![]() |
Celcelutiye Kasidesi / Hz.Ali (R.A) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Celcelutiye Kasidesi / Hz.Ali (R.A)Celcelutiye Kasidesi / Hz ![]() ![]() CELCELUTİYE KASİDESİ Kaside verlirken risale-i nur ile ilgisi de verilmiş ![]() Bismillahirrahmanirrahim 1- “Bismillah ile basladim; ruhum, O’nun sayesinde o besmele içinde sakli olan çok sirlari kesfetti ![]() [ Üstad Bediüzzaman Risale-i Nur'a Bismillah risalesiyle baslamistir ![]() ![]() ![]() 2- “Ikincisinde O’nun yarattiklarinin en hayirlisi olan Hz ![]() ![]() ![]() [ 2 ![]() ![]() ![]() 3- “Ey Ilâhim, Senin ismine dayanarak dua ettim ![]() ![]() [ Risale-i Nur'un 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4- “Kadîr ve sani yüce olan isminle Senden istedim ![]() ![]() [Dördüncü sözde, Risale-i Nur, Ism-i A'zam'in önemli bir sirrini kesfetmistir; ibadet, dua ve namazin ahiret ile iliskisini ispat etmistir ![]() ![]() 5- “Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’im, daima, umut ederek Sana yalvariyorum ![]() ![]() [ Takva ve ibadet ile alakali olan 5 ![]() ![]() ![]() ![]() 6- “Denizin ortasina vurulan kiliç gibi olan isimlerinle ey yaratanlarin en hayirlisi olan Allah’im; hadiseleri yönlendiren, savas ve barisi saglayan isimlerinle Sana yalvariyorum ki, bu fitne atesi söndürülsün!” [ Böyle bir dua, Risale-i Nur'un basina gelen fitne ateslerini hatirlatiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- “Ey Ilâhim, her derde, her ise âninda müdahale eden ve süratli bir sekilde icabet eden Allah, Ehad ve Bedi’ isimlerinle sana yalvariyorum ![]() 8- “Ki kalbin hayatini canlandirasin, yani ondaki kirleri gideresin ![]() ![]() [ 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9- “Bu Hayy ve Kayyûm nûrunun çok simseklerinden bir ziya üzerime parladi, yüzüme ( kalbime ) bir parilti geldi ve simsek çakti ![]() [Böyle bir nûrun ve ziyânin ve manevi parildamanin pratik bir numunesi için, manevi inkisaflarin bir tatbikati olan 9 ![]() 10- “Ve kalbimin üzerine rahmet saganaklari döküldü ![]() ![]() [ Rahmet-i Ilâhiye'nin bir eseri olan ve o rahmet, hikmet, kerem kapisindan hasri isbat eden 10 ![]() ![]() ![]() "Rabbinin Rahmet eserlerine bak; nasil yeryüzünü ölümünden sonra diriltiyor ![]() ![]() 11- “Bundan sonra her yönden Nurlar beni kusatti ![]() ![]() 12- “Allah’im Seni tenzih ederim, Sen yaratanlarin en hayirlisisin ![]() [ Bu Küçük Sözlerin altyapi hazirligindan sonra, Risale-i Nur'un inkisafi ve telifi açildikça açildi, çok nurlar özellikle 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim, bundan sonra üslup degisiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13- “Allah’im, beni maksadima ulastir, bütün ihtiyaçlarimi gider ![]() 14- “Muskama emanet olarak birakilan harflerin sirri hürmetine; Isimlerinin nûrunun parlakligi hürmetine; yüce olan Ruhlarin hürmetine;” 15- “Bana nurlardan parlak bir feyiz akit; üzerime gelsin, Nûr isminle kalbimin ölülügünü dirilt!” 16- “Ey Allah’im, bana bir heybet ve celâl giydir ![]() ![]() [ 16 ![]() ![]() 17- “Allah’im, benimle her nevi düsman ve kiskançlik arasına perde koy, yüce olan ve barisi saglayan Kadîr ve Azîz isimlerinin hürmetine!” 