Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gıda, zehirlenmesi

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Zehirlenmesi Nedir?




Tarihi geçmiş besinlerin tüketimi gıda zehirlenmesi gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor Gıda zehirlenmesinin neden kaynaklandığı üzerine önemli bilgileri sizler için yaptığım araştırmayı okurken öğreneceksiniz


Besin kaynaklı hastalık, içine yabancı etmen karışmış besin tüketimi sonucu meydana gelen herhangi bir hastalıktır Genelde besin zehirlenmesi de kullanılsa da bu genelde hatalıdır


Gerçek besin zehirlenmesi besinde bulunan yabancı bir kimyasal madde veya doğal toksini yemek yoluyla meydana gelir Besin kaynaklı hastalıkların çoğu aslında patojen bakteri, virüs, prion veya parazitlerin neden olduğu besin yollu enfeksiyondur Bu tür enfeksiyonlar genelde besinin hatalı depolanması, hazırlanması veya servisinin yapılmasından kaynaklanır Yemek hazırlanması sırasında, onda evvel ve sonra hijyen kurallarına uyulması bir hastalığın bulaşma olasılığını azaltır Besinin hastalığa yol açmaması için onun takibine beslenme güvenliği denir Besin kaynaklı hastalıklar çevreye etki eden pek çok toksin tarafından da meydana gelebilir Kimyasal maddeler tarafından neden olan besin kaynaklı hastalıklar için Besin kirleticileri maddesine bakınız




Başlıca etmenler
1 Bakteriler
2 Kimyasallar
3 Alerji reaksiyonlar

Bakterilere bağlı gıda zehirlenmeleri


Gıdalarımızın çoğunda çeşitli bakteriler bulunmaktadır Ancak bunlar doğal şekillerde ve belli bir oranda bulunur Ancak bu bakteri sayısı ve türleri çeşitli etmenlere göre değişebilir Aşırı bakteri çoğalması, farklı bakteri türleri gibi etmenlerden bir ya da birkaçı gıda maddesi üzerinde vuku bulursa Bu olay sonucunda söz konusu besin vücuda alındığında gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir Isı ve zaman faktörleri gıda üzerlerindeki bakteri oluşumlarında doğrudan rol oynar

Saat----Bakteri sayısı


01:00-----------1
01:20-----------2
01:40-----------4
03:00-----------512
05:00-----------32,768
07:00-----------2,097,152


Örnek; Saat başına X gıda maddesinde X bakterisinin ortalama çoğalma sayısı


Ayrıca bakterilerinin çoğalmasında en önemli etmenlerden biri ortamın ısı seviyesidir 5 ila 60 °C ısı seviyeleri arası bakterilerin üremesi açısından uygun ortamlardır Bir başka etmende ortamın nem seviyesidir Nem'in yüksek oluşu bakterilere elverişli bir ortam hazırlar


Çeşitli gıda maddelerinde bakteriler, daha rahat üreyebilmektedirler bunlar;
  • Et
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kümes hayvanları eti
  • İşlem görmüş etler
  • Deniz ürünleri
Gıda zehirlenmelerine açan başlıca bakteriler ve genellikle bulunduğu yiyecekler


Salmonella: Genellikle kümes hayvanlarından elde edilen ürünlerde (BkzSalmonellosis)
Bacillus cereus: Tahıllar,et ürünleri ve pirinç
Staphylococcus aureus: Et ve kümes hayvanlarının ürünlerinde, krema ve mayonez içeren çeşitli gıda maddelerinde

Kimyasallar


Gıda maddelerine çeşitli kimyasallar eklendiği ya da karıştığında kimyasal maddenin özelliğine bağlı olarak gıda zehirleyici bir unsura sahip olabilir Söz konusu kimyasalların başlıca zehirleme sebepleri toksik veya toksik etki meydana getirici oluşudur Yani bir kimyasal maddenin vücudu zehirleyebilmesi için vücudun işleyişini, hücreleri, sinir sistemi gibi bir ya da birden fazla unsuru doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemesi gerekir
Başlıca etkileri
  • Sindirim sistemi bozuklukları: Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal
  • Sinir sistemi bozuklukları: Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk
  • Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması
  • Dolaşım sistemi bozuklukları: Nabız bozukluğu, kalp durması
  • Sarılık
Alerjik reaksiyonlar


Çeşitli maddelere karşı vücut tolerans seviyesi düşük ya da aşırı duyarlı olabilir Bu durumda ortaya çıkan bazı durumlara alerjik reaksiyon denmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.