Çemenin Yararları |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çemenin YararlarıKöy taraflarında yapılan çemen muthiÅŸ tadıyla gerçekten de damak tadına hitap ediyor Daha önce çemen yediniz mi bilmiyorum fakat yemenizi kesinlikle tavsiye ederim Hem vücut için önemli faydaları var hemde tadı güzel Çemen; Trigonella foenum türünün yağı alınmış olgun tohumları kullanılırTohum 3-5 mm uzunlukta,sert köşeli üzeri ince pürtüklü,esmer kırmızımsı veya sarımsı esmer renkli,kokusuz ve hoÅŸ olmayan tattadırAkdeniz bölgesinde doÄŸal olarak yetiÅŸirBoyotu ve poyotu adıyla da bilinirTüm dünyada kültürü yapılmaktadır Çemenin Kullanım Alanları; SaÄŸlıkta:Tohumları Mısır?da doÄŸumu teÅŸvik edici olarak kullanılırdıYağı alınmış tohumları kolesterol düzeyini dengeler ve yükselmesini engellerLaksatif,besleyici,lezzet düzeltici,balgam söktürücü,süt artırıcı özelliktedirDiyabet,dizanteri,diyare,kronik öksürük,karaciÄŸer ve dalak büyümesi,iÅŸtahsızlıktan oluÅŸan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır Gıdada:Önemli bir besin kaynağıdırPastırma çemeninin ana maddesidirÖğütülmüş tohumu mutfakta baharat karışımı olarak,turÅŸularında,çorbalarda,salatalar,güveà §ler, soslar ve etlerde kullanılır |
|