![]() |
Durmadan Tevbesini Bozan Birisi Ne Yapmalıdır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Durmadan Tevbesini Bozan Birisi Ne Yapmalıdır?Durmadan tevbesini bozan birisi ne yapmalıdır? Durmadan tevbesini bozan birisi ne yapmalıdır? ![]() Durmadan tevbesini bozan birisi ne yapmalıdır? Tekrar tekrar tevbeden dönmek, âhiret hayatını karartacak bir âfettir ![]() ![]() Tevbenin birtakım kabul şartları vardır: 1 ![]() ![]() Hepimiz bir imtihan dünyasındayız ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar orada (yani cehennemde): «Rabbimiz! Bizi çıkar, (önce) yaptığımızın yerine sâlih ameller işleyelim!» diye feryat ederler ![]() ![]() İşte bu müşkil duruma düşmekten kurtulmamız için, Rabbimiz bizden samimî ve dürüst bir kulluk istiyor ![]() Fânî dostluklarda bile samîmiyet aranır ![]() ![]() ![]() “Ey îman edenler! Nasûh (tam bir sıdk ve ihlâs ile) tevbe ederek Allâh’a dönün…” (et-Tahrîm, 8) buyuruyor ![]() “Günahtan tevbe, nedâmet ve istiğfardan ibârettir ![]() ![]() ![]() Günahları yıkayıp temizleyen gözyaşı; ilâhî muhabbet bağına girenler için bir tevbe pı-narıdır, Hakk’ın ümit dergâhıdır ![]() ![]() “Nedâmet ateşiyle dolu bir gönülle ve nemli gözlerle duâ ve tevbe et! Zîrâ çiçekler, gü-neşli ve nemli yerlerde açar!” 2 ![]() ![]() Tevbe, ya küfürden ya da günahtan olur ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Kalbe intikal eden samimî bir tevbenin, davranışlar üzerinde de müsbet tesirleri olur ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Bütün duâlarımız, hayır-hasenâtımız ve sâlih amel zannettiklerimiz gibi, tevbelerimizin de Allâh’ın kabûlüne muhtaç olduğu muhakkaktır ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Camiu’s-Sağîr adlı hadîs kitabında; insanların amellerini yazan meleklerden günahları kaydeden meleğin, günah işlendikten altı saat sonra yazdığı, bu mühlet içinde belki tevbe eder diye beklediği belirtilmektedir ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() “Ben nasıl olsa gencim, daha önümde uzun yıllar var, daha sonra tevbe edip hâlimi ıslah ederim, Allah affeder…” deyip ibâdetleri, sâlih amelleri ve tevbeyi sonraya ertelemek, büyük bir gaflettir ![]() “…Sakın şeytan, Allâh’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın ![]() Şeytana uyarak tevbeyi sürekli ertelemenin ne büyük bir gaflet olduğunu şu kıssa ne güzel îzah eder: Bir terzi, sâlihlerden bir zâta: “–Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in; «Allah Teâlâ, kulunun tevbesini, canı boğazına gelmediği müddetçe kabul eder ![]() ![]() O zât da sorar: “–Evet, böyledir ![]() “–Terziyim, elbise dikerim ![]() “–Terzilikte en kolay şey nedir?” “–Makası tutup kumaşı kesmektir ![]() “–Kaç seneden beri bu işi yaparsın?” “–Otuz seneden beri ![]() “–Canın gırtlağına geldiği zaman, kumaş kesebilir misin?” “–Hayır, kesemem ![]() “–Ey terzi! Otuz senedir kolayca yaptığın bir işi, o zaman yapamazsan, ömründe hiç yapmadığın tevbeyi o an nasıl yapabilirsin? Bugün gücün yerinde iken tevbe eyle! Yoksa son nefeste istiğfar ve hüsn-i hâtime nasip olmayabilir ![]() ![]() ![]() Kıssadan da anlaşılacağı üzere kulların önünde binbir türlü dünya imtihanı vardır ve bunların en tehlikelisi de samîmî tevbeyi sonraya bırakmaktır ![]() Ölüm ânı gelip çattığında; hayata imtihan sırrını veren, gözler önündeki gaflet perdeleri birer birer kalkar ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teâlâ’nın murâdı üzere ölümün bizlere nerede, ne zaman ve nasıl geleceği meç-huldür ![]() ![]() ![]() “Ölüm sarhoşluğu gerçekten gelir de; «İşte (ey insan) bu, senin öteden beri kaçtığın şeydir!» denir ![]() Bu bakımdan dâimâ uyanık bir gönül sahibi olmalıyız ![]() “–O tabutun içindeki ben de olabilirdim…” Bir trafik kazası gördüğümüzde; “–Ben de o kazanın içinde bulunabilirdim…” Bir kabristanı ziyâret ettiğimizde, her yaştan âhirete intikal etmiş mevtâlara âit kabirleri gördüğümüzde: “–Bu kabirlerden birinde ben de olabilirdim ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Gazâlî Hazretleri, her sabah şu şekilde bir nefs muhâsebesinde bulunmayı öğütler: “Bu başlayan gün, yeni bir gündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz cümlemizi tevbe hususunda gaflete düşmekten muhafaza buyursun! Aşk, vecd ve samimî gözyaşlarıyla ilâhî rahmet ve mağfiretine nâil eylesin! Âmîn! ![]() ![]() Genç Dergisi |
![]() |
![]() |
|