Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai-Sular
Sünen-i Nesai-Sular
2- SULAR KİTABI
1- Allah buyurdu ki: “… Biz gökten tertemiz su indiriyoruz” (25 Furkân: 48)
Allah buyurdu ki: “… Her türlü temizliğinizi yapasınız diye size gökten su indiren de O’dur…” (9 Enfâl: 11)
Allah buyurdu ki: “… Abdest ve gusül temizliğiniz için su bulamaz iseniz o zaman temiz toprakla teyemmüm edin…” (4 Nisâ: 43)
323- İbn Abbas (r a)’tan naklediliyor: Rasûlullah (s a v)’in hanımlarından bir kısmı cünüplükten dolayı guslederlerdi Peygamber (s a v)’de onlardan arta kalan su ile abdest alırdı O suyun kendi gusüllerinden artan su olduğunu bildirdiklerinde Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Su temizdir, onu hiçbir kullanan kimsenin durumu pislemez ” (Ebû Davud, Tahara: 35; Tirmizî, Tahara: 50)
2- BUDAA KUYUSU
324- Ebû Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’e şöyle denildi: “Ey Allah’ın Rasûlü! Budaa kuyusunun suyu ile abdest alabilir miyiz?” Bu kuyu içersine seller ve rüzgarlar köpek leşlerini, hayız bezlerini ve çöpleri çukurda olduğu için bu kuyuya getirirlerdi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Su temizdir, hiçbir şey suyu pislemez ” (Tirmizî, Tahara: 50; Ebû Davud, Tahara: 35)
325- Ebû Said el Hudrî (r a) babasından naklediyor ve şöyle diyor: Rasûlullah (s a v)’e uğradım, Budaa kuyusundan abdest alıyordu Ben de buradan abdest mi alıyorsunuz? Halbuki bu kuyuya hoş olmayan pislikler düşebiliyor dedim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Suyu hiçbir şey pislemez ” (Tirmizî, Tahara: 50; Ebû Davud, Tahara: 55)
3- PİSLİKLER NE KADAR SUYU PİSLEMEZ
326- Abdullah b Ömer (r a) babasından naklediyor ve diyor ki: Rasûlullah (s a v)’e suyun durumundan ve suya uğrayan değişik hayvanların içmelerinden soruldu, Rasûlullah (s a v)’de şöyle buyurdu: “Su iki kulle olduğu zaman pislik tutmaz ” (Tirmizî, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 76)
327- Enes (r a)’den rivâyete göre: Bir bedevî mescide idrarını yaptı ashaptan bazıları o kimseye müdahale etmek istediler Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Dokunmayın ona” buyurdu Bedevi işini bitirince Rasûlullah (s a v), bir kova su getirtip idrar yapılan yerin üzerine döktü (Buhârî, Vudu’: 61; Dârimi, Tahara: 62)
328- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bedevinin biri kalkıp mescide idrarını yaptı Bir kısım sahabeler bedeviyi linç etmek istediler Rasûlullah (s a v) onlara: “Bırakın onu, idrarının üzerine bir kova su dökün çünkü sizler zorlaştırıcı olarak değil kolaylaştırıcı olarak gönderildiniz” buyurdu (Buhârî, Vudu’: 61; Dârimi, Tahara: 62)
4- DURGUN SUDA GUSLETMENİN YASAKLIĞI
329- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle diyor: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştu: “Hiçbir kimse cünüp iken durgun suda yıkanmasın ” (Buhârî, Vudu’: 73; Tirmizî, Tahara: 51)
5- DENİZ SUYU İLE ABDEST ALMAK
330- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam Rasûlullah (s a v)’e şöyle sordu: “Ey Allah’ın Rasûlü! Deniz yolculuğu yaptığımızda yanımızda az su bulunduruyoruz O su ile abdest alsak susuz kalacağız dolayısı ile deniz suyundan abdest alabilir miyiz?” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Denizin suyu temiz ölüsü de helaldir” buyurdular (Dârimi, Tahara: 53; Tirmizî, Tahara: 52)
6- KAR VE DOLU SUYU İLE ABDEST ALINABİLİR Mİ?
331- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle diyor: Rasûlullah (s a v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım, dolu ve kar suyu ile günahlarımı yıka Beyaz elbiseyi kirden arındırdığın gibi kalbimi de günahlardan temizle ” (Buhârî, Deavat: 39; İbn Mâce, Dua: 3)
332- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle dua ederdi: “Allah’ım hata ve günahlarımı kar, su ve dolu suyu ile temizle, yıka ” (İbn Mâce, Dua: 3; Buhârî, Salat: 8)
7- KÖPEĞİN YALADIĞI KAP NASIL TEMİZLENİR?
333- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sizden birinizin kabına köpek banarsa ve yalarsa o kabın içindekini dökün ve kabı da yedi defa yıkayın ” (Buhârî, Vudu’: 35; Tirmizî, Tahara: 68)
8- KÖPEĞİN YALADIĞI KAP TOPRAKLA DA TEMİZLENEBİLİR Mİ?
334- Abdullah b Muğaffel (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v); av ve çoban köpeği haricindeki tüm köpeklerin öldürülmesini emretti ve şöyle buyurdu: “Köpeğin yaladığı kabı yedi defa yıkayın sekizincide toprakla sürtün ” (Buhârî, Vudu’: 35; Müslim, Tahara: 27)
335- Yine Abdullah b Muğaffel (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) köpeklerin öldürülmesini emrederek: “Köpeklerle insanların işi ne…! İnsanların köpeklerle işi ne…!” Dedi ve av köpeği ve çoban köpeğinin bulundurulmasına izin verdi ve şöyle devam etti: “Köpeğin yaladığı kabı yedi defa yıkayın sekizincide ise toprakla ovun ” (Müslim, Tahara: 27; İbn Mâce, Sayd: 1)
336- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Köpek, birinizin kabına banıp onu yaladığı zaman ilk seferinde toprakla olmak üzere yedi defa yıkasın ” (Buhârî, Vudu’: 35; Müslim, Tahara: 27)
337- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Köpek, birinizin kabına banıp onu yaladığı zaman ilk seferinde toprakla olmak üzere yedi defa yıkasın ” (Buhârî, Vudu’: 35; Müslim, Tahara: 27)
9- KEDİNİN İÇTİĞİ SUDAN ABDEST ALINIR MI?
338- Kab b Malik (r a)’in kızı Kebşe anlatıyor: Ebû Katade benim yanıma geldi ve şu anlamda bir şeyler söyledi: Rasûlullah (s a v)’e abdest suyu hazırlamıştım, bir kedi geldi ve ondan içti Rasûlullah (s a v)’de kabı eğmek sûreti ile kedinin içmesine yardım etti Kebşe diyor ki: Ebû Katade kendisine hayretle baktığımı görünce: “Ey kardeşimin kızı hayret mi ediyorsun?” Ben de: “Evet” dedim Bunun üzerine Ebû Katade şöyle söyledi: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştu: “Kedi pis bir hayvan değildir, onlar çevrenizde dolaşan evcil hayvanlardır ” (Tirmizî, Tahara: 69; İbn Mâce, Tahara: 32)
10- AYBAŞI GÖREN KARISININ YEMEK ARTIĞINDAN KİŞİ YER Mİ?
339- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Aybaşı olduğum günlerden birinde et yiyordum Rasûlullah (s a v)’de benim ısırdığım yerden yemek sûretiyle o etten yiyordu Yine ben hayızlı iken içtiğim kabın aynı yerine ağzını getirmek sûretiyle içerdi (İbn Mâce, Tahara: 125; Müslim, Hayz: 3)
11- KADIN ERKEK AYNI KAPTAN ABDEST ALABİLİR Mİ?
340- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) zamanında erkekler ve kadınlar aynı kaptaki suyu kullanarak abdest alırlardı (Buhârî, Vudu’: 46; İbn Mâce, Tahara: 36)
12- KADININ ARTA KALAN ABDEST SUYUNDAN ERKEĞİN ABDEST ALMASI YASAK MIYDI?
341- Hakem b Amr (r a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), kadının arta kalan abdest suyundan erkeğin abdest almasını yasaklanmıştı (Tirmizî, Tahara: 48; İbn Mâce, Tahara: 36)
13- CÜNÜP KİMSENİN GUSLETTİĞİ SUYUN ARTIĞINDAN EŞİ İSTİFADE EDEBİLİR Mİ?
342- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ben ve Rasûlullah (s a v) aynı kaptan guslederdik ” (İbn Mâce, Tahara: 36; Dârimi, Tahara: 68)
14- ABDEST VE GUSÜL İÇİN GEREKLİ SU MİKTARI
343- Abdullah b Cebr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik‘ten işittim şöyle diyordu: “Rasûlullah (s a v) bir mekük su ile abdest alır beş mekük su ile de guslederdi ” (Buhârî, Gusül: 3; Müslim, Hayz: 10)
344- Aişe (r anha)’dan rivâyet edilmiştir: “Rasûlullah (s a v) bir müd su ile abdest alır bir sa’ kadar su ile de guslederdi ” (Buhârî, Vudu’: 51; Tirmizî, Tahara: 42)
345- Yine Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) bir müd su ile abdest alır bir sa’ ile de guslederdi ” (Buhârî, Vudu’: 51; Tirmizî, Tahara: 42)
|