Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anneye, babaya, çocuğunu, istisna, kısas, mıdır, tanınmış, uygulanmaz, öldüren

Çocuğunu Öldüren Babaya Neden Kısas Uygulanmaz? Anneye De Böyle Bir İstisna Tanınmış Mıdır?

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çocuğunu Öldüren Babaya Neden Kısas Uygulanmaz? Anneye De Böyle Bir İstisna Tanınmış Mıdır?






Çocuğunu öldüren babaya neden kısas uygulanmaz? Anneye de böyle bir istisna tanınmış mıdır?
Çocuğunu öldüren babaya neden kısas uygulanmaz? Anneye de böyle bir istisna tanınmış mıdır?

Soru

İslam´da cana dokunulmazlık kutsaldır Ancak bir baba çocuğunu öldürse, ona kısas uygulanmayacağı konusunda hadisler olduğu ifade ediliyor Bugün gazete haberlerinde okuyoruz Çocuğunu döve döve öldüren psikopat insanlar mevcut Yaptıkları yanlarına kar mı kalacak? "İstersem öldürür, diyetini de veririm" demelerini nasıl engelleriz? 1) Neden babaya kısas konusunda istisna tanınmış, bunun hikmeti nedir? Bunu anlayamadım 2) Örneğin, anneye neden böyle bir istisna tanınmamış?



Cevap

Değerli kardeşimiz;
Kişi kendi çocuğunu öldürmesi sebebiyle kısas uygulanmaz Zira Resulallah (sav) buyurmuş ki: "Baba oğlu dolayısıyla kısas olunmaz" (Tirmizi, Diyat, 9)
Bunun hikmeti baba oğlunun hayat sebebi olmasıdır Yani baba o çocuğun dünyaya gelmesine vesile olduğu için kısas uygulanmaz Ancak diyet öder Anne de baba gibidir Ona da kısas uygulanmaz Ana ve baba tarafından olan dede ve neneler de anne ve baba gibidir Onlara da kısas uygulanmaz
Aksi durumda ise kısas uygulanır Yani çocuk anne, baba, dede veya nenesini öldürmesi durumunda kısas uygulanır(bkz el-Ceziri, İslam Fıkhı, 7/3309)
Malikiler anne baba çocuğu aç bırakma, karnını deşme, bıçakla boğazlama gibi bir şekilde öldürürse kısas gerekeceğini söylemişlerdir(age)
Fıkıh kitaplarında bu konu işlenirken anne babanın çocuğun dünyaya gelmesine vesile olması, ebeveynin şefkatlerinden dolayı bile bile azmederek çocuğunu öldürmeyeceği gibi hususlar da nazara verilmiştir
Çocuğunu öldüren anne babalarda ruhsal bozukluklar, şizofreni hastalığı, cinnet geçirme gibi hallerin kendilerinde görüldüğü gerçeği de ortadadır Yoksa soruda ifade ettiğiniz gibi normal bir insan kalkıp ben çocuğumu öldürür diyetimi de öderim gibi keyfi bir düşünceyle çocuğuna kıyarak öldürmez
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.