Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
iftar, menüleri, sağlıklı

En Sağlıklı İftar Menüleri

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

En Sağlıklı İftar Menüleri






En sağlıklı iftar menüleri
Ramazanda ne yapabilirim diye endişe etmeyin







Ramazan, uzun bir aradan sonra yaz sıcağına denk gelmeye başladı Biz de yeme-içme uzmanlarından ve diyetisyenlerden oluşan jüri üyelerimize “Bu yıl Ramazan’da iftar yemeği olarak ne seçmek gerek?” diye sorduk
Çorba
İftar vaktinin vazgeçilmezi çorbalar yaz sıcağına rağmen yine sofranın başköşesinde Mercimek çorbası jüri üyelerimizden Ayşe Tüter, İnci Özsöz, Ender Saraç ve Banu Kazanç’ın tavsiyesi Yasemin Soysal ve Nadire İçkale yuvalama çorbasını, Gamze Bursa domates çorbasını, Hasan Açanal domates veya şehriye çorbasını, Semih Somer ise yoğurt çorbasını öneriyor Zaten Türk mutfağının çeşidi en bol besinlerinden olan çorba, top atıldığı anda hazır oldu mu başka bir şeye gerek kalmıyor… Sıvı alımına destek oluyor ve vücuda faydalı (Aldığı oy: 9)
Zeytinyağlılar
Binbir çeşidiyle zeytinyağlılar, yaz aylarının hem en lezzetli hem de en sağlıklı yemeklerinden Özellikle Ege mutfağında çok fazla bulunan zeytinyağlı yemeklerden Ayşe Tüter’in favorisi, vitamin deposu enginar, Hasan Açanal’ın tercihi taze fasulye Vedat Başaran ise zeytinyağlı bamyayı öneriyor Bunun yanında barbunya, semizotu, kabak da zeytinyağlı olarak tercih edebileceğiniz sebzelerden Zeytinyağlıları pişirmek için bir de mutfak sırrı; zeytinyağlı yemeğinizi kendi tenceresinde soğutursanız lezzeti daha da artıyor (Aldığı oy: 4)
Güllaç
İftar sofrasını lezzeti ve görüntüsüyle bambaşka bir keyfe dönüştüren güllaç, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden Jüri üyelerimizden Gamze Bursa, Semih Somer ve Ayşe Tüter, her iftar sofrasında mutlaka güllaç bulunması gerektiğini söylerken, İnci Özgöz “Cevizli ve narlı güllaç, Ramazanı çağrıştıran en önemli tatlıların başında gelir,” diyor Sakızlı, gül suyu katılmış, narlı, cevizli, fındıklı, fıstıklı seçenekleriyle güllacı pişirmesi ayrı, yemesi ayrı bir keyif Üstelik tatlılar arasında en sağlıklı olanlarından (Aldığı oy: 4)
Izgara et
Uzun süre aç kaldıktan sonra hem hafif hem de besin değeri yüksek yemekler tüketmekte fayda var Izgara et de bunların arasında Nadire İçkale, Banu Kazanç ve Ayşe Tüter de et önerirlerken, Ender Saraç “Yağsız ızgara köfte de yiyebilirsiniz,” diyor (Aldığı oy: 4)
Zeytin ve Hurma
İftarı bir adet zeytin veya hurma ile açmanın vücuda özellikle sindirim için büyük faydası olduğu söylenir Hasan Açanal bol kekikli zeytin salatasını, Vedat Başaran da tüm hurma ve zeytin seçeneklerini öneriyor İnci Özgöz ise iftariyelik olarak zeytin ve hurma öneriyor (Aldığı oy: 3)
Balık
İftar mönülerinin klasikleri arasında sayılamaz ama iftarda balık yemenin son derece sağlıklı olduğu kesin Jüri üyelerimizden Banu Kazanç, haftada bir gün mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtirken, Ender Saraç özellikle kâğıtta levreği tavsiye ediyor (Aldığı oy: 2)
Karnıyarık
Onca saatlik açlıktan sonra her zaman hafif yemekler seçmek mümkün olmayabilir Salça, patlıcan ve kıymanın müthiş birleşimi olan Türk mutfağının en lezzetli örneklerinden karnıyarık, Gamze Bursa ve Semih Somer’in de önerisi (Aldığı oy: 2)
Omlet ve Menemen
Yumurta beyazı ağırlıklı, maydanozlu, tuzu az olduğu için tercih edilen lor peynirli omlet Ender Saraç’ın özel iftar menüsünde önemli bir yer tutuyor Bir diğer jüri üyemiz Vedat Başaran ise domatesli ve peynirli bir menemeni tavsiye ediyor (Aldığı oy: 2)
Pide
Jüri üyelerimizden Banu Kazanç’ın da tavsiye ettiği pideden İnci Özgöz “Ramazanın kokusu,” diye bahsediyor Sofraya gelen sıcacık bir pide her yemeği sultanlara layık hale sokuyor; fırın önünde en sıcağı için beklediğiniz her dakikaya değiyor (Aldığı oy: 2)
Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
Domates veya şehriye çorbası
Nar ekşili zeytin salatası
Zeytinyağlı taze fasulye
Piliç külbastı
Vedat Başaran (Feriye Lokantası’nın işletmecisi ve şefi)
Hurma veya zeytin çeşitleri
Domatesli ve beyaz peynirli menemen
Zeytinyağlı bamya
Yaz güveci
Gamze Bursa (Yemek stilisti)
Et suyuna domatesli şehriye çorbası
Karnıyarık
Pilav
Güllaç
Nadire İçkale (İşkadını)
Yayla çorbası
Yuvalama çorbası
Hafif et yemeği
Banu Kazanç (Diyetisyen)
Mercimek, domates, yayla veya şehriye çorbası
Bir gün balık, bir gün et, iki gün tavuk
Yoğurt ve meyve
Pide ya da pilav
Zeytinyağlı
İnci Özgöz (Leziz dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
Hurma, zeytin, peynir çeşitleri, bal, reçel çeşitleri ve pide
Mercimek çorbası
Su böreği
Güllaç
Ender Saraç (Diyetisyen)
Izgara yağsız köfte
Erişteli, sulu, yeşil mercimek
Yumurta beyazı ağırlıklı maydanozlu, lorlu omlet
Kâğıtta levrek
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)
Yoğurt çorbası
Karnıyarık
Güllaç
Pilav
Yasemin Soysal (Düşünce Gücü ile Zayıflama kitabının yazarı)
Yuvalama çorbası
Öğretmen kebabı
Cacık
Pilav
Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
Mercimek çorbası
Izgara ya da sote et
Zeytinyağlı enginar
Güllaç











Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.