![]() |
Gece Ve Gunduz Okunacak Dualar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gunduz Okunacak DualarGece Ve Gunduz Okunacak Dualar 3- GECE VE GUNDUZ OKUNACAK DUALAR 3- GECE VE GUNDUZ OKUNACAK DUALAR ![]() ![]() Uykadan Uyanınca Okunacak Dualar ![]() Elbise Giyilirken Okunacak Dualar ![]() Yeni Bir Elbise, Ayakkabı Ve Benzeri Bir Şey Giyen Kimsenin Okuyacağı Dualar ![]() Arkadaşının Üzerinde Yeni Bir Elbise Gören Kimsenin Okuyacağı Dualar ![]() Elbise, Ve Ayakkabı Giyme Ve Çıkarma Şekilleri4 Yıkanmak, Uyumak Yahud Bunlara Benzerişler İçin Elbisesini Çıkaran Kimsenin Okuyacağı Dualar5 Evden Çıkarken Okunacak Dualar ![]() Eve Girerken Okunacak Dualar ![]() Gece Uykusundan Uyanıp Evinden Çıkan Kimsenin Okuyacağı Dualar ![]() Tuvalete Girerken Okunacak Dualar ![]() Helada Konuşmak Ve Zikretmek Yasaktır ![]() Abdest Bozmak İçin Oturana Selam Verilmemesi9 Tuvaletten Çıkarken Okunacak Dualar ![]() Abdest Alırken Okunacak Dualar ![]() Abdesti Tamamladıktan Sonra Okunacak Dualar ![]() Abdest Azalarını Yıkarken Okunacak Dualar ![]() Gusül Ederken Okunacak Dualar ![]() Teyemmüm Yaparken Okunacak Dualar ![]() Mescide (Camiye) Gitmek İçin Evinden Çıkan Kimsenin Okuyacağı Dualar ![]() Mescide Girerken Ve Oradan Çıkarken Okunacak Dualar ![]() Mescidde Okunacak Dualar ![]() Mescid İçinde Yitiğini Bağırarak Arayan Yahut Satış Yapan Kimsenin İşini HoşGörmemek Ve Ona Beddua Etmek ![]() İçinde Ne İslâmı Öven, Ne Takvayı Öğreten, Nede Ahlakın Güzelliklerine Teşvik Eden Sözbulunmayan Bir Şiir; Mescidde Okuyan Kimseye Beddua Edilmesi16 3- GECE VE GUNDUZ OKUNACAK DUALAR Uykadan Uyanınca Okunacak Dualar 35-Muhaddis iki İmam Buharı ve Müslim'in Sahîh'lerinde, (Allah ken-dilerinden razı olsun) bize rivayet edildiğine göre Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz uyuduğu zaman, Şeytan onun ensesinde üç düğüm bağ-lar, her düpümü yerinde sağlamlaştırarak der ki, gecen uzun olsun, uyu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 36) Huzeyfe b ![]() "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, yatağına girdiği zaman: "Bismîkeîlâhümme ehyâ ve emûtü (Allah'ımı Senin adınla dirilirim ve ölürüm) derdi ![]() Elhamdü lillâhillezî ehyânâ ba'de mâ emâtenâ ve ileyhinnüşûr (Bizi öldürdükten sonra) bizi dirilten Allah'a hamd olsun; (Kıyamet-te) dirildikten sonra varış O'nadır) derdi,, [size="3"] 37- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahü Ânh) rivayet edildiğine göre Pey-gamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz uykudan uyanınca şöyle desin: Elhamdü lillahillezi redde aleyye ruhî ve âfânî fî cesedi veezine îî bi-zikrihi (Hamd, O Allah'a olsun ki, ruhumu bana iade etti, bedenimde bana afiyet verdi ve kendisini zikretmek için bana izin verdi)" [size="3"] 38- Hazreti Aişe'den (Radıyallahü Anha) Peygamber Sallalîahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "(Allah (c ![]() Lâ ilahe illallahu vahdehu lâ şerikelehu, lehü'l-mülküveiehü'l-hamdü ve hüve ala külli şey'in kadîr ![]() (Allah'dan başka İlâh yoktur, yalnız O vardır ![]() ![]() ![]() 39- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahü Anh) bize rivayet edildiğine göre Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Hangi bir adam uykusundan uyanır da: Elhamdü lillâhillen halekannevme velyakazete, elhamdü lillâhillezî be-asenî salimen seviyyen ![]() (Uyku ve uyanıklığı yaratan Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() derse; Allah Tealâ: Kulum doğru söyledi, der ![]() 40- Hazreti Aişe'den (Radıyallahü Anha) rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem gece uykudan uyanınca on defa tekbir getirirdi (Allâhü Ekber - Allah en büyüktür, derdi, on defa hamd ederdi (Elhamdü liliâh - Hamd Allah'a mahsustur, derdi), on defa (Sübhânellahi ve bihamdihî- Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim), on defa (Sübhânelkuddûsi - Yüce Allah noksanlıklardan münezzehtir), derdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41- Yine Hazreti Aişe'den (Radıyallahü Anha) rivayet edildiğine gö-re, o şöyle