![]() |
Hadis - Uyku Abdesti Bozar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadis - Uyku Abdesti BozarHadis - Uyku Abdesti Bozar 21) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Gözler makatın bağıdır, herkim uyursa abdest alsın’ buyurdu” Ebu Davud: 203, İbni Mace: 477, Darekutni: 1/161, Ahmed: 1/111/887, Albânî İrva: 113 (22) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Biriniz uykusundan kalktığı zaman, elini üç kere yıkayana kadar onu abdest suyuna girdirmesin ![]() ![]() İbnu’l-Carud: 9, Buhari: 308, Müslim: 278/87, Malik: 1/21, Ebu Davud: 103-105, Nesei: 1161, Tirmizi: 24, İbni Mace: 394, Tayalisi: 170, Darekutni: 1/49, İbni Huzeyme: 1/52, Ahmed: 2/50241, Albânî İrva: 21 (23) İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir: “Teyzem Meymûne (Radiyallahu Anha)’nın yanında geceledim ![]() ![]() ![]() ![]() −Ben de kalktım, (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yaptığı gibi yaptım sonra gelip sol tarafına namaza durdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim: 763/186 (24) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Gözlerim uyur kalbim uyumaz’ buyurdu ![]() Ahmed: 2/251-438, İbni Hibban: 2124, Albânî Cami: 3000 (25) Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ashabı yatsı namazını beklerken uyuklar bu sebeple başları önlerine düşerdi ![]() ![]() Ebu Davud: 200, Müslim: 376/125, Begavi Mesabih: 216 (9) Deve Eti Abdesti Bozar (26) Cabir bin Semure (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir: “Bir kimse, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e koyun etinden abdest alayım mı? diye sordu ![]() −‘Dilersen abdest al, dilersen abdest alma’ dedi ![]() −Deve etinden abdest alayım mı? dedi ![]() −‘Evet, deve etinden abdest al’ buyurdu ![]() −Koyun ağıllarında namaz kılabilir miyim? dedi ![]() −‘Evet’ dedi ![]() −Develerin istirahat yerinde namaz kılabilir miyim? dedi ![]() −‘Hayır’ dedi ![]() Müslim: 360/97, İbni Mace: 495, Ahmed ![]() (27) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Ateşin dokunduğu şeylerden abdesti terk etmek Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in son işlerinden idi ![]() Ebu Davud: 192, Nesei: 185, Beyhaki: 1/106 |
![]() |
![]() |
|