![]() |
Bir Yûsuf Olmak… |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Yûsuf Olmak…bir YÛSUF olmak… bir YÛSUF olmak… sen kendini ben’imle örttün; beni kendinle gizledin ![]() bana hazineleri açman için ne yapabilirim?* hazinenin muhasibi, muhafızı olmak;bir Yusuf olmak, bir zamanlar herkesin suçlu bildiği bir mekanda; şimdilerde birilerinin umudu olmak ![]() ![]() bir Yusuf olmak, acziyeti ferasetini açanların önünde berat etmek; sanık edildiğin anın ardında kalması ![]() bir Yusuf olmak! Yusuf… kaç kuyuda, ne kadar beklemeli ki, hangi karanlık aydınlıktan haber veriyor da bihaberiz karanlığın lisanından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kenan… kaybolduk sende; ama ağlayanımız yok, bekleyenimiz, dua edenimiz yok! kaybettik belki sendeki yusuf’u içimizde ; ama aradığımız yok! ben’imizi satsak köle pazarında Yusuf kalır mı meydanda ; arınır mı Yusuf’umuz ![]() Yusuf kalsa meydanda; elbet çıkarız kuyudan ; elbet aydınlanır bir gün zindan! elbet bir gün hazineye layık görülürüz ; aşk’a layık oluruz… ![]() ![]() hazineye talip olmak; ne zormuş…ne de zor! hazinenin büyüklüğü nispetinde bir bedel ![]() bir beden, bir “ben” ![]() bir YÛSUF olmak… çocuktum, sure-i yusuf’u ilk kelam’dan okumuştu babam bana…oy Yusuf, düştüğün kuyuda kalmıştı yüreğim, sen orada yalnızsın diye ![]() ![]() ![]() büyüdüm; yüreğimi küçük sevdalar ziyaret etti; anladım yusuf’un da, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir Yusuf olmak; vefayı yaşamak her dem, her ikram edene karşı –dünyada iyilik gördüğün aziz’e dahi- şimdilerde bizim imtihanımızdır , bizi yar için sevene karşı vefalı olabilmek ![]() bir Yusuf olmak, hazinelerin anahtarını eline alsan da “hazine”nin emrinde kullanmak onu ![]() ![]() ……………… Yusuf, sana hediyemdir ayinem; güzeli yansıtabileceği kadar arındır onu… ……… ![]() ![]() sür çıkar ağyarı gönülden, ta tecelli ede hak, padişah konmaz saraya, hane mamur olmadan bir YÛSUF olmak… güzel’in kabı olalım diyedir, yüreğimize birilerinin aşk’ı fısıldayışı… ![]() yusuf, kıssan bittiğinde sen başlamıştın; sen, varmıştın dilediğine; yüreğinin imar edildiği taşlar yerine oturmuştu, arası aşk harcıyla doldurulmuştu ; boş-luklar dolmuştu, hikmet yerini bulmuştu; can kavuşmuştu caânân’a ![]() yusuf, ya biz iffetimizin bekçisi olalım derken, isyankâr sözlerle aşamazsak adı –sevda- olan her imtihanı…sükutumuz, kazananlardan eyler mi ki bizi ![]() ![]() kelimelerim, sorumluluk üslenmekten kaçıyor, söze gelmiyor; kaçışıyorlar dilimin kıyısından ![]() yusuf, boynunu büküp durmasana öyle derûnumda; ellerini aç artık ![]() ……… ![]() ![]() söz bitti! ama eksik kaldı aşk yanı, söze edeb yakışır artık; aşkın ağırlığını ancak böyle anlatır! nokta! …… bir YÛSUF olmak… yusuf olmaya talip oluruz ; ama kuyularımızı kendimiz kazarız derunumuza… inen kovaların aydınlığa vesile olduğunu düşünmeyiz, yakub’un sesini duyarız sessizlikte de , sesin sözüne kulak asmayız ![]() korkarız yüreğimizin sesinden, kulaklarımızı tıkarız , /içimizde yankılanan sesin müjdesini duyamayız/ sonra da karanlıktan şikayet ederiz… ![]() kara kara düşünürüz, gün ağarırken, biz kuyumuzda güneş’ten bihaber ağlarız, ağlarız… ![]() ![]() koyulaşmasın karanlık ve sözüm dokunmasın siteme; kârda değilim , dokunma yarama, kâra geçemeyeceğim her şeyi ona zindan ettiğim sürece ![]() zararımı toplayıp çıkaracağım belki, hesaplar yapacağım yokluk aleminde, yoklarla ;ama kazanan olamayacağım, yok-luklara gönül verdikçe, hazineye ermedikçe yapılan hesaplar yokluğa çıkacak, ellerim sevdasız, sermayesiz kalacak! …ve o zaman, ebed bir kuyu olacak! nokta! bir YÛSUF olmak… … ![]() uzaklardan o’nu hatırlatan kokunun büründüğü gömleğin gelmesini bekleriz; yensiz olan gelmezden evvel… yine aşk’ın sırrı düştü gönlüme/ bir yürek, yusuf’u kendi bildi, bir yüreği kendine yakın bildi, onu kendine benzetti onun sızını kendi(n) de hissetti; karanlığını gecesi, huzurunu göz aydınlığı bildi ![]() ![]() yusuf…içimdeki sahile dalgalarla gelen inci ![]() ![]() ![]() “yusuf isen sus; sabret! fecra az kaldı ![]() yusuf değilsen de, sen zaten yoksun! bu ses sana ait değil… ![]() /ve… yürekler, ancak kendilerini yusuf bilince kuyusundan çıkmayı diledi; hükümdar oldu bedene ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu hikaye, ancak kendi içindeki yusufun kapasitesini kuyular kazarak karanlıklara esir etmeyenlerin beraatine vesile olacaktır; umudu, duayı kurtuluşa vesile bilmeyenler e kâr etmez!ALINTI |
![]() |
![]() |
|