07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hazımsızlık İçin Öneriler
Hazımsızlık pek çok insanın yaşadığı mide hastalıklarından birisidir Midede şişkinliğe sebep olan hazımsızlıktan korunmak sizin elinizde Tek yapmanız gereken beslenmenize dikkat etmek ve neler tüketip tüketmeyeceğiniz konusunda bilgi sahibi olmak  
Besinlerin gereği gibi sindirilememesi (hazımsızlık), mide ya da bağırsak kökenli olur Mide kökenli sindirim bozukluğu midenin duyarlılık hareket ve salgılama işlevlerindeki bir aksaklığın sonucudur
Mide kökenli sindirim bozukluğu birincil ya da ikincil olabilir Midede veya mide dışında yapısal bir yara görülmediği durumlarda sindirim bozukluğuna birincil sindirim bozukluğu adı verilir
Bu bozukluk genellikle sinirsel kökenlidir Birincil sindirim bozukluğu teşhisini koymadan önce, sindirim bozukluğuna yol açabilecek olan midedeki ve mide dışındaki bütün rahatsızlık olanaklarının incelenmesi gerekir Örneğin çoğu kez sinsi bir şekilde gelişen mide ülseri birincil sindirim bozukluğu ile karıştırılmaktadır Teşhis olanaklarının gelişmesi sinirsel sindirim bozukluğu teşhisini kolaylaştırmıştır
Sindirim bozukluğu gastrit, mide ülseri, mide kanseri vb gibi midedeki anatomik bozukluklara veya işlevsel bakımdan mide ile yakından ilişkili olan onikiparmakbağırsağı, körbağırsak takısı, karaciğer, öd yolları vb gibi organların yapılarındaki bozukluklara bağlı ise ikincil (ya da semptomatik) sindirim bozukluğu adını alır
Mide dışındaki zedelenmelerde, sindirim bozukluğu sinirsel refleksler sonucunda oluşur; yukarda belirtilen organlar ile mide arasında sinirsel bakımdan sıkı ilişkiler vardır Örneğin bazı apandisit olaylarında ağrı mideye vurarak dokulara yayılabilir
İkincil sindirim bozukluğu, bu zorluğa yol açan hastalığın (mide, onikiparmak bağırsağı ülseri, mide kanseri vb ) tedavisi ile önlenir Birincil sindirim bozukluğu sinirleri bozuk olan kişilerde görülür Birincil sindirim bozukluğu da iki türe ayrılır Bunlar mide özsuyunda hidroklorik asit fazlalığı ya da azlığı görülen türlerdir Hidroklorik asit fazlalığı sonucunda hasta fazla yemek yememesine rağmen midesinde, yanma, ağrı ve geğirme gereksinmesi duyar Uygun bir perhiz hidroklorik asit fazlalığı veya azlığını giderebilir
Mide özsuyundaki hidroklorik azlığı veya fazlalığı ruhsal durumla (heyecan, üzüntü, sıkıntı) yakından ilgili olduğundan bu durumlarda sakinleştirici ilaçlar verilir, hasta şehir gürültüsünden uzaklaştırılır Bağırsak kökenli sindirim bozukluğu bağırsaklarda sindirim işleminin aksamasının sonucudur Çoğu zaman mide ve bağırsak kökenli sindirim bozuklukları bir arada görülür
Bağırsak kökenli sindirim bozukluğunda bağırsak çeperleri duyarlılıklarını, hareket ve salgılama yeteneklerini kaybederler Sindirim bozukluğunun nedenini bağırsaklardaki ya da sindirim aygıtının yakın organlarındaki (mide, karaciğer, pankreas) bozukluklarda aramak gerekir
Adı geçen organlar sinirsel ve işlevsel bakımlardan bağırsaklarla yakından ilişkilidir İştahsızlık, kötü ağız kokusu, bağırsaklarda fazla gaz birikimi sonucunda midede şişkinlik, ishal veya kabızlık, yellenme, karında ağrı duyulması sindirim bozukluğu belirtileridir Tedavi sindirim bozukluğunu giderecek bir beslenme rejimi uygulanmasına dayanır Hasta karbonhidratları sindirmede zorluk çekiyorsa, ekmek, makarna, pirinç, patates, şeker verilmez Proteinlerin sindirilmesi zorluk yaratıyorsa, protein içeren besinler (özellikle et) verilmez
Hızlı yiyen hızlı kilo alır
Hızlı ve doyana kadar yemek yiyen kişilerin kilo alma riskinin diğerlerine göre 3 kat daha fazla olduğu açıklandı Bir İngiliz tıp dergisinde yayımlanan ve Japon araştırmacılar tarafından yapılan araştırma sonucunda, fast-food tarzı yiyeceklerin tüketilmesi ve yemek yeme alışkanlığının azalmasıyla birlikte şişmanlık oranının artmasından sonra şimdi de, hızlı yemek yemenin kilo aldırdığı ortaya çıktı
Dünya Sağlık Örgütü, 20 milyonu 5 yaşın altında olan 400 milyon kişinin obez olduğunu duyururken yetkililer, aşırı kilonun diyabet ve kalp hastalıklarının artmasında etkili olduğu konusunda uyardı
Yaşları 30 ila 69 arasında değişen 3 bin Japon üzerinde yapılan araştırma sonucunda erkeklerin yarısının, kadınların ise yarısından fazlasının doyana kadar, erkeklerin yüzde 45?inin, kadınların ise yüzde 36?sının ise hızlı bir şekilde yemek yediğinin ortaya çıktığı belirtildi
Araştırma sonucunda, doyana kadar ve hızlı bir şekilde yemek yiyen kişilerin, doyana kadar yemeyen ve yavaş yiyen kişilere göre şişmanlama ihtimalinin 3 kat fazla olduğu belirtildi Araştırma sonucunun, ne kadar ne yendiğine değil, yeme şeklinin kilo almaya etkisine ışık tuttuğu kaydedildi
|
|
|