![]() |
Hayır İçeren Hadis-İ Şerif |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayır İçeren Hadis-İ Şerifhayır içeren hadis-i şerif Ahmed bHanbel(raleyh)’den:Halid b Velid(ra)’den rivayet edildiğine göre,bir a’râbî Resûlullâh(sav)’e geldi: -Yâ Resulullah,beni dünya ve ahiret’de müstağni kılacak (amelden) sormak için,size geldimdedi Resulullah(sav)’de ‘’soracaklarını sor’’buyurdular: -İnsanların en bilgini olmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) :Allah’dan kork ki, insanların en bilgini olasın;buyurdu -İnsanların en zengini olmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) :Kanaatkar ol ki, insanların en zengini olasın;buyurdu -insanların en âdili olmayı arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) :Kendin için arzu ettiğini,insanlar içinde iste ki, İnsanların en âdili olasın;buyurdu -insanların hayırlısı olmayı arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) İnsanlara faydalı ol ki, insanların hayırlısı olasın;buyurdu -Allah katında,insanların en seçkini olmayı arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) Allah’ı zikretmeyi çoğalt ki,Allah katında,insanların en seçkini olasın;buyurdu -İmânımı tamamlamak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) :Ahlakını güzelleştir ki,İmanın tamam olsun;buyurdu -İhsan ehlinden olmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) Allah’ı görüyormuş gibi ibadet et ki, Sen O’nu göremesen bile,O seni görür ihsan ehlinden olasın;buyurdu -İtaatkarlardan olmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) Allah’ın farzlarını eda et ki,İtaatkârlardan olasın;buyurdu -Allah’ın huzuruna günahlardan arınmış olarak varmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) :Cenabetten temizlenmek için guslet ki,Günahlardan temizlenmiş olarak, Allah’a kavuşasın -Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunmayı arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) :Hiçbir kimseye zulmetme(haksızlık yapma) ki,Kıyâmet gününde nûr içerisinde haşrolunasın -Kıyamet gününde Rabbimin merhamet etmesini arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) Nefsine ve Allah’ın kullarına karşı merhamet et!Rabbinde sana Kıyamet günü merhamet eder -Günahlarımın az olmasını istiyorum;dedi -(Resulullah sav) İstiğfarı çoğalt ki,günahların azalsın;buyurdu -İnsanların en şereflisi olmayı istiyorum;dedi -(Resulullah sav) :İnsanlara işin hakkında şikayetçİ olma ki,İnsanların en şereflisi olasın;buyurdu -İnsanların en kuvvetlisi olmayı arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) Allah’a tevekkül et ki,İnsanların en kuvvetlisi olasın;buyurdu -Allah’ın rızkımı genişletmesini istiyorum;dedi -Temizliğe devam et!Allah senin rızkını genişletir - Allah ve Resulünün sevdiklerinden olmak istiyorum;dedi -(Resulullah sav) Allah ve Resulünün sevdiğini sev ki,Onların sevgililerinden olasın;buyurdu -Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olmak istiyorum;dedi - (Resulullah sav) :Allah’ın yarattıklarından hiçbirine öfkelenme ki,Kıyamet gününde Allah’ın gazabından emin olasın -Duamın müstecap olmasını arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) Haram yemekten sakın ki,duan müstecap olsun;buyurdu -Kıyamet gününde rabbimin ayıplarımı örtmesİni arzu ediyorum;dedi -(Resulullah sav) : Din kardeşlerinin ayıplarını ört ki,Allah’da Kıyamet gününde senin ayıplarını örtsün -Günahlardan veya hatalardan kişiyi ne kurtarır;dedi -(Resulullah sav) Göz yaşı dökmek,hudu’(Allah’a boyun eğmek) ve hastalıklardır;buyurdu -Hangi hasene Allahû Tealâ katında (sevap olarak)daha büyüktür?dedi -(Resulullah sav) :Güzel Ahlak,Tevazu ve belalara sabretmektir;buyurdu -Hangi seyyie(kötülük),Allahû Tealâ katında (günah olarak)daha büyüktür?dedi -(Resulullah sav) :Kötü Ahlak,Açgözlülük ve cimriliktir,buyurdu -Dünya ve Ahirette Allah’ın gazabını gideren şey nedir?dedi -(Resulullah sav) :Gizli sadaka vermek ve Sılay-ı rahim yapmak(akraba ziyareti),buyurdu -Kıyamet gününde Cehennem ateşini ne söndürür?dedi -(Resulullah sav) ünyadaki bela ve musibetlere sabretmektir;buyurdu İmam-ı Müsteğfiri:Bundan daha büyük,dinimizin güzelliklerini daha iyi özetleyen,daha faydalı bir hadis-i şerif görmedim demiştir Eğitimci Yazar : Ömer ARİF |
![]() |
![]() |
|