demişti: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, geceden uyandığı zaman şöyle derdi: Lâ ilahe illâ ente sübhâneke ![]() ![]() (Senden başka İlâh yoktur, Seni noksanlıklardan tenzih ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Elbise Giyilirken Okunacak Dualar Elbise giyerken "Bismillah'' demek müstahab olduğu gibi, bütün (hayırlı) işlerde de besmele getirmek müstahabdır ![]() 42- Ebû Sa'îd El-Hudrî'den (Radiyallahu Anh) rivayet edildiğine gö-re şöyle demiştir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir gömlek, bir hırka (cüb-be) yahud bir sarık gibi bir elbise giydiği zaman şöyle duâ ederdi: "Allâhümme innîes'elükemin hayrihîvehayrimâ hüveleh, ve eûzü bike min şerrihî ve şerri mâ hüve İehû" (Allah'ım! Bu elbisenin h ayırım ve içinde yapılan şeyin hayırlı olanını Senden isterim; ve bunun (verebileceği gurur-kibir gibi) kötülüğünden ve altında yapılan günâhın şerrinden Sana sığınırım)'' [size="3"] 43- Muaz b ![]() "Kim yeni bir elbise giyer de: "Elhamdü lilîâhilîezî kesânî hazâ ve rezekânihî min gayri havlin min-nî ve lâ kuvvetin" (O Allah'a hamd olsun ki, benden bir kudret ve kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve bunu bana nzik olarak verdi) derse, Allah onun geçmiş günahlarını (kul hakkına ait olmayan küçük günahlarını)ba-ğışlar ![]() Yeni Bir Elbise, Ayakkabı Ve Benzeri Bir Şey Giyen Kimsenin Okuyacağı Dualar (Bundan önceki kaydettiğimiz duaları söylemek müstahabdır) 44- Ebû Saîd EI-Hudrî'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre; şöyle demiştir: "ResûlüIIah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, yeni bir elbise edindiği za-man, sarık olsun, gömlek olsun, hırka olsun, onun cinsini adlandırır (bu yün hırkadır yahud bu keten sarıktır, bu pamuk gömlektir, der) sonra şöyle buyururdu: "Allâhümmeleke'I-hamdüentekesevtenîhi, es'elükehayrehû vehayre ma sunia İehû ye eûzü bike min şerrihî ve şerri ma sunia İehû" (Allah'ım hamd Sana mahustur, Sen bunu bana giydirdin, bunun hay-rım ve kendisinde yapılan hayri Senden isterim ![]() 45- Hazreti Ömer'den (Radıyalîahu Anh) rivayet edildiğine göre de-miştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den işittim: "Kim yeni bir elbise giyer de: Elhamdü lilîâhilîezî kesânî mâ uvârî bihî avretî ve etecemmelü bihî fî hayatî (O Allah'a hamd olsun kî, avretimi ve hayatımda kendisi ile güzelleşe-ceğim elbiseyi bana giydirdi) derse, sonra da eskitmiş olduğu elbiseyi ni-yetlenerek onu sadaka olarak verirse, hem hayatta, hem ölü iken o kimse Azîz ve yüce Allah'ın yolunda bulunur, himayesinde ve yolunda olur ![]() Arkadaşının Üzerinde Yeni Bir Elbise Gören Kimsenin Okuyacağı Dualar 46- Ümmü Halid'den (Radıyallahu Anha) rivayet edildiğine göre şöy-le demiştir ![]() "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e elbiseler getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu giysiyi giydireceğimiz hangi hanımı (uygun) görüyorsunuz? (Ce-vab vermeyip orada bulunan) insanlar sustular ![]() ![]() ![]() - Beni Halid'in annesine (Ümmü Halid'e) götürün, Sonra Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana getirildi ve o giysiyi eli ile bana giydirdi ve iki defa: EBLÎ VE AHLİKÎ (Eskit ve yıprat) buyurdu ![]() 47- İbni Ömer'den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, Pey-gamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazreti Ömer'in (Radıyallahu Anh) üzerinde bir elbise gördü ve şöyle buyurdu: - Bu elbise yeni midir, yoksa yıkanmış mıdır? Hazreti Ömer cevab verdi: - Yıkanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() "îlbes cedîden ve iş hamiden ve mut saîden (Yeni olarak giy, hamdederek yaşa ve mutlu şehîd olarak öl) dedi ![]() Elbise, Ve Ayakkabı Giyme Ve Çıkarma Şekilleri Elbise, ayakkabı, don ve benzerleri olan giysileri giymekte sağ kollardan ve sağ paçalardan işe başlamak ve önce solu, sonra sağı çıkarmak müsta-habdır ![]() ![]() ![]() 48- Hazreti Aişe'nin (Radıyallahu Anha) şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bütün işlerinde -temizlenme-sinde ve taranmasında- sağ ile iş