|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdesti, aleyhi, ekrem, gusül, resulu, sallallahu, sellem’in |
![]() |
Resulu Ekrem Sallallahu Aleyhi Ve Sellem’İn Gusül Abdesti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulu Ekrem Sallallahu Aleyhi Ve Sellem’İn Gusül AbdestiResulu ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in Gusül Abdesti (13) Ameller Niyetlere Göredir (52) Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim şöyle buyuruyordu: “Ameller ancak niyetlere göredir ![]() ![]() ![]() Buhari (143) Müslim (1907/100) Ebu Davud (2201) Nesei (75) Albânî (1/59 İrva) (14) Gusül Abdesti Almanın Şekli (53) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cünüplükten yıkanmaya şöyle başlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari (370) Müslim (316/35) Ebu Davud (242) Nesei (421) Abdurrezzak (999) Humeydi (163) Darimi (1/191) İbni Huzeyme (242) İbni Hibban (1196) Malik (1/44) Ahmed (6/52) (54) Meymune (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gusül abdesti aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnu’l-Carud (100) Buhari (376) Müslim (317/3738) Ebu Avane (1/290) Ebu Davud (245) Nesei (1/137200) Tirmizi (103) İbni Huzeyme (1/120) İbni Hibban (1190) (55) Cübeyr bin Mutim (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında yıkanma hususunda münakaşa ettiler ![]() −Bana gelince ben başımı şöyle şöyle yıkarım dedi ![]() −‘Bana gelince, ben başımın üzerinden üç avuç su akıtırım’ buyurdu ![]() Müslim (327/54) (56) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gusül abdesti aldığı zaman başının üzerine üç kere su boşaltırdı ![]() −Ama benim saçım çoktur, dedi ![]() −Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in saçı senin saçından daha çoktu, hem de daha güzeldi dedi ![]() Ebu Yağla (2227) Buhari (373) Tayalisi (226) Ahmed (3/298370) (57) Sefine (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir sa’ su ile yıkanır ve bir müdd su ile de abdest alırdı ![]() Müslim (326/52) Tirmizi (56) İbni Mace (267) Ahmed (5/22) Not: Sa’: Dört buçuk ile beş buçuk litre hacimli bir ölçektir ![]() Müdd: yarım litre veya biraz daha fazla hacimli bir ölçektir ![]() Gusül abdesti almanın iki şekli vardır: Gusül Abdestinin Birinci Şekli 1) Önce gusül abdestine kalpten niyet etmek ![]() 2) Sonra büyük ve küçük avret mahallini yıkamak ![]() 3) Sonra bismillah demek ![]() 4) Sonra iki eli güzelce yıkamak ![]() 5) Sonra normal namaz abdesti gibi abdest almak ![]() 6) Sonra başının üzerine üç kez su boşaltıp onu bütün bedene hiç kuru yer kalmayacak şekilde yaymak ![]() Bundan sonra kişi dilediği gibi sabun şampuan vb ![]() ![]() ![]() Gusül Abdestinin İkinci Şekli 1) Önce gusül abdestine kalpten niyet etmek ![]() 2) Sonra büyük ve küçük avret mahallini yıkamak ![]() 3) Sonra bismillah demek ![]() 4) Sonra iki eli güzelce yıkamak ![]() 5) Sonra başının üzerine üç kez su boşaltıp onu bütün bedene hiç kuru yer kalmayacak şekilde yaymak ![]() Bundan sonra kişi dilediği gibi sabun şampuan vb ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|