Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdesti, bozar, hadis, uyku

Hadis - Uyku Abdesti Bozar

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

21) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Gözler makatın bağıdır, herkim uyursa abdest alsın’ buyurdu”
Ebu Davud: 203, İbni Mace: 477, Darekutni: 1/161, Ahmed: 1/111/887, Albânî İrva: 113
(22) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
‘Biriniz uykusundan kalktığı zaman, elini üç kere yıkayana kadar onu abdest suyuna girdirmesin Çünkü o kimse elinin nerede gecelediğini bilemez’ buyurdu
İbnu’l-Carud: 9, Buhari: 308, Müslim: 278/87, Malik: 1/21, Ebu Davud: 103-105, Nesei: 1161, Tirmizi: 24, İbni Mace: 394, Tayalisi: 170, Darekutni: 1/49, İbni Huzeyme: 1/52, Ahmed: 2/50241, Albânî İrva: 21
(23) İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir:
“Teyzem Meymûne (Radiyallahu Anha)’nın yanında geceledim Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) geceleyin kalkıp su kırbasından su aldı Onunla hafif bir abdest aldı İbni Abbas (Radiyallahu Anh), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdest alışını hafifletip azaltarak tarif etti İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
−Ben de kalktım, (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yaptığı gibi yaptım sonra gelip sol tarafına namaza durdum Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni sağ tarafına çevirdi Sonra Allah’ın dilediği kadar namaz kıldı Sonra yattı, horlayıncaya kadar uyudu Sonra müezzin kendisine geldi Bunun üzerine namaza kalktı ve abdest almadı
Müslim: 763/186
(24) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
‘Gözlerim uyur kalbim uyumaz’ buyurdu
Ahmed: 2/251-438, İbni Hibban: 2124, Albânî Cami: 3000
(25) Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ashabı yatsı namazını beklerken uyuklar bu sebeple başları önlerine düşerdi Sonra kalkar abdest almadan namaz kılarlardı
Ebu Davud: 200, Müslim: 376/125, Begavi Mesabih: 216
(9) Deve Eti Abdesti Bozar

(26) Cabir bin Semure (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir:
“Bir kimse, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e koyun etinden abdest alayım mı? diye sordu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Dilersen abdest al, dilersen abdest alma’ dedi O kimse:
−Deve etinden abdest alayım mı? dedi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Evet, deve etinden abdest al’ buyurdu O şahıs:
−Koyun ağıllarında namaz kılabilir miyim? dedi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Evet’ dedi O kimse:
−Develerin istirahat yerinde namaz kılabilir miyim? dedi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Hayır’ dedi
Müslim: 360/97, İbni Mace: 495, Ahmed 5/8687-92, Albânî İrva: 118
(27) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ateşin dokunduğu şeylerden abdesti terk etmek Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in son işlerinden idi
Ebu Davud: 192, Nesei: 185, Beyhaki: 1/106

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com