18- “Tecelli etmekte olan Celâl ve büyüklügünün nûruyla; Merhamet ve Sefkatinle; çok çok bereketli olan Kuddüs isminle, Sen bu karanliklari aydinliga çevir ![]() 19- “Ey bu milletin Rabbi olan Allah’im, Sen Nûr ile ihtiyacimi yerine getir ![]() ![]() ![]() [ 12 saatte yazilan 19 ![]() ![]() 20- “Her bir peygamberini bir Ism-i A’zam’a mazhar edip onlari mucizelerle muvaffak ettigin gibi, Sen Kâfi isminle islerimi kolaylastir ![]() ( Mucize degil de Sen bana yetersin! ) 21- “Ey yüce büyüklük Sahibi, Sen sadece bana ( ilmî ) bir keramet ver; ilim esrari bana açilsin çünkü Sen bütün akillarin ve zekâlarin sahibisin ![]() ![]() [ Burada " Halîm " kelimesi sefkatli manasindan ziyade akli, zekâyi hikmet dairesinde kullanan ve taskinliklara yol vermeyen zat demektir ![]() ![]() Bu hakikat Sabûr isminin bir nevî tecellisidir ![]() ![]() ![]() 22- “Beni her türlü korku ve siddetten kurtar; esprisi, kesin olan, hikmetli bilimsel ve kusatici bir söz ile…” [ Üstadi dinsizlerden kurtaran 22 ![]() ![]() 23- “Ey Celâl Sahibi Allah’im, beni ” kün ” kef’ i ile koru, ey heybetten ve basarisizliktan dolayi kirilan kirik kalbleri tamir eden ve onlari canlandiran Allah’im!” [ Eski Said hayati Üstad için bir hayal kirikligi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24- “Bana ( ilimden ) bir deniz ver, ve o denizin karasinin en hayirli kismini bana nasip et; çünkü Sen benim siginagimsin, ve bütün sikintilar, ancak Seninle gider…” 25- “Ve üzerime rizki rahmet seli gibi yagdir ![]() ![]() 26- “Sen düsmanlarimizi sagir, dilsiz ve kör et; ( bizim ne yaptigimizi bilmesinler… ) Ey güçlü Allah’im, Sen Celâl ve büyüklügünle Onlari kekeme eyle!” ( Millete yanlisi anlatmasinlar! ) 27- “Alîm ve Ganî isimlerinle beraber Kudretinin dairesinde, Ism-i A’zam’inla yanlis yapmaktan korundum ![]() [ Evet zaman ve zemine göre olan, Üstad'in içtihadlari dogru çikmistir ![]() 28- “Bütün insanlarin kalblerini üzerime cevir ![]() [ Salât ve selâmin sirlari için 28 ![]() ![]() 29- “Ya Ilâhî islerimi kolaylastir, ve bize izzet ve yücelik ver ![]() 30- “Ve üstümüze örtünü sarkitiver; kalblerimize sifa ver; Sen, korkulardan dolayi hastalanan kalblere sifanin ta kendisisin!” 31- “Ey Allah’im, bütün çalismalarimizi bize bereketli kil, ve her seyi kolaylastiran “Hû” isminle bütün zorluk dügümlerini çöz!” 32- “Ey Ilâhî, Allah, Hû, Hêyra’l-Hêlikîn isimlerinle; ve bütün riziklarin, güzelliklerin onun cömertlik hazinesinden gelisip gelen Cevad isminle Sana yalvariyorum ![]() 33- “Senin gücünle, her yönden gelen bütün düsmanlari reddediyoruz, geri gönderiyoruz! Ve Sen Ism-i A’zam’inla, uzaktan onlara vurup, onlari dagitiyorsun!” 34- “Ya Rabbi, ya Ze’l-Celâl Allah’im, çöl kelerinin gelip kendisine sikayette bulundugu, Hz ![]() 35- “Ya Ilâhî, umudum Sensin, efendim Sensin; eger bana tam isabet edecek bir ok atmak istemislerse, Sen onlarin okunu yamult!” ( Onlara dönsün! ) 36- “Ya Rabbi, kesin olan iraden ile bütün zarar verenlerin tuzaklarini ve içlerinde sakladiklari kinlerini benden çevir ![]() 37- “Ey kendilerinden dilekte bulunulanlarin en hayirlisi, ve ihsan edenlerin en hayirlisi; ey umut edilenlerin en hayirlisi, Sen gelmis geçmis bu ümmete rahmet eyle!” ( Onlari basarili kil! ) 38- “Ismi Nûr ve güzellik olan yildizimi parlat; günler ve çaglar boyunca, ey sürekli