![]() |
Bazı Sure Ve Ayetlerin Faziletleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bazı Sure Ve Ayetlerin FaziletleriBazı sure ve ayetlerin faziletleri 1- Ebu Saîd Raf’i b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “mescidden çıkmadan önce Kur’an’daki en büyük sûreyi sana öğreteyim mi?” buyurdu ve elimden tuttu ![]() Elçisi! “Kur’andaki en büyük sûreyi sana öğreteyim mi?” diye sormuştunuz, dedim ![]() ![]() sûresidir ve bana ihsan olunan Kur’an’dır” buyurdular (Buhârî) ![]() 2- İbn-i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yanına oturduğunda yukarı cihetten bir çıtırtı sesi duyup başını yukarıya kaldırdı ve “bu ses semadan sadece bugün açılan bir kapının sesidir” dedi ![]() Hemen bir melek geldi ![]() inmemiştir” dedi ![]() verilmeyen iki nurla Fâtiha Sûresi ve Bakara Sûresi’nin sonlarıyla seni müjdeliyorum, onlardan okuyacağın her harfin karşılığı verilir” buyurdu (Müslim) ![]() 3- Ebu Hüreyre (r ![]() ![]() ![]() ![]() çevirmeyin, çünkü şeytan, içinde Bakara Sûresi okunan evlerden nefret eder” buyurdu (Müslim) ![]() 4- Ubeyy b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ın kitabındaki hangi âyetin daha büyük olduğunu bilir misin? buyurdular ![]() Ben de “Allahu Lâ İlâhe İllâ Hüve’l Hayyu’l Kayyûm’dur” cevabını verince, “Ebu’l-Munzir! Mâşaallah, sorulan herşeyi biliyorsun!” buyurdular (Müslim) ![]() 5- Ebu Mes’ud el-Bedrî (r ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim bir gecede Bakara Sûresi’nin son iki âyetini okursa ona yeter” (Buhârî, Müslim) ![]() 6- Ebu Umame el-Bahîlî (r ![]() ![]() ![]() ![]() şöyle buyururken duydum: “Kur’an okuyunuz, çünkü o kıyamet günü sahibine şefaat edecektir ![]() ![]() kıyamet günü iki bulut ya da arkadaşlarını savunan saf saf olmuş iki kuş kafilesi gibidir ![]() ![]() terkeden için ise üzüntü vesîlesidir ![]() (Müslim) ![]() 7- Ebu’d-Derdâ (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim Kehf Sûresi’nden on âyet ezberlerse Deccal’dan korunmuş olur” ![]() rivayette ise “Kehf Sûresi’nin sonundan okursa” buyrulmaktadır (Müslim) ![]() 8- Ebu Saîd el-Hudrî (r ![]() ![]() ![]() ![]() buyurmuştur: “Cuma günleri kim Kehf Sûresi’ni okursa onun için iki cuma arası aydınlanmış olur” ![]() ![]() ![]() 9- İbn Mesud (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Mülk Sûresi kabir azabına manidir” ![]() ![]() ![]() 10- İbn Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim kıyamet gününü müşahede etmek isterse Tekvir, İnfitâr ve İnşikak sûrelerini okusun, kıyameti gözleriyle görmüş gibi olur” (Ahmed, Tirmizî, Hâkim) ![]() 11- Ebu Saîd el-Hudrî (r ![]() ![]() ![]() ![]() hakkında şöyle buyurmuştur ![]() ederim ki, bu sûreyi okumak, bütün Kur’an’ın üçte birini okumaya denktir ![]() Bir başka rivayette ise Hz ![]() ![]() ![]() üçte birini bir gecede okumak size güçlük verir mi?” diye sormuştu ![]() Ashabına güç gelerek, Ya Rasûlallah! Hangimizin buna gücü yetebilir! demişlerdi ![]() Bunun üzerine, Hz ![]() buyurdu (Buhârî) ![]() 12- Muaz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim Kul Hüva’llahu Ehad Sûresi’ni on defa okursa, Allah onun için cennette bir ev yaptırır” (Ahmed) ![]() 13- Ukbe b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hiç benzerleri bulunmayan, bu gece nazil olan âyetleri biliyor musunuz? Bunlar, Kul Eûzü Bi-Rabbil-Felak ile Kul Eûzü Bi-Rabbi’n Nâs’tır” (Müslim ve Nesâî) ![]() 14- Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() geldiği zaman iki elini birleştirerek Kul Hüvallahu Ehad, Kul Eûzü Bi-Rabbil-Felak, Kul Eûzü Bi-Rabbi’n-Nas sûrelerini okur, ellerine üfler, sonra da iki eliyle vucudunun, ellerinin eriştiği kısımlarını sıvazlardı ![]() Elleriyle başını, yüzünü, vücudunun ön kısmını meshetmeye başlardı ![]() okuyup üfleyerek vücudunu meshetmeyi üç defa tekrarlardı” (Buhârî, Muslim) ![]() 15- Hz ![]() ![]() ![]() zaman Felâk ve Nâs sûrelerini okur, üzerine üflerdi ![]() Kur’an okur, bereketini dilemek için eliyle üzerini sıvazlardım” ![]() |
![]() |
![]() |
|