Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdestinin, aleyhi, rasûlullah, sallallahu, sellem’in, şekli

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem’İn Abdestinin Şekli

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem’İn Abdestinin Şekli

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in Abdestinin Şekli
(123) Humran bin Eban şöyle dedi:
“Osman bin Affan (Radiyallahu Anh)’ı abdest alırken gördüm Ellerine biraz su döktü ve onları üç kez yıkadı Sonra üç kez ağzını çalkaladı ve burnuna su alıp çıkardı Sonra üç kez yüzünü yıkadı Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı Sonra sol elini aynı şekilde yıkadı Sonra başını meshetti Sonra üç kez sağ ayağını topuklara kadar yıkadı Sonra bu şekilde sol ayağını da yıkadı Sonra şunu söyledi:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bu benim abdest aldığım gibi abdest alırken gördüm Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Herkim bu benim abdestim gibi abdest alır, sonra kalkar içinden kendi kendisiyle konuşmaksızın iki rekât namaz kılarsa onun günahları bağışlanır’ buyurdu
Buhari (1800) Müslim (226/3) Ebu Avane (1/238) Ebu Davud (106) Nesei (84) İbni Hibban (1060) İbni Huzeyme (23) Abdurrezzak (141) Tabarani (1/267M Sagir) Beyhaki (1/53) Begavi (153)
(124) Şakik bin Seleme şöyle dedi:
“Osman (Radiyallahu Anh)’ı abdest alırken gördüm… Başını ve kulaklarını içini ve dışını meshetti Parmaklarını ve sakalını hilâlledi
İbnu’l-Carud (72) Ebu Davud (110) İbni Mace (430) İbni Huzeyme (151) Beyhaki (1/54) Ahmed (1/149)
(125) Abdullah bin Zeyd bin Asım (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) başını meshetmek için iki eline su aldı ve meshetmeye başının ön kısmından başladı Sonra ellerini başının arka kısmına enseye doğru götürdü Sonra ellerini (tekrar) başının ön kısmına getirdi
İbnu’l-Carud (73) Tirmizi (32) İbni Mace (434)
(126) Abdu Hayr şöyle dedi:
“Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sabah namazını kıldıktan sonra caminin avlusuna geldi ve oraya oturdu Sonra hizmetkârı çocuğa:
−Bana bir abdest suyu getir dedi Çocuk ona içerisinde su olan bir kap ve bir de tas getirdi Abdu hayr dedi ki:
−Biz oturmuş ona bakıyorduk Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sağ eliyle su kabını aldı sol eline döktü Sonra onunla iki elini yıkadı Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı ve sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı Ellerini bu şekilde üç kez yıkadı Abdu hayr dedi ki:
−Ali (Radiyallahu Anh) ellerini bu şekilde üç kez yıkayıncaya kadar ellerini su kabının içine girdirmedi Sonra o, sağ elini su kabına girdirdi eline su alarak üç kez ağzını doldurup mazmaza yaptı Peşinden üç kez burnuna su alıp sol eliyle çıkardı Sonra üç kez yüzünü yıkadı Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı Sonra üç kez dirseğine kadar sol elini yıkadı Sonra sağ elini su kabının içine suda eli kaybolacak şekilde girdirdi Sonra alabildiği kadar su ile elini oradan çıkardı Sonra sağ elindeki suyu sol eline dökerek iki eliyle bir kez başının tamamını meshetti Sonra sağ elini su kabına girdirdi sonra onunla sağ ayağına su döktü ve sol eliyle sağ ayağını üç kez yıkadı Sonra yine sağ eliyle sol ayağına su döktü ve sol eliyle sol ayağını üç kez yıkadı Sonra sağ elini su kabına yine daldırdı, elini su ile doldurdu sonra o suyu içti Sonra şöyle dedi:
−İşte bu Allah’ın Nebisi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestidir Kim Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestine bakmak isterse, Onun abdesti işte böyledir
İbnu’l-Carud (68) Ebu Davud (111-112) Nesei (93) Darimi (1/178) İbni Huzeyme (147) İbni Hibban (1079) Tayalisi (149) Darekutni (1/90) Begavi (222) Ahmed (1/135)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com