil olmazdan önce sahabe-i kiram namazda gözlerini gökyüzüne kaldırıyorlar, sağa sola bakınıyorlardı ![]() ![]() Abdullah Bin Ömer bu ayet-i kerimenin izahında şöyle der: "Sahabe-i Kiram, namaz için ayağa kalktıklarında başka hiçbir şeyle ilgilenmezler, bütün varlıklarıyla kendilerini namaza verirlerdi ![]() ![]() Namazda ayakta iken secde yerine, rükûda iken ayaklara, secdede iken burun ucuna, otururken iki elleri arasına bakmalıdır ![]() ![]() El parmaklarını Rükûda açmak ve secdede bir birine yapıştırmak sünnettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hazret Ammar -Radıyallahü anh- 'den rivayet edildiğine göre, Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Cennette efyah denen bir ırmak vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizler, namazı hûşu ve kalp huzuru ile kılanlar içiniz ![]() Hazret-i Ali -Radıyallahü anh- şöyle buyurur: "Hûşu olmayan namazda, lüzumsuz şeylerden kaçınılmayan oruçta, tertile riayet edilmeden yapılan kıraatte, günahlardan sakındırmayan amelde, sehavet bulunmayan malda, sıkı bağlılık bulunmayan kardeşlikte, ihlas olmayan duada hayır yoktur ![]() Müslüman, namazını kalbi ve kalıbı beraber olarak kılmalıdır ![]() ![]() ![]() Namazda her uzvun tevazu göstermesi ve kalbin de, Allah Teala'dan korku üzere olması lazımdır ![]() Bir Hadis-i şerifte: "Kişiye namazdan yazılacak ecir, kalp huzurundan başkası değildir ![]() Diğer bir Hadis-i şerifte: "Kulun kıldığı namazından elde edeceği şey, sadece (namazda oluşunun) şûurunda olduğu anların sevabıdır ![]() ![]() Abdulvahid bin Zeyd: "Alimler, kulun kıldığı namazdan, onun için sadece şûurlu olarak kıldığı kısımların sevap temin ettiği hususunda ittifak etmişlerdir ![]() ![]() Sahabelerden Ammar Bin Yasir -Radıyallahü anh- 'ın bildirdiğine göre, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Öyle durumlar olur ki, kişi namazını bitirince defterine kıldığı namazın sadece onda biri, dokuzda biri, sekizde biri, yedide biri, altıda biri, beşte biri, dörtte biri, üçte biri veya yarısı kadar sevap yazılır ![]() * Namaz kılanlara, ihlas ve hûşu derecesine göre sevap verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-ı Hakk, farz namazlarının ecir ve sevabını belli bir ölçüye göre vermektedir ![]() "Allah katında farz namaz için bir ölçü vardır ![]() ![]() ![]() Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur: "Kim güzelce abdest alır, rükûları ve secdeleri tam yaparak hûşu ile vaktinde namazını kılarsa, o namaz bembeyaz, parıl parıl bir şekilde göğe yükselir ve sahibine şöyle der: "Sen beni nasıl geçirmedin, vaktinde kılarak korudun ise Allah da seni korusun ![]() Kim ki güzel abdest almaz, rükûları ve secdelerini Hûşu ile yapıp, vaktinde namazını eda etmezse, onun namazı da simsiyah zifiri karanlık halinde göğe çıkarak sahibine şöyle der: "Sen beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin!" Allah'ın dilediği zaman gelince bu tür namazlar, bir eski paçavra gibi dürülüp sarılarak sahibinin suratına çarpılır ![]() Rasulullah (a ![]() ![]() Rasul-i Ekrem bir buyurdu ki: Kıldığın namazı, en son namazınmış gibi, bir daha namaz kılma fırsatı bulamayacak bir kişinin kıldığı namaz gibi kıl ![]() Müceddid-i Elf-i Sânî İmamı Rabbani Hazretleri Mektubat'ta şöyle yazıyor: "Secde de ellerin parmaklarını birleştirmeye, rükûda da parmakları birbirinden ayrı tutmaya (birleştirmemeye) dikkat etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biri Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok sahabe ve tabilerden şöyle nakledildi ![]() ![]() İstediğin yerde namazını kıl Şöyle bir güzel hikâye anlatırlar: -Bir kimse mescidin çevresinde geziniyordu ![]() -Ne arıyorsun? -Tenha bir yer arıyorum; namaz kılacağım, deyince, irfan sahibi onu şöyle bir süzdü, ona şöyle dedi: Kalbinde, Allah-ü Taâlâ'nın zatından başka ne varsa at ve İstediğin yerde namazını kıl ![]() ![]() Mesnevî'den Namaz Beyitleri Mevlana Celaleddin Rumi "Ey Hak tâlibi can! Önce ambara giren fâreden kurtulma çaresini ara, ondan sonra buğday toplamaya çalış ![]() ![]() ![]() Eğer ambarımızda, hırsız bir fâre bulunmasaydı, kırk yıllık ibâdet buğdayı nereye giderdi? Her gün azar azar da olsa, candan ve sevgi ile sâdıkâne yapılan ibâdetlerden, iyiliklerden hâsıl olan iç rahatlığı ve huzur neden gönlümüzde hissedilmiyor? Çakmak demirinden bir çok kıvılcım sıçradı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ım, senin inâyetin, merhametin bizimle beraber oldukça, şeytandan, o alçak hırsız (nefs-i emmâre)den ne korkumuz olur? Sen, bizimle berâber olup, bizi korudukça, ayak altında yüz binlerce tuzak olsa da önemi yoktur ![]() "O kerem sahibi, namazda gizlenmiştir; gönül namazı kılan, kendini tamamıyla Allâh'a veren kuluna lütuf ve ikramda bulunur! O'nun affı ve mağfireti günaha şeref elbisesi giydirir de, böylece o günahı affedilmeye, ihsana, kurtuluşa vesile eyler, sebep kılar!" (Mesnevî, beyt: 4345) "Bu namaz da, oruç da, hac da, Allâh yolunda savaş da hep insanın ezeldeki sözleşme inancının şahitleridir ![]() "Ben namazda Rabbim'e yönelirim; O'nun iltifatına alışmışımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Penceresi olmayan bir ev, cehennem gibidir ![]() ![]() Hürriyet Allah’a kulluktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlana, “Mihrabı dost cemali olan kimse için, yüz çeşit namaz, yüz çeşit rüku ve secde vardır” der ![]() ![]() ![]() ![]() Kulluk sadece cesetle değil, gönülle ibadet etmektir ![]() ![]() Mevlana -kuddise sirruh- insanı Allâh'a vâsıl eden gerçek namaz hâlini ve bu duyguları namazın dışında da muhâfaza edebilmeyi şöyle anlatır: "Bize doğru yolu gösteren, bizi kötülüklerden alıkoyan namaz, beş vakitte kılınır ![]() "Beni az ziyaret et!" sözü, âşıklara göre değildir; gerçek âşıkların canları pek susuzdur! "Beni az ziyaret et!" sözü balıklara uyar mı? Onların canları, deniz olmadıkça yaşayabilir mi? Bu denizin suyu pek korkunçtur; ama, balıkların mahmurluğuna göre bir yudumcuktur! Bir an için ayrı düşmek, âşıka bir sene gibi gelir ![]() Mevlana -rahmetullâhi aleyh- Allâh'ın huzûruna boş çıkmamak gerektiğini, geceleri yarın için hazırlık yaparak geçirmek gerektiğini ne güzel ifâde eder: "Dostların yanına eli boş gelmek, değirmene buğdaysız gitmeye benzer ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyamet gününü inkar etmiyorsan, o dostun kapısına böyle eli boş olarak nasıl ayak atıyorsun? Azıcık olsun, uykuyu, yemeyi içmeyi bırak da Hakk'la buluşacağın zaman için bir armağan hazırla ![]() ![]() ![]() ![]() Ana rahmindeki çocuk gibi azıcık oyna, kımılda da sana, nûr gören duygular bağışlasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sahada, gönül daralmaz ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|