Ey Rabbim! |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ey Rabbim!Ey Rabbim! 40 "Ey Rabbim! Beni ve neslimden (gelenleri) de namazı gereği gibi kılanlardan eyle Ey Rabbimiz! Duâmı kabul buyur" 41 "Ey Rabbimiz! Hesâbın görüleceği kıyâmet gününde beni, annemi-babamı ve tüm mü'minleri bağışla" 9 "Ey Rabbimiz! Muhakkak ki sen, insanları (geleceğinden asla) şüphe edilmeyen bir günde toplayacak olansın Hiç şüphesiz, Allah sözünden dönmez 25 (Mûsâ) dedi ki: "Rabbim! Benim gönlüme genişlik ver 26-27-28 "Benim işimi kolaylaştır, dilimden de (şu) düğümü çöz ki, sözümü iyi anlasınlar" 147 Onların (bu anlardaki) sözleri: "Ey Rabbimiz! Bizim günahlarımızı ve işlerimizdeki taşkınlıklarımızı bağışla (Savaşta) ayaklarımızı sâbit kıl (bize dayanıklılık ver) ve kâfirler gürûhuna karşı bize yardım et/zafer ihsan eyle" demekten başka bir şey değildi 74 Ve onlar ki: "Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve nesillerimizden gözler(imizin) nuru (olacak iyi insanlar) lütfet ve bizi (fenâlıktan) sakınanlara rehber yap" derler (Bu duâ temiz toplum olmanın dünya ve âhirette huzur bulmanın bir anahtarıdır) 8 (Onlar derler ki "Ey Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra, kalplerimizi (haktan) çevirme! Bize yüce katından bir rahmet bağışla Şüphesiz sen bağışı en bol olansın" 9 "Ey Rabbimiz! Muhakkak ki sen, insanları (geleceğinden asla) şüphe edilmeyen bir günde toplayacak olansın Hiç şüphesiz, Allah sözünden dönmez" 16-17 (Bu nîmetler "Ey Rabbimiz! Biz gerçekten îman ettik, artık bizim günahlarımızı bağışla ve bizi ateşin azâbından koru" deyip sabredenler, (îmanlarında, söz ve işlerinde) doğruluk gösterenler, (Allah'a) itaat ederek boyun eğenler, O'nun rızâsı için (mallarını) sarfedenler ve seher vakitlerinde (duâ edip) mağfiret dileyenler (için)dir 53 "Ey Rabbimiz! İndirdiğin (Kitab)a inandık ve Rasûlün de peşinden gittik; artık bizi şehâdet edenlerle beraber yaz" dediler (Allah'ın Kitab'ına ve Rasûlü'ne inanıp itibâr edilmezse, getirilen şehâdetin hükmü yoktur) 192 "Ey Rabbimiz! Elbette sen kimi ateşe sokarsan, şüphesiz onu mahv u perişan edersin (Küfre, şirke ve âsîliğe saparak azâbı hak etmiş) zâlimlerin hiçbir yardımcıları yoktur" 193 "Ey Rabbimiz! Gerçekten biz; Rabbinize inanın diye çağıran bir davetçiyi işittik, hemen îman ettik Ey Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört ve canımızı iyilerle beraber al" 194 "Ey Rabbimiz! Bize peygamberlerin vâsıtasıyla vaadettiğin (sevâb)ı ver, bizi kıyâmet gününde rezil etme! Elbette sen, sözünden asla dönmezsin" 23 (İkisi de "Ey Rabbimiz! Biz kendimize yazık ettik, eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan muhakkak biz, ziyana uğrayanlardan oluruz" dediler 28 "Ey Rabbim! Beni, anamı, babamı, îman etmiş olarak evime (mescide veya gemime) gireni (kıyâmete kadar gelecek) mü'min erkekleri ve mü'min kadınları sen bağışla Zâlimlere de helâkten başka (bir şey) artırma!" 128 Ey Rabbimiz! İkimizi de sana teslim olanlardan kıl; soyumuzdan da sana boyun eğen (müslüman) bir ümmet meydana getir; bize ibâdet yer (ve usûl)lerini göster, (kusurlarımızı affedip) tövbemizi kabul buyur Çünkü sen, tövbeleri çokça kabul eden ve çok merhamet edensin" 286 Allah kimseye (ibâdet ve itaatte) gücünün yettiğinin dışında (üstünde) teklifte bulunmaz (Herkesin) kazandığı (iyilik) kendi yararına ; yaptığı (kötülükler) de kendi zararınadır "Ey Rabbimiz! Unutur veya (kasıtsız) hata edersek, bizi sorguya çekme! Ey Rabbimiz! Bizden önceki (itaatsiz ümmet)lere yüklediğin gibi, bize (zor/helâk edici) bir yük yükleme! Ey Rabbimiz! Gücümüzün yetmediği şeyleri de bize taşıtma! Bizi affet, bizi bağışla, bizi esirge! Sen Mevlâmızsın; küfre sapan, seni tanımayanlara karşı bize yardım et/zafer ihsan eyle" 97-98 Ve de ki: "Ey Rabbim! Şeytanların vesveselerinden (telkinlerinden) sana sığınırım Ey Rabbim! Onların yanımda bulunmalarından sana sığınırım" |
|