07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çok Tuz Yemenin Zararları
Yemeklere tat veren tuzdur Fakat tuzun da sağlık açısından önemli zararları olabiliyor Fazla tuz tüketiminin zararları ile ilgili bilgileri bu yazımızda okuyacaksınız
Gerek hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerde, gerekse klinik çalışmalarda, beslenmede fazla tuz alınmasının kan basıncını artırdığına dâir deliller elde edilmiştir Bazı fare türlerinde yüksek miktarda tuzla beslenmenin hipertansiyona ve bunun neticesinde felçlere sebep olduğu gösterilmiştir Yine bir başka çalışmada, şempanzelerin 20 aylık süre boyunca beslenmelerine günde 15 gram fazladan tuz eklenmiştir
Bu şempanzelerde sistolik kan basıncında 33, diyastolik kan basıncında 10 mmHg artış izlenmiş, beslenmedeki fazla tuz kaldırıldığında da, kan basıncının normale döndüğü görülmüştür Aslında tuz, vücudumuz için olmazsa olmaz maddelerin başında gelmektedir Bütün sinir faaliyetlerinde, kasların hareketinde ve vücut içi sıvıların ozmotik dengesinde sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları hayatî önemi hâizdir
Her şeyin azının karar, çoğunun zarar olduğunu, bir şeyi aşırı kullanmanın israf mânâsına geldiğini ve israfın da haram olduğunu düşünürsek, İslâm'ın insan hayatını her hususta ne kadar sağlam bir denge üstüne bina ettiği hakikatini bir kere daha açıkça görmüş oluruz Nitekim bugün tıp ilmi, insanın günlük tuz ihtiyacının alınan tabiî gıdalarla ve bilhassa beslenmemizin ayrılmaz parçası olan ekmek yoluyla karşılandığını, yemekte ayrıca tuz alarak böbrekleri yormaya gerek olmadığını ortaya koymuştur
İnsanlar üzerinde yapılan çok sayıda klinik çalışmada, beslenmeyle fazla tuz alımının kan basıncını yükselttiği anlaşılmıştır Beslenmede tuz kullanımı, tarım ve hayvancılığın geliştiği yaklaşık son 8 000 yıla ait bir durumdur Bir insanın normal sodyum ihtiyacı yaklaşık 8?10 mmol/gün'dür Ancak ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde pek çok insanda 140?150 mmol/gün'e (8?9 gram/gün) ulaşmıştır Bu da fizyolojik ihtiyacın yaklaşık 14?15 katıdır
Bu konuda yapılan bir çalışmada, 32 ülkede yaklaşık 10 000 hasta takip edilmiş ve tuz alımı azaltıldığında kan basıncının azaldığı görülmüştür Diğer bir çalışmada, 24 saatlik idrar toplanarak idrardaki sodyum seviyeleri incelenmiştir Neticede, sodyumca fakir beslenmelerde, kan basıncında düşüş izlenmiştir
Bütün kötülüklerin anası olan alkolün pek çok zararlarından biri de, kan basıncı üzerindeki tesiridir Yapılan klinik çalışmalar, alkol tüketiminin kan basıncı yüksekliğine yol açtığını ortaya koymuştur Eski sosyalist ülkelerde ve bugünün ekonomik olarak gelişmiş toplumlarında yüksek tansiyonun sık görülmesi, bu ülkelerdeki alkol tüketimine bağlanmıştır
Netice itibariyle, dünyada yüksek kan basıncının görülme sıklığı, salgın hastalıkların görülme sıklığının üzerine çıkmıştır Bu durum, yukarıda da ifade edildiği gibi, yeme-içme alışkanlıklarımızla yakından alâkalıdır Eğer insanoğlu yeme-içme aşırılıklarını mevcut hâliyle devam ettirecek olursa, çok uzak olmayan bir gelecekte, neredeyse bütün insanlar hipertansiyon hastası olacaktır
Bu noktada Efendiler Efendisi'nin (sallallahü aleyhi ve sellem) 1400 sene evvelki yemek yeme ve beslenme ile ilgili tavsiyeleri günümüz insanına çok şeyler söylemektedir Ne mutlu bu hayat bahşeden sözleri hayatlarına hayat yapanlara
Hasan GÜL
sızıntı dergisi
|
|
|