Kalbi Koruyan Besinler Nelerdir? |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalbi Koruyan Besinler Nelerdir?Kalp hayati organlarımızdan bir tanesidir İlerleyen yaşlarda kalp hastalıkları yaşamak istemiyorsanız kalp sağlığınızı korumanız gerekmektedir Kalp sağlığını korumak için yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi beslenmenize dikkat etmektir Kalbi korumak için neler yapabilirim diye merak ediyorsanız bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz Karedeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Fındık Çalışma Grubu Başkanı Prof Dr Asım Örem, haftada 1 kez düzenli fındık, ceviz ve badem tüketenlerde kalp damar hastalığı gelişme riskinin yüzde 83, haftada 4 kez tüketenlerde ise yüzde 35-40 azaldığını söyledi Prof Dr Örem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık, ceviz ve badem gibi ağaçta yetişen sert kabuklu meyvelerin insan sağlığına son derece olumlu etkilerinin olduğu belirtti Bu ürünlerin sağlık açısından yararlarının belirlenmesi noktasında çok sayıda araştırma yapıldığını vurgulayan Örem, şunları söyledi: ”Bu konuda yapılan çalışmaların sonucu olarak, söz konusu ürünleri haftada 1 kez düzenli tüketenlerde kalp damar hastalığı gelişme riski yüzde 83, haftada 4 kez tüketenlerde ise yüzde 35-40 azalıyor Ayrıca, bu ürünleri daha sık tüketenlerin az tüketenlere göre şeker hastalığı gelişme riski de düşüyor Fındık, ceviz ve badem gibi meyvelerin tüketiminin günlük diyetimizin vazgeçilmez bir parçası olması gerekir” Ürünleri tüketim şeklinin de önemli olduğunu bildiren Örem, ürünlerin aperitif olarak, öğle ve akşam yemeklerinden 15-2 saat önce alınmasının iştahı azalttığını, bunun sonucu olarak da ana öğünlerin daha hafif geçtiğini ifade etti -”HER ÜÇ ÜRÜNDEN BENZER ORANDA ALINMALI”- Bu ürünlerin özellikle salata ve tatlı türleri ile karıştırılarak farklı lezzetler oluşturup hayat boyu tüketilmesinin önemli bir yol olduğunu ifade eden Prof Dr Örem, şunları vurguladı: ”Fındık, ceviz ve bademin farklı özelliklerinden dolayı fayda sağlıyor Bu nedenle haftalık tüketimde her üçünden benzer oranlarda alınması gerekir Günlük tüketilecek toplam miktar yaklaşık 40-50 gram olmalı, aşırı tüketim (yaklaşık 80 gramın üzeri) kilo aldırabilir Bu tip aşırı tüketimlerin genellikle yemek sonrası yapılması ve beraberinde fazla alkol alınması olumsuz etkiyi artırıyor Halkımızın bu ürünlerin tüketimi konusunda düzenli ve devamlı eğitime ihtiyacı var Bunun ulusal sağlık politikası bünyesinde sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma başlığı altında işlenmesi gerekir” Prof Dr Örem, bu tip bir diyet şeklinin, kan yağları yüksek kişilerde veya kalp hastalarında kullanılan ilaçların yerini alamayacağını ve hekimlerin verdiği ilaçların bundan dolayı kesilmemesi gerektiğini vurguladı Örem, fındık ve benzeri ürünleri tüketmenin sağlıklı beslenmek için bir hayat tarzı olması gerektiğini kaydetti |
|