Baharatın Faydaları: Alıç |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Baharatın Faydaları: AlıçBaharatın Faydaları: Alıç Özellikle kalp üzerinde etkili, idrar söktürücü;Koroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır Böylece angina adı verilen kalp ağrıları azalır Çünkü kalp kasına daha fazla oksijen sağlanabilmektedir Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolunda alınabilir Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir Yine bu etkiler sebebiyle alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir Alıçın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur Wagner`in yaptığı farmakolojik testIere göre Alıç`ta kalp kuvvetlendirici etki de mevcuttur Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanılabilir Tesir uzun vadede kendini gösterir Ayrıca sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dk kaynatılır ve günde 3 kez içilir Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir Diğer bir formül sakinleştirici etkisi sebebiyle oğulotu katılarak hazırlanır eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğulotu çiçekleri kurutularak karıştırılır Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dk sureyle bekletilir Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir Kalple ilgili etkiler yanında kan basıncıda düşürülmek istenirse eşit miktarlarda kurutulmuş alıç yaprağı, alıç çiçeği ve gökçe karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı kadar miktar ile bir bardak çay yapılır ve bu çaydan sabah akşam birer bardak içilir Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir Bu şekilde hazırlanan Sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir Çarpıntı için 2 kısım oğulotu, 2 kısım kediotu kökü, 3 kısım alıç çiçeği ve 3 kısım müge kurutulmuş olarak karıştırılır Bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılır, 20 dk beklenir Bu şekilde hazırlanan çay günde 2 kez içilir Sözkonusu etkilerin görülebilmesi için aylarca kullanım gerekmektedir Alıçın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesidir |
|