yapmak onun hoşuna giderdi:" [size="3"] 49- Hazreti Aişe'den (Radıyallahu Anha) sahih bir isnadla rivayet edildi-ğine göre, şöyle demiştir: "Resûlüllah Sallallahu aleyhi ve Sellem'in sağ eli, temiz işleri ve yemeği içindi ![]() ![]() 50- Hazreti Hafsa'dan (Radıyallahu Anha) rivayet edilmiştir ki: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, sağ elini yemesi, içmesi ve giyinmesi için kullanırdı: sol elini de bunlardan başka şeyler için kulla-nırdı ![]() 51- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Elbise giydiğiniz zaman, abdest aldığınız zaman sağlarınızla işe baş-laymız ![]() ![]() ![]() Yıkanmak, Uyumak Yahud Bunlara Benzerişler İçin Elbisesini Çıkaran Kimsenin Okuyacağı Dualar 52- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah Saüaliahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Müslüman kişinin elbisesini çıkarmak istediği zaman, Cinlerin gözleri arasında ve insano-ğullannın avretleri arasında engel olan perde, şöyle demesidir ![]() Bismillâhillezî îâ ilahe illâ hû (Kendisinden başka hiç bir ilâh olmayan Allah'ın ismi ile (elbisemi çı-karmaya) başlarım ![]() Evden Çıkarken Okunacak Dualar 53- (Adı Hind olan müminlerin annesi) Ümmü Seleme'den (Radıyallahu Anha) rivayet edilmiştir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem evinden çıktığı zaman şöyle derdi: Bismillâhi tevekkeltü ahîlâhi ![]() (Allah'ın adıyla (çıkarım), Allah'a tevekkül ettim ![]() ![]() Ebû Davud'un rivayetinde, (Ümmü Seleme Radıyallahu Anha'dan Ha-dîsi şerifin başı şöyle) nakledilir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem benim evimden her çıkışında, gözünü göğe doğru kaldırıp dua ederdi: Al-lah'ım, ben Sana sığınırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 54- Enes'den (Radiyaîlahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim evinden çıktığı zaman: "Bismillâhi tevekkeltü alellâhi ve Iâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" (Allah'a tevekkül edip Allah'ın adıyla çıkarım ![]() ![]() ![]() Ebü Davud da rivayetinde şunu ilâve etmiştir: "Bir şeytan diğer şeytana der ki: Hidayete iletilen, her kederden emin kılman ve muhafaza altına alman bir adamla nasıl uğraşacaksın (onu nasıl kaydıracaksın)?" 55- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem evinden çıktığı zaman şöyle bu-yururdu: "Bismillâhi, ettükiânü alellâhi, lâ havle ve lâ kuvvete illâ ![]() ![]() Eve Girerken Okunacak Dualar Evde insan bulunsun veya bulunmasın, içeri girildiği zaman BÎSMİLLÂH demek ve Allah Teaiâ'yi çok zikretmek ve selâm vermek müstahab-dır; çünkü Allah Tealâ şöyle buyurmuştur): "Evlere girdiğiniz zaman, Allah katından tespit edilmiş bereketli ve çok hoş sağlık dileyişi ile kendinizden olanlara selâm verin (evdeki mü'min-lere yahud evde kimse yoksa: Esselâmu Aleyna, diyerek kendinize selâm verin) ![]() 56- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Enes (Radıyal-lahu Anh) demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle dedi: "Yavrum! Ailenin yanma girince selâm ver; çünkü bu, hem sana, hem de ev halkına bereket olur ![]() 57- Ebû Malik El-Eş'arî'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() "İnsan evine girdiği zaman şöyle söylesin: "Allâhümme innîes'elüke hayre'l-mevleci ve hayre'I-mahreci, BismiM-hi velecnâ ve bismillâhi harecnâ ev aîellâhi rabbinâ tevekkelnâ ![]() (Allah'ım! Ben, girilen yerin hayırlısını ve çıkılan yerin de hayırlısını Senden isterim ![]() ![]() ![]() 58- Ebû Ümame El-Bahilîden rivayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() "Üç kimse vardır ki, bunların hepsi Azız ve Yüce olan Allah'ın teminatı altındadır: a) Azîz ve Yüce olan Allah yolunda savaş için çıkan bir adam: bu kimse Azîz ve yüce Allah'ın teminatı altındadır, tâ onu öldürüp de cennete koyun-caya yahud da kazandığı sevab ve ganimetle (evine) onu döndürünceye kadar ![]() ![]() b) (Namaz kılmak için) mescide giden bir adam; bu kimse, Allah Tea-lâ'nın teminatı altındadır, tâ onu öldürüp cennete koyuncaya yahud elde ettiği sevab ve mükâfatla onu eve döndürünceye kadar ![]() ![]() c) Evine" selâm vererek giren bir adam, bu da, noksanlıklardan münez-zeh olan Allah Teâlâ'nın himaye ve teminatı altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 59- Cabir b ![]() "İnsan evine girerken ve yemek yerken Allah Teâlâ'yı anarsa, şeytan (arkadaşlarına) şöyle der: (Burada) size gecelemek yok, aş yok ![]() ![]() ![]() (Arkadaşlar), gecelemek imkânına kavuştunuz ![]() Geceleme yerine ve aşa kavuştunuz ![]() 60- Abdullah b ![]() ![]() "Elhamdü lillâhilîezîkefânî ve âvânî, ve'1-hamdü îiîiâhilîezîet'amenî ve sekânî, ve'1-hamdü Îiîiâhilîezî menne aleyye, es'eîüke en tücîrenî minen-nâr ![]() (Beni barındıran ve himaye eden Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() 61- Malik'in Muvatta'ından rivayet edildiğine göre, içinde insan bulun-mayan bir eve girildiği zaman şöyle demek müstahabdır: "Esselâmü aleynâ ve ala ibâdillâhissâlihîn ![]() ![]() Gece Uykusundan Uyanıp Evinden Çıkan Kimsenin Okuyacağı Dualar İnsan geceleyin uyanıp evinden çıktığı zaman, göğe bakarak Âl-i îmrân Sûresi'nin 190 ![]() (Gerçekten göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde akıl sahipleri için (Allah'ın kudret ve azametine delâlet eden) çok büyük alâmetler var ![]() ![]() ![]() 62- Buharî ve Müslim'de, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in böyle yaptığı sabittir; ancak "göğe bakmak" hususu, Buharî'nin Sahîh'in-de vardır, Müslim'de yoktur ![]() 63- Ibni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) sabit olmuştur ki, Peygam-ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılacağı zaman şöyle derdi "Allâhümme rabbenâ îeke'l-hamdü, ente kayyimussemâvâti ve'l-arzı ve men fîhmne, ve Îeke'l-hamdü, leke mülkü's-semâvâti ve'1-arzı ve men fîhinne, ve leke'l-hamdü ente nûrussemâvâti ve'1-arzı ve men fîhmne ve îeke'l-hamdü ente'l-hakku veva'düke'l-hakku, ve likâuke hakkun, vekav-lüke hakkun, ve'1-cennetü hakkun, vennâru hakkun, ve Muhammedün hak-kun, vessâatü hakkun, alîâhümme leke esîemtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve lleyke enebtü, ve bike hâsamtü, ve ileyke hâkemtü, fağfirlî mâkaddemtü vemâahhartü vemâesrertü vemâa'lentü, ente'l-mukaddimu ve ente'l-muehhiru, lâ ilahe illâ ente ![]() (Allah'ım! Hamd, Sana mahsustur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı raviler, bu duaya "VE LÂ HAVLE VE LÂ KUVVETE ÎLLÂ BİLLÂH" sözünü de eklemişlerdir ![]() Tuvalete Girerken Okunacak Dualar 64- Enes'den (Radıyallahu Anh) sabit olmuştur ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Helaya gireceği zaman şöyle söylerdi: "Allâhümme innî eûzü bike minelhubsi ve'1-habâisi" (Allah'ım! Şeytandan ve zararlı şeylerden sana sığınırım) ![]() 65- Buharı ve Müslim'in Sahihlerinden başka yerde, (yukarda geçen hadîs) şöyle rivayet edilmiştir: "Bismillâhi alîâhümme innî eûzü bike mine'Uhubsi ve'1-habâisi' ![]() (Bismillah, Allah'ım, Şeytandan ve zararlı şeylerden Sana sığı- nınm) ![]() 66- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) bize rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "İnsan helaya girdiği zaman, cinlerin gözleri ile insanoğullanmn avret yerleri arasında perde: BİSMİLLAH, demektir ![]() Bu hadîsi Tirmizî rivayet etmiştir ve demiştir ki, bunun isnadı kuvvetli değildir ![]() Alimlerimiz de demişlerdir ki, insan ister binalar içinde bulunsun, is-ter açık sahrada olsun, bu zikri yapmak müstahabdır ![]() "'Allâhümme innî eûzü bike mine'l-hubsi ve'1-habâisi" demek müsta- habdır ![]() 67-İbni Ömer'den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre de-miştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, helaya girerken şöyle derdi "Alîâhümme innî eûzü bike minerricsi'nnecisi, el habîsi'l-muhbisi, eşşeytânirracîmi ![]() (Allah'ım, ben pisleten pislikten, zarar verenin /uranından, kovulmuş olan şeytandan Sana sığınırın) ![]() Helada Konuşmak Ve Zikretmek Yasaktır Bütün zikir çeşitleri ile her türlü konuşma, helada ihtiyaç giderme es-nasında mekruhtur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 68- İbni Ömer'den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre de-miştir ki, "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve sellem idrarını yaparken ona bir adam tesadüf etti de selâm verdi ![]() ![]() 69- Muhacir b ![]() "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem idrarını yaparken yanına var-mış oldum da ona selâm verdim, abdest alıncaya kadar benim selâmıma mukabele etmedi ![]() O durumda Allah'ın adını anmayı hoş görmedim, ancak taharet veya temizlik halinde söylenmesini istedim, " [size="3"] Abdest Bozmak İçin Oturana Selam Verilmemesi Alimlerimiz demişlerdir ki, buna selâm verilmesi mekruhtur ![]() ![]() Tuvaletten Çıkarken Okunacak Dualar Tuvaletten çıkan Şöyle söyler: Ğufrâneke, elhamdü HHâhillezî ezhebe annî el-eza ve âfânî" (Allah'ım) Senin mağfiretini dilerim ![]() ![]() 70- Ebû Davud ve Tirmizi'nin sünenlerinde sahîh hadîs olarak sabit-tir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem (heladan çıktığı zaman) "ĞUFRÂNEKE (Senin mağfiretini dilerim) ![]() ![]() ![]() 71- İbni Ömer'den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre de-miştir ki, Resûlüliah Sailallahu Aleyhi ve Sellem helâden çıktığı zaman şöyle buyururdu: "Elhamdü lillâhillezî ezâkanî lezzetehû ve ebkâ fiyye kuvvetehû ve defea annî ezâhu (Nimetin lezzetini bana taddıran, onun kuvvetini bende bırakıp eziyetini benden gideren Allah'a hamd olsun) [size="3"] Abdest Alırken Okunacak Dualar Abdest almak için su kabına suyu dökmek veya kuyudan abdest suyu çekmek istendiği zaman "BÎSMÎLLÂH" demek müstahabdir ![]() ' 'Bismillâhirrahmânirrahîm’’ (Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlarım) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu görüş, bizim mezhebimizin ve alimler çoğunluğunun mezhebidir ![]() ![]() ![]() ![]() 72- Ebû Hüreyre (Radıyallahu Anh) Hazretlerinin Peygamber SallalIahu Aleyhi ve Sellem'den rivayet ettiği şu hadîs, bu cümledendir: "Allah adını anmayan (Besmele getirmeyen) kimse için abdest yoktur ![]() Âlimlerimizden biri olan Şeyh Ebu'1-Feth Nasru'l-Makdisî El-Zahid demiştir ki, abdestin başında besmele getirdikten sonra: Eşhedü En Lâ îlâhe İllallâhu Vah Vahdehû Lâ Şerîke Leh ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Ebû'l-Feth'in söylediği budur; böyle söylemekte bir sakınca yok-tur; fakat sünnet olma bakımından bunun aslı da yoktur ![]() ![]() ![]() Abdesti Tamamladıktan Sonra Okunacak Dualar "Eşhedü en lâ ilahe illâîlâhu vahdehû lâ şerîke lehu ve eşhedü enne Muhammeden abduhû verasûlühu ![]() ![]() ![]() (Allah'dan başka bir İlâh olmadığına yalnız O'nun var olduğuna şâhid-lik ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 73- Ömer b ![]() "Kim abdest alır da: "Eşhedü en lâ ilahe illallâhu vahdehû lâ şerîke lehu ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühu" (Allah'dan başka İlâh olmadığına, yalnız O var olduğuna şâhidlik'ede-rim ![]() ![]() ![]() 74- Yukarki hadîsi Tirmizî rivayet etmiş ve: "Allâhümmec'alnî minettevvâbîne vec'alnî minelmütatahhirîne (Allah'ım! Beni tevbe edicilerden kıl ve beni temizlenip pâk olanlardan yap) "sözlerini ilâve etmiştir ![]() "Sübhânekellâhümme ve bihamdike ![]() (Allah'ım, Sana hamd ederek Seni noksanlıklardan tenzih ederim ![]() ![]() ![]() 75- İbni Ömer'den (Radıyallahu Anh) bize rivayet edildiğine göre Pey-gamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim abdest alır da sonra: Eşhedü en lâ ilahe illâlîahu ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve rasûlühu (Allah'dan başka ilâh olmadığına şâhidlik ederim ve yine şâhidlik ede-rim ki, Muhammed Allah'ın kuludur ve Peygamberidir), sözlerini konuş-madan önce söylerse, iki abdest arasındaki günahları bağışlanır ![]() 76- Enes'den bize rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aley-hi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim abdesti güzelce alır da ve sonra üç defa: Eşhedü en lâ ilahe illâllahu vahdehû lâ şerike lehu ve eşhedü enne mu-hammeden abduhû ve rasûlühu (Şahidlik ederim İd, Allah'dan başka Üâh yoktur, yalnız O vardır O'nun ortağı yoktur ![]() "Eşhedü en lâ ilahe