Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, havucun, sağlığa

Havucun Sağlığa Faydaları

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Havucun Sağlığa Faydaları




Göz sağlığı açısından önemli faydaları olan havucun başka ne gibi faydaları olduğunu öğrenmek isterseniz şifa kaynağı havucun faydalarını sizler için yaptığım araştırmayı okuyarak öğrenebilirsiniz Sağlıklı günler dilerim


Havuç, köklerinde gıda maddelerinin depolandığı bir bitkidir Havuç, normal yenebileceği gibi, suyu sıkılarak ve rendelenerek de tüketilebilir Kullanıldığı salata ve yemeklere farklı bir lezzet katar Lâtince ismi Daucus carota olan havuç; rezene, kimyon, dereotu, kereviz ve maydanoz gibi sebzelerle aynı ailedendir Genellikle turuncu olarak bilinen havucun yeşil, kırmızı, beyaz ve mor renklileri de vardır İlk olarak Orta Asya ve Orta Doğu'da yetiştirilen ve mor rengin hâkim olduğu havuçlar, günümüzdekilerden tat olarak da farklıdır


Havuçtaki karotenoidin sağlık açısından faydaları
A vitamini karoteni açısından zengin yaratılmış olan havuç, kansere karşı mükemmel bir antioksidan kaynağıdır ve kalb-damar hastalıklarından korunmaya, gözlerin gelişmesine ve özellikle gece görüşünün iyi olmasına yardımcı olur 1300 hasta üzerinde yapılan bir araştırma; havuç veya kabak gibi karotenoid bakımından zengin besinlerden günde en az bir porsiyon yiyen kişilerin, bu miktardan daha az yiyenlere göre kalb krizi geçirme riskinin % 60 az olduğunu göstermiştir


Düzenli karotenoid tüketimi, menopoz sonrası göğüs kanseri riskinin % 20; yemek borusu mesane, rahim, prostat, kolon (kalın bağırsak), gırtlak ve akciğer kanseri riskinin de % 50 nispetinde azalmasına vesile olmaktadır Havucun muhtevasında bulunan beta-karoten, sentetik olarak da üretilebilmektedir Ancak sentetik beta-karotenin, havuca dercedilene biyo-kimyevî yönden eşit olmadığı unutulmamalıdır Ayrıca bilim adamları, havucun kanser riskini azaltıcı tesirinin sadece beta-karotenle değil, havuçtaki alfa-karoten ve diğer bazı maddeler vesilesiyle olduğunu belirtmektedir Havuç gibi karotenoid bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, kan şekerinin ayarlanmasında da çeşitli faydalara vesile olmaktadır


Havuç görüş kalitesine nasıl tesir eder?
Beta-karoten, görüş sağlığının -bilhassa gece görüş kabiliyetinin- korunmasına vesile olur Beta-karoten, karaciğerde A vitaminine dönüştürüldükten sonra, gece görüşü için gerekli bir pigment olan rodopsine çevrilmek üzere gözün retina tabakasına taşınır Az ışıklı ortamlarda görme hâdisesi bu pigment vasıtasıyla mümkün olabilmektedir Bu yüzden A vitamini eksikliğinde, gece görüş kabiliyetinde azalma ortaya çıkmaktadır Beta-karotendeki antioksidana; görme merkezi rahatsızlığına (macular degeneration) ve yaşlılıkla gelişen katarakta karşı koruyucu bir rol verilmiştir


Havuçta bulunan falkarinol ile kalın bağırsak sağlığı desteklenir
Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, zengin bir beta-karoten kaynağı olarak bilinen havuçta bulunan tabiî bir zehir (falkarinol), düzenli olarak bu sebzenin yenmesi durumunda kanser riskinin azalmasına vesile olmaktadır Bu araştırmaya göre, kanser öncesi (pre-kanseroz) kolon yarası olan üç grup lâboratuvar hayvanından birinci grup, standart bir diyetle; ikinci grup, tabiî olarak falkarinol ihtiva eden dondurulmuş havuçla; üçüncü grup ise, sadece falkarinol usaresiyle (özü) beslenmiştir 18 hafta sonunda, havuçla veya falkarinol özüyle beslenen hayvanların kanserleşme ihtimali yüksek olan yaralarındaki büyümenin birinci gruptakilere göre çok daha az olduğu ve bu hayvanlarda daha az yaranın tümöre dönüştüğü gözlenmiştir


Akciğerlerimizin korunmasına vesile olur


A vitamini ile akciğer iltihabı ve amfizem (akciğer dokusunun harap olması neticesi fonksiyon görmeyen büyük hava boşluklarının oluşması) arasındaki münasebeti araştıran bilim adamları, sigaradaki temel kanserojen benzo(a)pyrenenin A vitamini eksikliğine sebep olduğunu ortaya çıkarmışlardır Daha önce yapılan araştırmalara göre, A vitamini bakımından eksik bir beslenme, amfizeme sebebiyet vermektedir Daha sonraki araştırmalar, bu hastalığın A vitamini bakımından zengin bir diyetle azaltılabileceğini göstermiştir Bilhassa erken yaşta sigaraya başlamak, A vitamini bakımından fakir bir beslenme ile birleşince kanser, amfizem gibi hastalıklara daha fazla sebep olabilmektedir A vitamini bakımından zengin bir diyetle beslenme, sigaranın bu zararlı tesirlerini azaltabilir


Uzmanlar; mide ve bağırsağın yakın dostu olan havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, kabızlık giderici, safra akıtıcı ve karaciğeri kuvvetlendirici hususiyetleri dolayısıyla yeri doldurulamayacak bir sebze olduğunu belirtmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.