Gıda Zehirlenmesi Nedir? |
07-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Zehirlenmesi Nedir?Tarihi geçmiş besinlerin tüketimi gıda zehirlenmesi gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor Gıda zehirlenmesinin neden kaynaklandığı üzerine önemli bilgileri sizler için yaptığım araştırmayı okurken öğreneceksiniz Besin kaynaklı hastalık, içine yabancı etmen karışmış besin tüketimi sonucu meydana gelen herhangi bir hastalıktır Genelde besin zehirlenmesi de kullanılsa da bu genelde hatalıdır Gerçek besin zehirlenmesi besinde bulunan yabancı bir kimyasal madde veya doğal toksini yemek yoluyla meydana gelir Besin kaynaklı hastalıkların çoğu aslında patojen bakteri, virüs, prion veya parazitlerin neden olduğu besin yollu enfeksiyondur Bu tür enfeksiyonlar genelde besinin hatalı depolanması, hazırlanması veya servisinin yapılmasından kaynaklanır Yemek hazırlanması sırasında, onda evvel ve sonra hijyen kurallarına uyulması bir hastalığın bulaşma olasılığını azaltır Besinin hastalığa yol açmaması için onun takibine beslenme güvenliği denir Besin kaynaklı hastalıklar çevreye etki eden pek çok toksin tarafından da meydana gelebilir Kimyasal maddeler tarafından neden olan besin kaynaklı hastalıklar için Besin kirleticileri maddesine bakınız Başlıca etmenler 1 Bakteriler 2 Kimyasallar 3 Alerji reaksiyonlar Bakterilere bağlı gıda zehirlenmeleri Gıdalarımızın çoğunda çeşitli bakteriler bulunmaktadır Ancak bunlar doğal şekillerde ve belli bir oranda bulunur Ancak bu bakteri sayısı ve türleri çeşitli etmenlere göre değişebilir Aşırı bakteri çoğalması, farklı bakteri türleri gibi etmenlerden bir ya da birkaçı gıda maddesi üzerinde vuku bulursa Bu olay sonucunda söz konusu besin vücuda alındığında gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir Isı ve zaman faktörleri gıda üzerlerindeki bakteri oluşumlarında doğrudan rol oynar Saat----Bakteri sayısı 01:00-----------1 01:20-----------2 01:40-----------4 03:00-----------512 05:00-----------32,768 07:00-----------2,097,152 Örnek; Saat başına X gıda maddesinde X bakterisinin ortalama çoğalma sayısı Ayrıca bakterilerinin çoğalmasında en önemli etmenlerden biri ortamın ısı seviyesidir 5 ila 60 °C ısı seviyeleri arası bakterilerin üremesi açısından uygun ortamlardır Bir başka etmende ortamın nem seviyesidir Nem'in yüksek oluşu bakterilere elverişli bir ortam hazırlar Çeşitli gıda maddelerinde bakteriler, daha rahat üreyebilmektedirler bunlar;
Salmonella: Genellikle kümes hayvanlarından elde edilen ürünlerde (BkzSalmonellosis) Bacillus cereus: Tahıllar,et ürünleri ve pirinç Staphylococcus aureus: Et ve kümes hayvanlarının ürünlerinde, krema ve mayonez içeren çeşitli gıda maddelerinde Kimyasallar Gıda maddelerine çeşitli kimyasallar eklendiği ya da karıştığında kimyasal maddenin özelliğine bağlı olarak gıda zehirleyici bir unsura sahip olabilir Söz konusu kimyasalların başlıca zehirleme sebepleri toksik veya toksik etki meydana getirici oluşudur Yani bir kimyasal maddenin vücudu zehirleyebilmesi için vücudun işleyişini, hücreleri, sinir sistemi gibi bir ya da birden fazla unsuru doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemesi gerekir Başlıca etkileri
Çeşitli maddelere karşı vücut tolerans seviyesi düşük ya da aşırı duyarlı olabilir Bu durumda ortaya çıkan bazı durumlara alerjik reaksiyon denmektedir |
|