illallah" sözünün üç defa tekrar edilmesi, İbni Sünnî'nin kitabında, Osman b ![]() ![]() Şeyh Nasru'l-Makdisî şöyle demiştir: İnsan bu anılan zikirlerle beraber: "Allâhümme saîii vesellim ala muhammedin ve ala âli muhammedin" (Allah'ım, Muhammed'e ve O'nun âline rahmet et ve selâmet ver) söy-ler, tnsan bu zikirleri kıbleye dönük olarak ve abdesti tamamladıktan sonra söyler ![]() Abdest Azalarını Yıkarken Okunacak Dualar Abdest azaları üzerine duaya gelince, bu hususta Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den herhangi bir rivayet gelmemiştir ![]() ![]() ![]() Abdest almaya başlarken Besmele getirdikten sonra: Eîhamdü lillâhillezî ceale'1-mâe tahûren (Suyu temiz yaratan Allah'a ha m d olsun) der ![]() Ağzı çalkaladığı zaman: "Allâhümmeskmîmin havzı nebiyyike sallaîlahu aleyhi ve selleme ke'-sen lâ ezmeu ba'dehu ebeden (Allah'ım! Bana Peygamberinin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) havu-zundan öyle bir Cennet içkisi içir ki, artık ondan sonra susamayayım)" söyler ![]() Buruna su verdiği zaman: "Allâhümme lâ tüharrimnî râihate naîmike ve cennâtike (Allah'ım! Cennetlerinin ve nîmetlerinin kokusundan beni mahrum etme)" söyler ![]() Yüzünü yıkadığı zaman: "Allâhümme beyyiz vechî yevme tebyezzu vücûhun ve tesveddü vücûhun" (Allah'ım!, bazı yüzlerin karardığı ve bazı yüzlerin beyazladığı günde (kayâmette) benim yüzümü ağart)" söyler ![]() Kollarını yıkadığı zaman: "Allâhümme a'tınî kitabî biyemînî, Allâhümme lâ tu'tınî kitabî bişimâlî (Allah'ım!, amel defterimi sağ elime ver, Allah'ım, amel defterimi sol elime verme)" der ![]() Başı meshettiği zaman: "Allâhümme harrim şa 'n ve beşerîaîennâri ve ezıîlenî tahte arşike yev~ me lâ zille illâ zıllüke (Allah'ım, saçımı ve derimi ateşe haram kıl ve Senin gölgenden (hi-mayenden) başka bîr gölge olmayan günde, beni Arş'ımn altında gölge-lendir)" der ![]() Kulaklarını meshederken: "AUâhümmec'alnî minellezîne yestemi ûnelkavle ve feyettebiûne ahsenehu" (Allah'ım, hak sözü işitip de onun en güzeline uyanlardan eyle beni)"der ![]() Ayakları yıkarken: "Allâhümme sebbit kademeyye alessırâtı" (Allah'ım, benim ayaklarımı sırat (köprüsü) üzerinde sabit eyle)" der ![]() ![]() 77- Ebû Musa Eî-Eş'arî'den (Radıyallahu Anh) sahîh bir isnadla riva-yetlerine göre şöyle demiştir: "Ben, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e abdest suyu getirdim de o abdest aldı ![]() "Allâhümmeğfir lî zenbî ve vessi lî fî darı ve bârik lî fi nzkî" (Allah'ım, benim günâhımı bağışla, evimde bana genişlik ver, rızkım-da bana bereket ver) ![]() Ben dedim ki: Ey Allah'ın Peygamberi! Senin şöyle şöyle dua ettiğini işittim ![]() ![]() ![]() ![]() - O dualar herhangi (noksan) bir şey bıraktı mı" [size="3"] Gusül Ederken Okunacak Dualar Abdest hakkında anlattığımız besmele ve ondan başka bütün duaları gusül yaparken de söylemek müstehabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teyemmüm Yaparken Okunacak Dualar Teyemmümün başında "BİSMİLLAH" demek müstehabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mescide (Camiye) Gitmek İçin Evinden Çıkan Kimsenin Okuyacağı Dualar İnsan evinden hangi yere çıkarken ne söyleyeceğini daha önce anlat-mıştık ![]() 78- Bu dualardan biri de, İbni Abbas (Radıyallahu Anhüma) teyzesi (ve müminlerin annesi) Meymûne'nin (Radıyallahu Anha) evinde gecelediğin-de, Peygamberin teheccüdü (gece namazı) ile ilgili olarak uzunca anlattığı şu hadîstedir: İbni Abbas demiştir ki: " ![]() ![]() ![]() ![]() "AHâhümmec'aJ fî kalbînûren, ve fîHsânînûren, vec'al fî sem'î nû-ren, vec'aî fî basarî nûren, vec'al min hal fî nûren, ve min etnâmînûren,vec'al min fevkînûren, ve min tahtı nûren ![]() ![]() ![]() (Allah'ım! Benim kalbime nur,lisânıma da nur ver ![]() ![]() ![]() ![]() 79- Bilâl'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Rasûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Seılem namaza çıktığı zaman şöyle derdi: "Bismiîlâhi âmentü billahi, tevekkeltü alellâhi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bismillah, Allah'a iman ettim, Allah'a