parlayan Nûr olan Allah’im!” 39- “Senin Allah, Ehad, ……, Celâl, Celîl, Bedi’, ………, isimlerin hep parlamaktadirlar ![]() 40- “Bütün dualara kesin cevap veren isimlerini sayarak……… ![]() “O isimlerinin ortaya çikip parlamasiyla çevrenin bereketiyle… ![]() ![]() 41- “Nûr lambasi, tutusturuluyor, gizlice açiklaniyor ![]() ![]() [ Bakiniz 28 ![]() 42- “Celâl ve Hêlik isimlerinin nûruyla; ve kibriyanla; çok bereketli olan Kuddüs ismiyle; bu fitne atesi söndürüldü ![]() 43- “Allah, Hû, Samed, Cebbar, Kahhar isimleriyle ve savas deniziyle yükselen düsmanlik atesi söndürülecektir ![]() 44- “Allah, Hak, ……, Cemîl, Vedûd ve Mucîb, ……… ![]() ![]() 45- “Mürîd, Cemîl, Zâhir isminle taksim edilen; yüce ve yüceltilen ayetlerin ( ve tefsirlerinin ) sani hürmetine…… ![]() 46- “……… ![]() 47- “……… ![]() 48- “……… ![]() ![]() [ Bu üç beytin genis izahi için Üstad Bediüzzaman bastan sona kadar, 8 ![]() ![]() ![]() Bu isimlerin meali hiç kimse tarafindan tam bilinmis degildir ![]() ![]() 49- “Selâm isminle duami kabul et, ve benimle beraber ol; düsmanlara karsi bana Sen kâfi gel; çünkü onlar çok azdilar ![]() 50- “Ey yüceler yücesi, Sen gerçekten yücesin; Sen gerçek Haksin, diger isler sadece araya giren bir rüzgar esintisi gibidir ![]() 51- “Senin dergahina gelen ve iltica eden bütün havl ( kasdî güç ) ve siddetli saldiri, ancak Seninledir ve Senin bu kuvvetinle ancak zulmet dagilir ![]() 52- “Tâhâ, Yâsîn ve Tâsîn ile bizim için ol, mutlulugumuz için Tâ Sîn Mîm ile bize dön!” 53- “Kâf Hâ Yâ Ayn ve Sadlariyla; bizi kusatan her kötü gözden korunuruz!” 54- “Hâ Mîm, Ayn sonra Sîn ve Kaflariyla; Selâm isminle her nevi kötülükten korunuruz!” 55- “Kaf ve Nûn ve onlardan sonraki Hâ Mîm ile yine korunuruz, Ve Duhan suresinde saglam bir sir vardir ![]() 56- “Elif Lam ile ve Nîsâ sûresiyle, ve Mâide ukùduyla; En’âm ve Nûr surelerinde bir nur parlamistir ![]() 57- “Elif Lâm sonra peslerindeki “Ra” sirriyla; Nûr isminle bütün ( süflî ) ruhanilerin üstüne çiktim ![]() 58- “Elif Lam sonra Mîm ve Ra’si ile Ruhlarin mecmaina yükseldim ![]() ![]() 59- “Kitabin ( Kur’an’in ) bütün Hâ Mîm’ lerinin sirriyla üzerime Nûr isminin fazli aksin, ey bölümlere ayrilmis Nûr!” 60- “Amme, Abese, Nâziat ve Târik sûrelerinle Ve’s-semâ-i Zâti’l-Burûc ve Zilzal sûrelerinde… ![]() ![]() 61- “Tebâreke, sonra Nûn sonra Seele Sâil sûreleri hürmetine ![]() 62- “Ve’z-zâriyât-i zerven, Ve’n-necmi izâ hevâ, Veikterabet sûreleriyle bana isler yakinlastirildi ![]() [ Buralarda konu ve sira ile 30 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 63- “Bütün Kur’an sûrelerinin içinde hizip ve ayet olarak, okuyanin okudugu ve manen nâzil oldugu kadar sirlar vardir ![]() [ 8 ![]() 64- “Iste ey Allah’im, Senin fazlinla bu sekilde yazdirdigin üstün kitaplar hürmetine Sana yalvariyorum ![]() 65- ( Mealen ) “Rahman ve Rahim isminin tecellisiyle yeni ve harika olarak Esmâ-i Hüsnâ’na dayanilarak yazilmislar, ve Hakîm ismiyle taksim edilmisler ![]() 66- “……… ![]() ![]() ![]() 67- “Kibriya ve Hâkimiyetinin nuruyla ey efendim; ve Âyetü’l-Kübra ile beni ani felaketlerden emin kil!” 68- “Ey Ilâhim, zuhûr ve kemalâtinin hakki için ve bu sekilde odaklanan Esmâ-i Hüsnâ’n ile beni daginikliktan kurtar…” 70- “Bunlar Nûr harfleridir ![]() ![]() ![]() 71- “Ya Rabbi onun sirriyla Sana yalvariyorum ![]() 72- “Bu manadaki bütün kelimelerin san ve serefi, üstünlügü vardir ![]() 73- “Ya Rabbi, gerçekten ben Seni çagirdim; bütün ayetlerle ve ayetlerin içindekileriyle Sana yalvardim!” 