![]() |
Katkı Maddelerinin Zararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Katkı Maddelerinin ZararlarıGıdaların içerisinde bulunan katkı maddelerinin sağlık açısından ne gibi riskler oluşturduğuna dair bilgileri sizler için araştırmış olduğum yazımızdan okuyabilirsiniz ![]() ![]() Gıda Katkı Maddeleri ve Kanser Bilindiği gibi üretim süreci içinde bazı maddeler gıdaların yapısına istenen işlevsel özellikleri kazandırmak amacıyla katılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak gıda katkı maddeleri yasal açıdan ele alındığında bunların yarar-zarar ilişkilerinin net bir biçimde ortaya konması, beklenen işlevlerinin ve kullanımında sağlayacağı kolaylıkların neler olduğunun bilinmesi zorunludur ![]() Gıda katkı maddelerinin gıda endüstrisinde kullanımı teknolojik gereksinimlerden kaynaklanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda katkı maddeleri, gıda endüstrisinde şu amaçlarla kullanılırlar: Gıda endüstrisini besleyen ham madde kaynakları ve verimlilik azalırken dünya nüfusunun artış göstermesi, Modern teknolojilerin gıda endüstrisine girmesiyle yeni ve çeşitli üretim tekniklerinin ortaya çıkması, Ürün çeşitliliği ve yeni formülasyonlar için yeni kaynaklara yöneliş, Yılın her mevsiminde her çeşit ürünün tüketimini sağlamak için uygulanan yeni işlemler, Gıdanın raf ömrünün uzatılması, İşlenmiş hazır gıdanın yaygın tüketimini sağlamak ve bu tür gıdalara talebi artırmak, Modern teknolojinin gereklerine ve tüketici beğenisine göre gıdaların kalitesini yükseltmek ![]() Katkı maddeleri fonksiyonlarına göre 25`den fazla gruba ayrılırlar ![]() En önemli guruplar; renk maddeleri, tat-koku maddeleri, koruyucu maddeler, gıdanın yapı ve görünüşünü etkileyen maddeler, biyolojik değeri arttırıcı maddelerdir ![]() Gıda katkı maddelerinin herhangi bir gıdada kullanılabilmesi için, bu maddelerin gıda yasalarında onaylanmış olmasına, pozitif listede kullanımları ile ilgili noktaların ve miktarının belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi Koşullarda Katkı Maddeleri İnsan Sağlığını Tehdit Eder? Pozitif listede veya GRASS listesinde yer almıyorsa, Belirlenen limitlerin üzerinde kullanılıyor ve ADI değeri dikkate alınmıyorsa, Etiketinde uyarıcı bilgi taşımayan ve belli katkıları içeren bazı gıdaların bazı risk gruplarınca tüketilmesi halinde, Katkı maddesi bazı bulaşıları içeriyorsa, Eğitimsiz kişilerce teknolojisine uygun kullanılmaması halinde, Bir ülkede bu konudaki kontrol mekanizmalarının iyi işletilememesi durumunda tüketiciler risk altındadır ![]() ![]() Ancak bazı katkı maddeleri hakkında kuşkular (ör; nitritler) vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu katkı da yüksek dozlarda alındığında ``Chinese restaurant syndrome" denilen ve kendini başağrısı, bulantı, diyare, hafıza kaybı şeklinde gösteren semptomlara yol açmaktadır ![]() Üzerinde tartışmaların devam ettiği ve bazı sağlık sorunlarına neden olduğu varsayılan katkı maddeleri şunlardır; ASasülfam-K, Aspartam, BHA ve BHT, Kafein, Nitrit ve Nitrat, Olestra, Yapay renk maddeleri ![]() |
![]() |
![]() |
|