tevekkül ettim ![]() ![]() ![]() Mescide Girerken Ve Oradan Çıkarken Okunacak Dualar Mescide girerken şöyle demek müstehab olur: "Eûzü billahi'1-azîmive bivechihilkerîmi ve suîtânihi'l-kadîmi mineşşey-tânirracîmi ![]() ![]() ![]() ![]() (Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan Şeytandan, yüce Allah'a, kerîm zatına ve daimî olan kudretine sığınırım ![]() ![]() ![]() Sonra içeri girerken "Bismillah" deyip sağ ayağını ileri atarak ![]() ![]() "Ebvâbe rahmetike" (Senin rahmet kapılarını) yerine "Ebvâbe fadîike" İhsanının kapılarını (bana aç)" def ![]() 80- Ebû Humeyd yahud Ebû Üseyd'den (Radıyallahu Anhüma) Re-sûlüllah Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Sizden biriniz mescide girerken Peygambere Salâtü selâm getirsin, sonra şöyle desin: "Allâhümmeftah lî ebvâbe rahmetike" (Allah'ım! Bana rahmetinin kapılarım aç) ![]() "Allâhümme innî es'elüke min fadlike" (Allah'ım! Senin ihsanından Senden isterim) söylesin ![]() ![]() ![]() îbni Sünnî de rivayetinde: "Çıkarken peygambere salâtü selâm getirsin ve: "Allâhümme e'izni mineşşeytânirracîm" (Allah'ım! Beni koğulmuş şeytandan koru) desin ![]() ![]() ![]() ![]() 81- Abdullah b ![]() ![]() "Eûzü billahi* 1-azîmi ve bivechihi'î-kerîmi ve suîtânihi'l-kadîmi mineş-şeytânirrâcîmi ![]() (Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan Şeytandan, Yüce Allah'a, kerîm zatına ve daimî olan kudretine sığınırım)" Peygamber buyurdu ki: "însan bu sözleri söydeği zaman, Şeytan: Bu adam diğer günlerde de benden ko-rundu ![]() 82- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Resûlullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem Mescide girdiği zaman: "Bismillâhi, Allâhümme salli alâ Muhammedin" (Allah'ın adıyla, Ey Allah'ım! Muhammed'e rahmet et) derdi ![]() "Bismillâhi, Allâhümme sallı alâ Muhammedin" derdi" [size="3"] Mescide girerken ve mescidden çıkarken Peygambere Salât getirmekle ilgili bu hadîsi, yine biz İbni Ömer'in rivayetinden naklettik ![]() 83- Hazreti Hasan'ın oğlu Abdullah annesinden, annesi de Abdullah'ın büyük annesinden (Hazreti Fatıme'den Radıyallahu Anha) yapılan rivayette, Hazreti Fatıme şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Mescide girdiği zaman Allah Tealâ'ya hamd ederdi ve Besmele getirirdi ve şöyle derdi: "Allâhümmeğfir lî veftah lî ebvâbe rahmeüke" (Allah'ım! Beni bağışla ve rahmetinin kapılarım bana aç) Dışarı çıkınca da bunun gibi söyler ve şöyle bitirirdi: "Allâhümmeftah lî ebvâbe fadlike" (Allah'ım! Bana ihsanının kapılarını aç)" [size="3"] 84- Ebû Ümâme'den (Radıyallahu Anhu), o da Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den rivayet ettiğine göre, Peygamber (s ![]() ![]() "Sizden biriniz mescidden çıkmak istediği zaman, İblis'in askerleri çağ-rışırlar ve onları, arılar anaları etrafında toplandığı gibi bir araya getirip toplanırlar ![]() "Allâhümme innî eûzü bike nıin iblise ve cünûdihi" (Allah'ım! Ben, İblis'den ve askerlerinden Sana sığınırım) desin; çünkü bunu söylerse, artık ona zarar veremez ![]() Mescidde Okunacak Dualar Mescid içinde Allah'ı zikretmeyi çoğaltmak, tesbîh, tehlîl, tahmîd, tek-bîr ve bunlardan başka zikirlerde bulunmak müstehabdır ![]() ![]() Allah Tealâ şöyle buyurur: "Bu nûr, o mescidlerde yakılır ki, onların yüce tamnmasını ve içlerinde isminin anılmasını Allah emretmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Allah Teâlâ buyurur ki: " ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Allah Teâlâ buyurur: "Kim, Allah'ın korunmasını emrettiği şeylere hürmet gösterirse, bu, Rabbi katında kendisi için mutlak hayırlıdır ![]() 85- Büreyde'den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallalîahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Mescidler, bina edildikleri şey (zikir ve Kur'ân okumaktan ibaret iba-detler) için esastırlar ![]() 86- Enes'den (Radıyallahu Anh): ' 'Mescid içinde idrar yapan bir Bedeviye, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bu mescidler, ne bu idrar ve ne pisliklerden ibaret hiç bir şey için mahal olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Mescidde oturana, îtikâfı (ibâdet niyeti ile beklemeyi) niyet etmek uygun düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine mescidde oturan kimsenin iyi gördüğü şeyleri tavsiye etmesi, kötü gördüğü şeylerden insanları alıkoyması uygundur ![]() ![]() Alimlerimizden biri demiştir ki, mescide girip de, ya abdestsizlikten, ya meşguliyetten ya da benzeri hallerden dolayı orada "Tahiyye-i Mescid Namazı (îki rekât mescide hürmet namazı) kılmak imkânını bulamayan kimsenin, dört defa: "Sübhânellâhi ve'î-hamdü lillâhi ve lâ ilahe illâhu vellâhu ekber" (Allah noksanlıklardan münezzehtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mescid İçinde Yitiğini Bağırarak Arayan Yahut Satış Yapan Kimsenin İşini HoşGörmemek Ve Ona Beddua Etmek 87- Ebû Hureyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bir kimse, mescid içinde yüksek sesle yitiğini arayan adamı işit-tiği zaman: "Lâ reddehaüahu aleyke" (Allah onu sana geri vermesin) desin ![]() 88- Büreyde'den (Radıyaliahu Anh) rivayet edilmiştir: "Mescidde bir adam bağırıp şöyle dedi: Kırmızı deveyi bulup da sahibi-ni arayan kim? Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: LA VE-CEDTE (Aradığını) bulmayasın; mescidler, ancak ibâdet için yapılmıştır ![]() 89- Ebû Hureyre'den (Radiyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Re-sülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Mescid içinde satan yahut satın alan bir kimseyi gördüğünüz zaman: "La erbahallâhu Ticâreteke" (Allah ticaretine kâr vermesin) deyin ![]() "Lâ reddellâhu aleyke" (Allah (onu) sana geri vermesin) deyin ![]() İçinde Ne İslâmı Öven, Ne Takvayı Öğreten, Nede Ahlakın Güzelliklerine Teşvik Eden Sözbulunmayan Bir Şiir; Mescidde Okuyan Kimseye Beddua Edilmesi 90- (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Resûlül-lah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Mescidde şiir okuyan kimseyi gördüğünüz zaman ona üç defa: "Faddellâhu fâke" ![]() (Allah dişlerini kırsın) deyin ![]() ![]() ![]() [size="3"] Buhârî ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî, Sahih bir isnadla Ebû Hüreyre (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] ibn-i Sünnî ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() ![]() ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Tirmizî ![]() [size="3"] Buhârî ![]() [size="3"] İbn-i Mâce ![]() ![]() ![]() [size="3"] Buhârî ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ve başka Sünen sahipleri ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() [size="3"] Ebû Dlvud ve Tirmİzî, Ebû Hureyre (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî, Enes (r ![]() ![]() [size="3"] Tirmizî ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Ibn-i Mâce, İbn-i Sünnî ![]() [size="3"] Kur'ân-ı Kerim, Nûr Sûresi: 6 [size="3"] Tirmizî (Tirmizî demiştir ki bu hadîs Hasen'dir Sahîh'tir ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() ![]() [size="3"] Kur'ân-ı Kerim, Âl-İ İmrân Sûresi: (190-200) ![]() [size="3"] Buhârî ![]() ![]() [size="3"] Buhârî ![]() ![]() [size="3"] Tirmizî ![]() ![]() ![]() [size="3"] Tirmizî ![]() [size="3"] Ibn-i Sünnî ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Ebû ibn-i Sünnî ![]() ![]() [size="3"] Bunu Ebû Davud ve ondan başkası rivayet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Sünen-i Dârekutnî ![]() ![]() [size="3"] Ahmed ibn-i Hanbel ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Neseî ![]() ![]() [size="3"] Müslim, Ebû Dâvud ![]() ![]() [size="3"] Bu hadis zayıftır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() [size="3"] îbn-i Sünnî ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî ![]() [size="3"] Kur'ân-ı Kerim, Nûr Sûresi: 36-37 ![]() [size="3"] Kur'ân-ı Kerim, Hac Süresi: 32 [size="3"] Kur'ân-ı Kerim, Hac Sûresi: 30 [size="3"] Müslim ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() ![]() ![]() [size="3"] Müslim ![]() [size="3"] Tirmizî, (Tirmizî demiştir ki, bu hadis hasendir ![]() [size="3"] İbn-i Sünnî |
![]() |
![]() |
|