74- “Iste bütün bunlar nur kelimeleridir, onlarin özelliklerini topla ![]() 75- “Iste ya Rabbi, bana musahhar bir yardimciyi daima hazir et: Allah’in ifriti; onunla bütün sikintilarim gider…” 76- “O ifrit içinde bana itaat eden bir hizmetkari musahhar kil; Fatiha ve pesinde gelen Kur’an hurufâti hürmetine…” 77- “Iste ya Rabbi, Senin o Ism-i A’zam’inla Sana yalvariyorum ki; onunla dua edildigi zaman bütün isler kolaylasir ![]() 78- “Ya Ilâhî, Sen zayifligima aci, zellelerimi bagisla; o dua sayesinde ki, bütün peygamberler onlarla dua etmis ve yalvarmistir…” 79- “Ey Hêlikim, ey Efendim, ihtiyacimi kaza et ![]() 80- “Ya Rabbi, Hz ![]() ![]() 81- “Sen cömertliginle, af ve safhinla tevbelerimizi kabul etmekle miskin olan kuluna muamele et; beni kötü bakislardan koru!” 82- “Beni hayra, dogruluga ve takvaya muvaffak eyle; ve yüksek cemaat ile Firdevs Cennetine yerlestir ![]() 83- “Hayatimda ve öldükten sonra, ve kabrin karanliklarini üstümden atip, nuru görünce bana sefkatle muamele et ![]() 84- “Ve hasirde ya Ilâhî amel defterimi beyaz kil; eger tartilarim hafif gelirse Sen onlari agirlastir ![]() 85- “Beni hizla Sirat sinirindan geçir ![]() 86- “Ve isledigim bütün günahlarda bana müsamaha göster ![]() (…………………………………………� **??……………………………………… ![]() ![]() 87- “Iste ey sani yüce Ism-i A’zam’i tasiyan! Sen tehlikeli bütün durumlardan kurtulacaksin, sonunda selamete ereceksin ![]() 88- “Dövüs, çekinme; savas, korkma; vahsilerle mamur olmus bütün her yere bas!” 89- “Karsila, kaçma; diledigin her düsmanla mücadele et; her yeri kusatmis olsalar da krallarin siddetinden korkma!” 90- “Korkacagin bir yilan olmayacak; görecegin bir akrep olmayacak; ve sallanarak sana gelen bir arslan olmayacak!” 91- “Kiliçtan korkma, hançerin darbesinden korkma, mizraklardan korkma, ve oklarin serrinden de korkma!” 92- “Iste bunu okuyanin mükâfâti Zât-i Ahmediye’nin sefaatidir ![]() ![]() 93- “Ve bil ki, Hz ![]() ![]() ![]() 94- “Her ihtiyacin aninda O’nun ( A ![]() ![]() 95- “Ya Rabbi, her gün ve her saat, her nesne hareket ettikçe, Sen, seçkin olan Hz ![]() ![]() 96- “Sen o Seçkine ve bütün ailesine salât indir; yer bitkileri ve rüzgarin esintileri kadar ![]() 97- “Yeri ve gögü dolduran bir salât ile Ona salavât indir ![]() 98- “Ey Muhammed ( A ![]() ![]() ![]() 99- “Sen de daima, yalvararak O’na selam ve baris elini uzat ![]() 100- “Hasim ailesinden temiz olanlara da selam et ![]() 101- “Ya Ilâhî Ömer ile beraber Ebu Bekir’den razi ol; sâbit-kadem olan Haydar ile beraber Osman’dan da razi ol:” 102- “Ve böylece bütün Âl ve Ashaptan da razi ol, Evliya, Salihler ve içlerinde barinanlardan da razi ol…” 103- “Bu Hz ![]() ![]() ![]() Dipnot: (1) Süryanî papaz Aziz Günel Bey bu üç beyte söyle meal vermistir; “Rahatlik buldu, kanallara girince; Yükseldi zirveye yürüyerek çikinca; Kanallardan geçerken yardiydi vadileri; Mayalanmis, büyümüs ve yükselmis bir gelisme ile; Sismis, süratli yükselmis daglar Onun varligiyla kâinat mamur olmus” |
![]() |
![]() |
|