|
|
Konu Araçları |
duymuşuzdur, ihtiyacı, insanoğlu, tapınma |
Biz İnsanoğlu Hep Tapınma İhtiyacı Duymuşuzdur!!! |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Biz İnsanoğlu Hep Tapınma İhtiyacı Duymuşuzdur!!!Biz Insanoğlu Hep Tapınma Ihtiyacı Duymuşuzdur!!! Biz insanoğlu yaratılışımızdan beridir hep birşeylere dayanma, sığınma,tapınma, ibadet etmek ve dua etmek ihtiyacı duymuşuzdurÖyle ki;ateist olduğunu iddia eden bir kişi bile zorda kaldığı zaman Allah tan yardım dilemekten geri durmaz o ihtiyacı hisseder Bu duygu insanın içine Allah(cc) tarafından konmuştur İnsan farkında olsa da olmasa da, inanmak ve bağlanmak ihtiyacını taşır İnsanın içine inanma duygusu yerleştiren Allah(cc), kendi varlığını, kendi birliğini bildirmiş, yarattığı kulunun içindeki istek ve arzuları da düşünüyor, ona bağlanacağı inancı ve dini de gönderiyordu Bu din bir yandan insanın içini aydınlatıyor, bir yandan da onu iki dünya mutluluğuna çağırıyorduVe dinler "insanın niçin yaratıldığı" sorusunu cevaplıyordu Rabbiniz şöyle dedi: "İşte Rabbiniz olan Allah budur O ndan başka İlah yoktur Herşeyin Yaratıcısı dır, öyleyse O na kulluk edin O, herşeyin üstünde bir vekildir"(En am suresi-102) "Bana dua edin, duanıza cevap vereyim Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir? "[Mü?min, 40/60] "Kullarım beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler? "[Bakara: 2/186] buyurarak, kendisine dua edilmesini istemekte, yapılan duaları da kabul edeceğini müjdelemektedir Yüce Allah: "Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin, O na korku ve ümitle dua edin? "[Ârâf, 7/55,56] buyurarak duanın nasıl yapılacağını bildirmiştir Duanın önemi Kuran da, " Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?" (Furkan Suresi, 77) ayetiyle haber verilir Allah a dua etmekte, O na yakınlaşmakta bir sınır yoktur Dolayısıyla, herkes bu yolu öğrenmekle ya da tekrar etmekle ebedi hayatına fayda sağlar Kulların bir kısmı, Allah ın(cc) kendilerine sunduğu bu armağanı unutuyor ve O na bağlanmaktan vazgeçiyorlar "Sizin ilâhınız bir tek ilâhtır O’ndan başka ilâh yoktur O, Rahmân’dır, Rahîm’dir"(Bakara suresi-163) Bu insanlar kalplerindeki inanma duygusunu doyurmak için kendi akıllarından yeni inançlar uyduruyorlarKendilerine yeni ilahlar buluyorlar,Allah a(cc) inanmaları için yaratılmış olan kalplerini bu uydurma ilahlara çeviriyorlarÇünkü kalplerindeki inanma ihtiyacını doyurmak zorundalar "Artık bundan sonra Allah’a karşı kim yalan uydurursa, işte onlar zalimlerin ta kendileridir"(En am suresi-94) "O, Hayy (diri) olandır O’ndan başka ilah yoktur; öyleyse dini yalnızca Kendisi’ne halis kılanlar olarak O’na dua edin Alemlerin Rabbine hamdolsun "(Mü’min Suresi, 65) "Öyleyse, dini yalnızca O’na halis kılanlar olarak Allah’a dua (kulluk) edin; kafirler hoşgörmese de" (Mü’min Suresi, 14) "De ki: “Rabbim adaletle davranmayı emretti Her mescid yanında (secde yerinde) yüzlerinizi (O’na) doğrultun ve dini yalnız Kendisi’ne has kılarak O’na dua edin “Başlangıçta sizi yarattığı” gibi döneceksiniz” (A’raf Suresi, 29) Bu doyurma bazen yaratıcıyı reddederek kainatı, doğayı, bilimi ilahlaştırarak bazende yaratıcıya evlat isnad ederek “Allah, çocuk edindi” dediler O, bundan uzaktır Hayır! Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah’ındır Hepsi O’na boyun eğmiştir" (Bakara suresi-116) " Andolsun, "Allah, Meryem in oğlu Mesih tir" diyenler elbette kâfir olmuşlardır Oysa Mesih onlara: "Ey İsrailoğulları, hem benim, hem de sizin Rabbiniz olan Allah a ibadet edin Kim Allah a ortak koşarsa, şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır ve onun varacağı yer cehenemdir Zalimlerin yardımcıları da yoktur" demişti" (maide suresi-72) " "Allah, üçün üçüncüsüdür" diyenler elbette kâfir olmuşlardır Oysa tek ilâhtan başka ilâh yoktur Eğer söylediklerinden vazgeçmezlerse, elbette onlardan inkâr edenlere acı bir azap dokunacaktır" (maide suresi-73) " Hâlâ Allah a tevbe edip O ndan af dilemiyorlar mı? Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir" (maide suresi-74) ya da yaratıcıya ulaşmak için yardımcı güçler ve vesileler eklemek suretiyle ortaklar koşmaktadırlar "İnsanlar arasında Allah’ı bırakıp da O’na ortak koşanlar vardır Onları, Allah’ı severcesine severler Mü’minlerin Allah’a olan sevgisi daha güçlü bir sevgidir Zulmedenler azaba uğrayacakları zaman bütün kuvvetin Allah’ın olduğunu ve Allah’ın azabının pek şiddetli olduğunu bir bilselerdi!"(Bakara suresi -165) Bir kısım insanlar Allah ın(cc) dinini yalanlarken bir kısmı da peygambere ve dine inandıkları halde, bu dini bozuyorlar, kendi akıllarına göre değiştiriyorlar "Onların çoğunluğu zandan başkasına uymaz Gerçekten zan ise, haktan hiçbir şeyi sağlayamaz Şüphesiz Allah, onların işlemekte olduklarını bilendir"(Yunus suresi-36) "De ki: "Allah hakkında yalan uydurup iftira edenler, kurtuluşa ermezler" "(Yunus suresi-69) De ki: “Allah, diye çağırın, ‘Rahman’ diye çağırın, ne ile çağırırsanız; sonunda en güzel isimler O’nundur” Namazında sesini çok yükseltme, çok da kısma, bu ikisi arasında (orta) bir yol benimse (İsra Suresi, 110) Görüldüğü gibi Kuran’da tarif edilen ibadet modeli gösterişten uzaktır Başkaları görsün veya duysun diye yapılmaz, sadece Allah’a karşı olan vazifenin hakkıyla yerine getirilmesi amacını taşır Kuran’da bunun üzerinde önemle durulur Dua ile ilgili ayetlerde defalarca “dini Allah’a halis kılarak dua etmek”ten söz edilir Bunun anlamı, dinin, yani ibadetin sadece ve sadece Allah için yapılması, O’ndan başkalarının rızasının kesinlikle aranmamasıdır: Rabbimiz, bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi kaydırma ve Katından bize bir rahmet bağışla Şüphesiz, bağışı en çok olan Sensin Sen” (Al-i İmran Suresi, 8 ) Ya da nefislere gem vurmak zor geldiği için kendimizi islama uydurmak yerine, islamı kendimize uydurmaya çalışılmaktadır "Rabbinden sana vahyedilene uy O ndan başka İlah yoktur Ve müşriklerden yüz çevir"(En am suresi-165) “… Rabbimiz, unuttuklarımızdan veya yanıldıklarımızdan dolayı bizi sorumlu tutma Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme Rabbimiz, kendisine güç yetiremeyeceğimiz şeyi bize taşıtma Bizi affet Bizi bağışla Bizi esirge, Sen bizim mevlamızsın Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et” (Bakara Suresi, 286) “Rabbimiz, bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi kaydırma ve Katından bize bir rahmet bağışla Şüphesiz, bağışı en çok olan Sensin Sen Rabbimiz, kendisinde şüphe olmayan bir günde insanları gerçekten Sen toplayacaksın Doğrusu Allah, va’dinden cayıp-dönmez” (Al-i İmran Suresi, 8-9) İslam Allah(cc) tarafından indirilmiş son dindir Hz Muhammed(sav) Allah ın(cc) son peygamberi, islam ise Allah ın(cc) gönderdiği son dindir "İşte bu, sizin gerçek Rabbiniz olan Allah tır Öyleyse haktan sonra sapıklıktan başka ne var? Peki, nasıl hala çevriliyorsunuz? " (Yunus suresi-32) "(Onlar için) Dünyada geçici bir (vardır) Sonra dönüşleri Bizedir; sonra da inkara sapışları dolayısıyla onlara şiddetli azabı taddıracağız"(Yunus suresi-70) "Rabbimiz, biz indirdiğine inandık ve elçiye uyduk Böylece bizi şahidlerle beraber yaz” (Al-i İmran Suresi, 53) Seher KILIÇ |
|