![]() |
Kabirlere İbadet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kabirlere İbadetKabirlere İbadet Kabirlere İbadet Ölmüş velilerin ihtiyaçlara cevap verdiğine, sıkıntıları giderdiğine inanmak, onlardan yardım ve medet dilemek ![]() “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi kesin bir şekilde emretti ![]() İsra: 23 Yine, rasullerin ya da salih kişilerin ölülerine; şefaat veya zorluklardan kurtulma amacıyla dua etmek büyük şirk’tir ![]() “(Onlar mı hayırlı) yoksa darda kalana, kendine yalvardığı zaman karşılık veren ve (başındaki) sıkıntıyı gideren, sizi yeryüzünün hâkimleri kılan mı? Allah’tan başka bir ilah mı var?” Neml: 62 Bazıları; kalkınca, oturunca, ayağı tökezleyince; ne zaman bir zorluk, sıkıntı veya bela ile karşılaşırsa şeyhin ya da velinin adını anmayı adet ve alışkanlık haline getirir ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ı bırakıp da kendisine ibadet ettikleriniz sizin gibi kullardır ![]() A’raf: 194 Kabirlere ibadet edenlerden bir kısmı onların etrafında tavaf ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey efendim! Uzak yerlerden sana geldim ![]() Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor: “Allah’ı bırakıp da kıyamet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek şeylere dua edenlerden daha sapık kim olabilir? ![]() ![]() ![]() Ahkaf: 45 Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allah’tan başkasına Allah’a ortak koşarak dua eden ve (bunun üzere) ölen kimse cehenneme girer ![]() Buhari Bazıları kabirlerin yanında saçlarını kazıtır ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer Allah, sana bir zarar dokundurursa onu yine O’ndan başka giderecek yoktur ![]() ![]() Yunus: 107 Kabirlerdeki ölülere ışık ve mum adayanların yaptığı gibi Allah’tan başkası için adakta bulunmak da büyük şirk’tendir ![]() ![]() “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes ![]() Kevser: 2 Yani Allah için, Allah’ın adıyla kurban kes ![]() “Allah’tan başkası için kurban kesene Allah lanet etsin” Müslim Bazen kurbanda iki haram bir arada bulunur: Allah’tan başkası için kurban kesmek ve Allah’tan başkasının ismini anarak kurban kesmek ![]() ![]() ![]() ![]() Teysiru’l-Azizi’l-Hamiyd: 158 Büyük şirk’in yaygın örneklerinden biri de Allah’ın haram kıldığını helal veya Allah’ın helal kıldığını haram saymaktır ![]() ![]() ![]() “(Yahudiler) Allah’ı bırakıp bilginlerini rahiplerini ve Meryem oğlu Mesîh’i (İsa’yı) rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() Tevbe: 31 Adiy İbni Hatim (Radiyallahu Anh), Allah’ın Rasulü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bu ayeti okuduğunu işitince dedi ki: −Onlar, onlara (din adamlarına) ibadet etmiyorlardı ![]() −“Fakat Allah’ın haram kıldığını onlara helal kılıyorlar, onlar da bunu helal kabul ediyorlardı ![]() ![]() ![]() Beyhaki Sünenü’l-Kübra: 10/116, Tirmizi: 3095 Allahu Teâlâ, müşrikleri Allah ve Rasulü’nün haram kıldığını haram saymayan ve hak dini kendilerine din edinmeyen kimseler olarak nitelendirir ![]() “De ki: Allah’ın size indirdiği rızıktan bir kısmını helal, bir kısmını da haram bulmanıza ne dersiniz? De ki: Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz?” Yunus: 59 |
![]() |
![]() |
|