![]() |
Trigliserid Yüksekliği Tedavisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trigliserid Yüksekliği TedavisiKandaki yağ oranını yüksek olması yani trigliserdin nasıl tedavi edileceği ve trigliserid oranını düşürülmesiyle ilgili bilgileri sizler için derlemiş olduğum yazımızdan okuyabilirsiniz ![]() ![]() Trigliserit ; gliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir ![]() ![]() Normal değerleri : Erkek: 40-160 mg/dl Kadın: 35-135 mg/dl dır ![]() Trigliserit veya nötral yağlar, alkol, gliserol ve yağ asitlerinin esterleridir ![]() Diyetten hergün yaklaşık 1000gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trigliseritlerinin Artmasına Yol Açan Sebepler: 1-Nefrotik Sendrom 2-Pankreatit 3-Oral kontraseptif kullanımı 4-DM ( şeker hastalığı ) 5-Üremi 6-Glikojen depo hastalığı 7-Ağır MI 8-Esansiyel hiperlipidemiler İnsan vücudunda kanda yüksek trigliserit seviyesi ile ateroskleroz, ve dolayısıyla koroner kalp hastalıkları ve inme arasında ilişki olduğu gösterilmiştir ![]() Trigliserit düzeylerini düşürmek için ; egzersiz ve temel (essential) yağ asitleri içeren düşük karbohidrat diyet verilir ![]() ![]() Alkol kullanımı trigliserit düzeylerini yükseltir ![]() Yüksek trigliseritin yol açtığı hastalıklar arasında pankreatit de bulunur ![]() eşinizin yapılan kan tetkiklerinizde trigliserit düzeyi yüksektir ve koroner damar hastalığı ile inme ( felç ) riski bulunmaktadır ![]() bu nedenle trigliserit seviyesini mutlaka düşürmesi gerekmektedir ![]() benim eşinize önerim : 1) hergün düzenli olarak , mutlaka egzersiz yapmanız 2) alkol ve sigaradan uzak durmanız 3) omega-3 yağ asitlerinden zengin diyet almanız ![]() Omega-3 yağ asitleri sayesinde trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır ![]() omega-3 ?ün bulunduğu başlıca besinler ise : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Ada Çayı (%64), Kivi (%62), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir ![]() 4 ) ayrıca ; Bira Mayası, Domates, Ceviz, Çavdar, Çilek, Elma, Erik, Havuç, Kiraz, Limon, Pırasa, Sarmısak, Soğan, Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane gibi yiyecekler trigliserit seviyesini oldukça düşüren gıdalardır ![]() Uzm ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|