|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hilmi, huyluluğu, peygamberimizin, sav, yumuşak |
![]() |
Peygamberimizin (S.A.V.) Hilmi Ve Yumuşak Huyluluğu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin (S.A.V.) Hilmi Ve Yumuşak HuyluluğuPeygamberimizin (s ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin (s ![]() ![]() ![]() Hilm; yumuşak huylu, yavaş, uslu, sessiz, sakin olmak, heyecana kapılmayıp öfkeyi yenmek, nefsine hakim olup kızmamak, gücü yettiği halde affetmek, hoşa gitmeyen şeyler karşısında sabredip tahammül göstermek, tahrik edici sebepler karşısında soğukkanlılığı korumak, vakarlı ve ağırbaşlı bulunmak, acı ve ıstırap verici hareketlerle yüzyüze gelince kendini tutma gibi anlamlara gelen güzel bir ahlâktır ![]() Peygamberimiz, peygamberliğinden önce de, sonra da insanların en halîmi, en yumuşak huylusuydu ![]() ![]() ![]() Âl-i İmran Sûresinin 159 ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz şahsına yapılan kötülüklerden dolayı hiçbir şekilde intikam almayı düşünmemiştir ![]() ![]() Allah´ın emirlerini insanlara anlatmaya çalıştığı sırada, Kureyş müşrikleri ona her türlü hakarette bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında kim olursa olsun, herkesin içinde hakarete uğrayan insan muhakkak kızar, öfkelenir, tepki gösterir, karşılık vermeye çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Mekke´de kurulan Zülmecaz Panayırında insanlara İslâmı anlatırken o sırada kendisini dinlemiş olan birisi şöyle anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bir gün Peygamberimiz, Sahabîlerden hasta olan Sa´d bin Ubade´yi ziyarete gidiyordu ![]() ![]() Orada bir müddet durdu ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz oradakilere selâm verdikten sonra bazı şeyler anlattı ![]() İbni Ubey, halkın Peygamberimizi dinlediğini görünce iyice çığırdan çıktı ve; "Bize Müslümanlıktan bahsedip durma, sana gelen olursa ona istediğini anlatırsın" diyerek, hakarete varan sözler sarf etmeye başladı ![]() ![]() Buna karşılık büyük şair Abdullah bin Revaha ayağa kalktı: "Ya Resulallah" dedi, "buraya her zaman geliniz, bize konuşma yapınız, sizi çok seviyoruz" diye sevincini dile getirdi ![]() Bu sırada Müslümanlarla münafıklar arasında tartışma başladı ![]() ![]() ![]() Yahudiler millet olarak Peygamberimizin amansız düşmanıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âhirzaman Peygamberinin aralarından çıkmasını bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() Bir defasında Yahudinin birisi Peygamberimize büyü yaptı ![]() ![]() ![]() "Yâ Muhammed, Yahudilerden biri seni büyülemiş ve üfürüp düğümlediği ipliği falanca kuyuya atmış ![]() ![]() Peygamber Efendimiz Hazret-i Ali´yi gönderdi, o düğümlü ipliği kuyudan çıkartıp getirtti ![]() ![]() Bununla birlikte Peygamberimiz âhirete göçünceye kadar bildiği halde bu durumu o Yahudinin yüzüne vurmadı ![]() Fakat aynı zamanda içlerinde hakperest, hakkı ve doğruyu arayanlar da vardı ![]() ![]() Peygamberimizin Tevrat´ta anlatılan ve yer verilen en belli vasıflarından birisi de hilmidir ![]() ![]() Yahudi bilginleri, Peygamberimizin Tevrat´ta bulunan pekçok sıfatını bizzat gözleriyle görüp tanımışlardı ![]() ![]() ![]() Bu Yahudi bilginlerinden birisi, "Onun Tevrat´ta, övülen sıfatlarından, kendisinde görmediğim, denemediğim, hilm sıfatından başka hiçbirisi kalmamıştı" diyerek, bunu da denemek ister ve sonrasını şöyle anlatır ![]() "Ben kendisini alış veriş sonunda belli bir vade ile otuz dinar borçlandırmış, borcun tahsiline bir gün kala gidip, ´Ya Muhammed, hakkımı öde ![]() ![]() "Bunun üzerine Ömer bana, ´Ey pis Yahudi, vallahi, Resulullahın evinde olmasaydın, gözünü patlatırdım´ dedi ![]() "Resulullah (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim Resulullaha karşı cahilce, kaba ve sert davranışım, Resulullahın yumuşaklığını arttırmaktan başka bir şey