Türkler Neden Kısa? |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkler Neden Kısa?Türk milleti olarak çoğumuzun boyu kısa Benimki pek kısa sayılmaz ama çoğu insanda boy kısalığı olduğu bir gerçektir Millet olarak boyumuzun neden kısa olduğu ve boyun kısa olmasına etki eden faktörleri bu yazımızda okuyabilirsiniz Türk insanının temel besin kaynağı ekmek Günlük enerji ihtiyacımızın ortalama yüzde 40'ını ekmekten alıyoruz Ancak ne yazık ki çok yanlış bir algı ile beyaz undan yapılan ekmeği tercih ediyoruz Buğdayın en değerli kepek ve kabuğunu hayvan yemi yapıyoruz Beyaz unlu ekmek tercih edildiği için Türk insanının boyu kısa Kan değerleri düşük Kadınlarda düşük oranı yüksek ve yine bu yüzden öğrenme yeteneğimiz az Türk insanının ciddi bir beyaz ekmek takıntısı var Ekmeğin unu ne kadar esmer olursa o kadar kalitesiz zannediliyor ve tercih edilmiyor Oysa bu genel anlayışın tam tersine makbul olan esmer ekmek Bütün dünya esmer yani tam buğday ekmeğini tüketmeye çalışıyor Türkiye'de en önemli besin maddelerini içeren buğdayın kepeği, kabuk kısmı unu esmerleştirmesin diye çıkarılıyor ve çekirdek kısmına yakın olan beyaz kısmı öğütülerek un haline getiriliyor Buğdayın yüzde 40'a kadar olan kepek ve kabuk kısmı hayvanlara yem oluyor Yani buğdayın en besleyici kısımları hayvanlara gidiyor Biz ise beyaz ekmek sevdasına bol bol karbonhidrat tüketiyoruz UNO, TÜBİTAK ile ortaklaşa bir araştırma yapmış Sonuçlar çok çarpıcı Beyaz ekmek yediğimiz ve buğdayda yer alan çinko, folik asit, demir, B6, B12 gibi elementleri yeterince alamadığımız için Türk insanı olarak boyumuz kısa Raşitizm hastalığı bu yüzden çok sık görülüyor Kadınlarda folik asit yetersizliği düşük oranını artırıyor Tahıldan alınması gereken maddeler alınamadığı için Türk insanının kan değerleri de çok düşük Ayrıca öğrenme yeteneğimizde de bu yüzden azalma görülüyor Düşük çalışma kapasitesi, yaşam kalitesinde düşme ve toplumsal sosyo ekonomik zarar da cabası Bütün bunların temel sebebi ise beyaz ekmek yeme sevdamız Ekmek, Türk insanı için çok önemli Türkiye'nin temel gıda maddesi ekmek Günlük birey başına ekmek tüketimi 100 gram ile 800 gram arasında değişiyor Ortalaması ise 350-400 gram Türk insanı günlük enerjisinin yaklaşık yüzde 40'ını ekmekten alıyor Bu oran, sosyo ekonomik düzeyi düşük gruplarda yüzde 60 hatta yüzde 75'e kadar çıkıyor Askerde ekmek tüketimi ise 900 grama kadar çıkıyor Kentlerde fast food tarzı beslenmenin artması da ekmeğin önemini artırıyor |
|