Hamur İşleri-Poğaça(Katmerli) |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamur İşleri-Poğaça(Katmerli)Hamur İşleri-poğaça(katmerli) KATMER POĞAÇA Malzemeler 1 su bardağı süt 1 çay bardağı sıvıyağ 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne) Not :Yumurtanın beyazı içine konuyor 20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya) 2 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı tozşeker Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kadar) Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış) İçi : 100 gr beyaz peynir Yapılışı 1 ) Mayayı çok az ılık suyla eritin 2 ) Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapın 3 ) Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün 4 ) Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayın En üsttekine yağ sürmeyin Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün Bu aşamada da nişasta ile açın mutlaka! Not: Bu aşamada tarifteki gibi dikkat ederek fazla ezmemeniz gerekiyor Normal hamur gibi merdaneyi aşağı yukarı ilerleterek açılmıyor Merdaneyi tam ortaya koyarak bir defafa tek yönlü hareket ettirin Tam ortadan yukarı ve tam ortadan aşağı, tam ortadan sağa , tam ortadan sola gibi ve kenarlarını da biraz daha ince yapın derim Çok fazla ezmeden genişleyen hamuru keserken, kesilen yerlerden katları belli oluyor ve çok mutlu oluyorsunuz =) 5 ) Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sarın (Bu kadar tombiş bir poğaça pişecek mi acaba demeyin bu aşamada =) ben dedim ama piştiler =) Bir de tavsiyem; çok sıkı olarak sarmayın yalnız Çok sıkı sarılınca kabarmayabiliyorlar) 6 )30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin kaynak : mutfakguncesiblogspotcom |
|