Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
balkan, nedenleri, savaşının

Balkan Savaşının Nedenleri

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Balkan Savaşının Nedenleri

Balkan Şavaşı'nın hangi tarihte yapıldığı ve hangi sebeplerden dolayı olduğuyla ilgili bilgileri aynı zamanda Balkan Savaşı'nın sonuçlarını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz

BALKAN SAVAŞLARI (1912–1913)

I Balkan Savaşı (1912–1913)
o Osmanlı Devleti ile Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ ve Sırbistan arasında yapıldı
o Sebepleri; Balkan Devletlerinin Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda kalan son toprak parçalarını paylaşmak istemeleri, Milliyetçilik akımının Balkan milletleri üzerindeki etkileri, Rusya’nın Panislavizm politikası gereği Osmanlı Devleti’ni Balkanlardan atma isteği
o Savaşı Osmanlı Devleti kaybetti Osmanlı Devleti ile Balkan Devletleri arasında Londra Antlaşması yapıldı (1913)

II Balkan Savaşı (1913)
o II Balkan Savaşında Yunanistan, Sırbistan ve Romanya birleşerek Bulgaristan’a savaş açtı
o Sebepleri; I Balkan Savaşı sonunda yapılan antlaşmada Bulgaristan’ın daha fazla toprak alması, Makedonya topraklarının paylaşılmasında Balkan devletlerinin anlaşamaması
o Osmanlı Devleti Balkan Devletlerinin kendi aralarında yaptığı savaşı fırsat bilerek Edirne ve Kırklareli’yi geri aldı
o Savaş sonunda Balkan Devletleri kendi aralarında Bükreş Antlaşmasını imzaladılar
o Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında İstanbul Antlaşması, Yunanistan ile Atina Antlaşması yapıldı

Balkan Savaşlarının Sonuçları
  • Osmanlı Devleti Balkan topraklarının tamamına yakınını kaybetti (Batı Trakya, Makedonya, Ege Adaları elden çıktı)
  • Balkanlardan Anadolu’ya göçler oldu
  • Yunanlılar Ege adalarını işgal ettiler
  • Balkanlardaki Türklerin durumu sorun oldu, bu sorun günümüze kadar devam etti (Batı Trakya Türk Sorunu)
  • Arnavutluk bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı’dan ayrıldı
NOT: Arnavutluk, Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda kaybettiği son toprak parçasıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com