yapmadı ![]() "Bana, ´Ey Yahudi, sana borcumu yarın sabah ödeyeceğim´ buyurduktan sonra Ömer´e, ´Ey Hafs´ın babası, onu yarın sabahleyin istediği hurma bahçesine götür, beğenirse kendisine şu kadar ver ![]() ![]() ![]() "Ertesi gün Ömer beni hurmasını beğendiğim bahçeye götürdü ![]() ![]() ![]() Yahudi, Peygamberimizdeki alacağını bu şekilde tahsil ettikten sonra kelime-i şehadet getirir ve Müslüman olur ![]() ![]() "Ey Ömer, biliyor musun, Resulullaha niçin böyle davrandım? Çünkü Resulullahın Tevrat´ta yazılı bulunan bütün özelliklerini ve ahlâkını bütünüyle onun üzerinde gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra bu Yahudi ailesinden yaşlı bir adamın dışında herkes Müslüman oldu ![]() ![]() Efendimiz kendisine karşı çıkan, gereksiz sözler eden insanları da olgunlukla karşılar, hoşgörü gösterir ve yumuşak davranırdı ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz, Huneyn Savaşı sonrası düşmandan kalan ganimet mallarım Sahabîlerine dağıtıyordu ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Temim oğullarından Zül-Huveysıra adında birisi geldi ve; "Yâ Resulallah adaletten ve hakkaniyetten ayrılma ![]() ![]() Peygamberimiz üzüldü ve şöyle cevap verdi: "Yazıklar olsun sana, ben âdil davranmazsam, kim davranır? Eğer ben adaletli yürütmüyorsam büyük bir zarara uğramış olurum ![]() ![]() ![]() Yeni Müslüman olmuş ve İslâmın yüce ahlâk esaslarını bütün varlığı ile benimseyip olgunlaşma fırsatını henüz bulamamış bedevilerin kaba ve sert davranışları olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde Peygamberimiz Mescitte Sahabîleri ile birlikte oturmuş sohbet ediyorlardı ![]() "Allah´ım, bana ve Muhammed´e rahmet et ![]() ![]() Bedevinin bu duasını duyan Peygamberimiz, "Çok geniş olan Allah´ın rahmetine sınır çektin" buyurarak bedevinin hatasını düzeltti ![]() Bedevi biraz sonra kalktı ve gitti Mescidin bir tarafına abdestini bozdu ![]() ![]() Peygamberimiz onlara müdahale etti ve şöyle buyurdu: "Onu bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bedeviyi yanına çağırdı, şu dersi verdi: "Bu mescitler ne abdest bozmak için, ne başka pislik yapmak için değildir ![]() ![]() Aslında bu olaya Sahabîlerden çok Peygamberimizin kızması gerekirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlayış göstermek, hoşgörülü davranmak, yumuşak davranmak, bağışlayıcı olmak, tahammüllü olmak, olumsuz davranışlarla muhatap olunca bir mana kazanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin hilim ve yumuşaklığının bir örneğini de Enes bin Mâliki anlatıyor: "Peygamberimizle birlikte yürüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yâ Muhammed! Develerimi buğdayla yükle ![]() ![]() Bedevinin yaptığı, çok kaba ve görgüsüzce bir davranıştı ![]() ![]() "Önce beni incittiğin için özür dile" dedi ![]() ![]() Oysa Peygamberimiz bedeviye bir nezaket dersi vermek istiyordu ![]() ![]() Peygamberimiz, bedevinin kabalığına bakmayarak Sahabîlerine döndü: "Bu adamın develerinin birine arpa, diğerine hurma yükleyin" buyurdu ![]() Adam sevinerek gitti ![]() ![]() Peygamberimiz emri altında bulunan ve hizmetini gören kimselere de son derece yumuşak davranır, onlara kızmaz, kalplerini kırmazdı ![]() ![]() Uzun yıllar hizmetinde kalan Enes bin Malik, Peygamberimizin ahlâkını şöyle anlatıyor: "Resulullaha (a ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Resulullah, bir gün beni bir iş için bir yere gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Enescik, seni gönderdiğim yere gittin mi?´ diye sordu ![]() ![]() • • • Bir seferinde de Peygamberimiz Hz ![]() ![]() "Ey Âişe, yumuşak davran ![]() ![]() Peygamberimiz gerçek yiğitliğin ve kahramanlığın maddî güç ve kuvvette olmadığını, esas yiğitliğin öfke anında sakin bulunmakta ve öfkesini yenip yumuşak davranmakta olduğunu bildiriyordu ![]() Abdullah bin Mes´ud anlatıyor: "Resulullah ´Siz aranızda kimi yiğit sayarsınız?