![]() |
Antioksidan İçeren Besinler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antioksidan İçeren BesinlerAntioksidanların sağlık açısından önemli olduğunu bir çok uzman açıkladı ![]() ![]() ![]() ![]() Bedenin normal metabolik faaliyetleri sırasında meydana gelen ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküller olan serbest radikaller ciddi hastalıklara neden olurlar ![]() ![]() Serbest radikaller vücudun antioksidan aktivitesinden daha yoğunsa dengesizlik meydana gelir ve hücrelerde oksidatif hasar oluşur ![]() ![]() ![]() Yüksek düzeyde tahrip edici etkisi olan serbest radikallerden korunmak için meyve ve sebzelerin tüketilmesi gereklidir ![]() ![]() Antioksidanlar bakımından yüksek olan yiyecekler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek olan besinler olarak adlandırılır ![]() Meyve ve sebzelerin antioksidan kapasiteleri, içerdikleri antioksidan etkili bileşiklerin miktarına ve türüne bağlıdır ![]() ![]() Uzmanların belirtiğine göre günde yaklaşık olarak 3000-5000 ORAC değerine sahip besin yenildiğinde antioksidan bedenin kapasitesinin güçleneceği ve serbest radikal hasarından yeteri kadar korunulacağı belirtilmektedir ![]() Sağlıklı beslenmek ve serbest radikallerin hastalıklara neden olan olumsuz etkilerinden korunmak için ORAC değeri yüksek meyve ve sebzelere günlük beslenmede yer vermek gerekiyor ![]() Bazı sebze ve meyvelerin 100 gram için ORAC değeri; Kara lahana (1770), Brokoli (890), Pancar (840), Kırmızı biber (710), Soğan (450), Kuru erik (5770), Çilek (1540), Kiraz (670), Portakal (750), Ahududu (1220) Bir bitki ne kadar doğal ortamda yetişmişse, o denli kaliteli ve yoğun antioksidan üretiyor ![]() ![]() Sağlıklı Besinler Nelerdir En Güçlü Antioksidan İçeren Besinler ANTOSİYANİNLER : Mürdüm eriği, böğürtlen, karadut, kiraz, yaban mersini, vişne KATEŞİNLER : Siyah çay ve yeşil çay LİKOPEN : Domates ve domates ürünlerinde, pembe greyfurt, karpuz, kayısı BETA KAROTEN : Havuç, kavun, mango, kayısı RESVERATROL : Üzüm, yaban mersini, kızılcık ELAJİK ASİT : Nar, Üzüm, kiraz, çilek KAPSAiSİN : Kırmızı acı biber KUVERSETİN: Kırmızı soğan ve elma C VİTAMİNİ : Greyfurt, portakal, biber, brokoli, kivi, kuşburnu E VİTAMİNİ : Badem, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu SELENYUM : Patates, ayçekirdeği, yumurta, POLİFENOL : Yeşil çay, ahududu, soya, çilek, erik, elma, yaban mersini GLUCOSINOLATES : Brokoli, brüksel lahanası, suteresi, karnabahar LUTEIN : Brokoli, ıspanak, kara lahana, kırmızı üzüm, kivi Araştırmalar, antioksidanlardan zengin sebze ve meyve tüketiminin 170 kanser türünün 132′sinde koruyucu etki sağladığını göstermektedir ![]() Bitkilerdeki antioksidan bileşenlerin bazısı peroksi radikalleri üzerinde etkili olurken bazısı süperoksit radikallerine karşı daha fazla etkili olmakta, ya da kimi suda çözünürken, kimi yağda çözünme niteliğindedir ![]() Bitkilerdeki antioksidan bileşenlerin serbest radikallere karşı etkileri aynı olmadığı için antioksidan alımında çeşitlilik önem kazanır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|