![]() |
Astım Krizi Neden Olur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım Krizi Neden Olur?Astım çok sık rastlanan üst solunum yolu rahatsızlıklarından birisidir ![]() ![]() ![]() A ![]() B ![]() ![]() Tetikleyiciler: Solunum yollarını tahriş eden ve astıma neden olan maddelere tetikleyiciler denir ![]() ![]() ![]() ![]() Tahriş Ediciler (İrritantlar): ? Sigara, pipo, puro vb ![]() ? Parfümler ? Hava durumu: Soğuk hava, atmosfer basıncındaki anormal değişiklikler, rüzgarlı hava, kirli hava, polenler vb ![]() ? Solunum yolları enfeksiyonları: Viral enfeksiyonlar özellikle üst solunum yollarında görülen bakteri enfeksiyonları ![]() ? Evlerdeki kimyasal maddeler: Odun ya da kömür dumanı, karbon monoksit, karbondioksit, doğal gazdan kaynaklanan nitrojen oksit, sıvı propan, saç spreyi, böcek öldürücülerde, deodorantlarda, oda spreylerinde kullanılan florokarbonlar ![]() ![]() ![]() ? Kimyasallarla ilgili işler: Florokarbon, tohum tozu, sülfür gazı, ahşap tozu, metal oksit vb ![]() ? Hormonlar: Östrojen ve östrojen yerine geçen ilaçlar ![]() ? Egzersiz: 10 dakikadan fazla süren ya da birden yapılan fiziksel egzersizler ![]() ? Mide ekşimesi ? Gece saatleri Alerji Yapıcılar (Alerjenler): ? Polenler: Çiçeklerin büyük bir bölümü, yaz çimleri, baharda çiçek açan ağaçlar vb ![]() ? Küfler: Havada uçuşan sporlar, ekmek küfü, mantar küfü ? ilaçlar: Aspirin ve aspirin ürünleri, Özellikle soğuk algınlıkları için yaygın olarak kullanılan ilaç kombinasyonları ? Ev tozu akarları (mite?lar) ? Bazı yiyecekler: yumurta, yer fıstığı, un, balık, soya yağı vb ![]() ? Dondurulmuş gıdalar, kurutulmuş meyveler, peynir, çikolata, sarı boyalı gıdalar, bazı işlenmiş gıdalar, bira ve şaraptaki potasyum bisülfat vb ![]() ? Bir günden fazla bekletilmiş yiyecekler, ? Lateks: Her türlü plastik ![]() |
![]() |
![]() |
|