´ diye sordu ![]() "Biz de ´Kendisini pehlivanların yıkamadığı, mağlup edemediği kimseyi´ dedik ![]() "Resulullah, ´Hayır, o pehlivan değildir, asıl pehlivan öfke anında kendisine hakim olabilen, kendisini tutabilendir´ buyurdu ![]() Bu yönüyle de Peygamberimiz gerçek bir yiğit ve pehlivandı ![]() ![]() Peygamberimiz yalnız şahsına yapılan, nefsine karşı işlenen hataları yumuşaklıkla karşılardı; Allah´a ve imana yapılan bir hücum olunca asla susmaz, gereken cevabı verirdi ![]() Onun yumuşak huyluluğundaki asıl maksadı, iman ve İslâmın güzelliğini muhtaç gönüllere sunmaktı ![]() Yumuşak huyluluk hakkında hadisler: Amr bin Şuayb rivayet ediyor ![]() "Allah Teâlâ kıyamet gününde varlıkları topladığı vakit bir ses yükselir: "Fazilet sahipleri nerede?" Buyurdular ki: "Pek az kimseler kalkar ve bunlar sür´atle Cennete giderler, onları melekler karşılar ve derler ki: "Sizin sür´atle Cennete gittiğinizi görüyoruz ![]() Onlar da derler ki: "Bizler fazilet sahibi kimseleriz ![]() Melekler sorarlar: "Faziletiniz nedir?" Onlar da: "Zulme uğradığımız vakit sabrederdik; bize kötülük edilince de yumuşak davranırdık ![]() Bunun üzerine onlara: "Cennete giriniz ![]() ![]() Cerir bin Abdullah rivayet ediyor ![]() "Muhakkak Allah Teâlâ sertlik ve kabalığa vermediği şeyleri (mükâfatı) rıfk ve yumuşaklığa verir ![]() ![]() ![]() • • • Hazret-i Âişe rivayet ediyor: Peygamberimizin şöyle buyurduğunu işittim: "Kızdırıldığı halde kızmayıp yumuşaklık gösteren ve sabreden kimse Allah´ın sevgisine erer ![]() • • • Ubade bin Sâmit anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlânın şerefleri nasıl değerlendirdiğini ve derecelerini nasıl yükselttiğini bildireyim mi?" Sahabîler: "Evet, bildir yâ Resulallah!" Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Sana karşı cahilce hareket edene yumuşak ve sabırlı olursun, sana zulmedeni bağışlarsın, sana vermeyene sen verirsin ve senden ilgisini kesenle sen yine ilgilenirsin ![]() • • • İbni Mes´ud rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Cehenneme haram olan veya Cehennem kendisine haram olan kimseyi size haber vereyim mi? "Cehennem her yumuşak huylu, sakin ve kolaylık gösterenlere haram kılınır ![]() • • • Hazret-i Âişe rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Allah Teâla rıfk sahibidir ve her işte rıfk ve yumuşaklığı sever ![]() • • • Hazret-i Ali rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Kul, hilim ile gündüzleri oruç tutan, geceleri ibadetle geçirenlerin derecesine yükselir ![]() • • • Abdurrahman bin Avf anlatıyor: Peygamberimize bir kişi geldi ve şöyle dedi: "Yâ Resulallah! Bana birkaç kelime öğret ki, onlarla huzur bulayım ![]() ![]() Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Öfkelenme!" • • • Atiyye es-Sa´diyy rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Öfke şeytandandır ![]() ![]() ![]() ![]() • • • Ebû Zerr rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Biriniz öfkelendiği zaman ayakta ise hemen otursun ![]() ![]() • • • Hazret-i Câbir rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Üç şey kimde bulunursa Allah onu himayesine alır ve onu Cennetine koyar ![]() "Zayıflara yumuşak davranmak ![]() "Anne-babaya şefkatli davranmak ![]() "Emri altında bulunan hizmetçilere iyilik etmektir ![]() • • • Ebû Ümâme rivayet ediyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ yumuşaklığı, güzel davranışı sever ve ondan hoşlanır; sertliğe, şiddetli hale yapmadığı yardımı ona yapar ![]() • • • Hazret-i Âişe anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Yâ Âişe rıfk sahibi ol ![]() ![]() • • • Abdullah bin Mes´ud rivayet ediyor: "Rıfk, bereket ve uğurdur ![]() ![]() • • • Hazret-i Âişe´ye kır gezisine çıkmaktan soruldu ![]() "Peygamberimiz bu vadilere çıkardı ![]() ![]() "Yâ Âişe, sen yumuşak davran ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|