Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dikkat, edilmesi, emzirirken, gerekenler

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin ilk altı ay beslenmesinin anne sütü ile yapılması gerekiyor Bebeği emzirirken hangi konularda dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli 10 adımı İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr Savaş Başar Kartal ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr Hande Uluç anlatıyor

Türkiye?de yapılan araştırmalar; emzirmenin yaygın olduğunu, doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütüyle beslendiğini ve ülkemizde ortalama emzirmenin yaklaşık 14 ay olduğunu ortaya koyuyor Ancak doğru emzirme konusunda uygulamada sorunlar olduğu belirtiliyor Sorunlar şöyle sıralanıyor:

?Emzirmeye geç başlanıyor; doğan bebeklerin yarıdan fazlası doğumdan sonraki bir saat içinde emzirilmeye başlanıyor Ek gıdalara çok erken ya da çok geç başlanıyor Anne sütü ile beslemeye başlamadan önce ilk besin olarak sade su, şekerli su gibi sıvılar veriliyor?

Bu hataların temelinde; annelerin gebelik döneminde emzirme konusunda bilgilendirilme eksikliği, emzirmenin başlanmasında annelere sağlık personeli desteği eksikliği, biberon ve emzik kullanımının emzirmeye olumsuz etkisinin yattığı vurgulanıyor

Bu durumdan hareketle 1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürlüğü tarafından, UNICEF işbirliğinde çocukların beslenmesinde esas olan ?Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler? programının başlatıldığı belirtildi

Annelerin hastaneden çıktıktan sonra da izlenmelerini ve destek alabilmelerini sağlamak amacıyla anne sütü uygulamalarının birinci basamağa yaygınlaştırılmaları için ?Bebek Dostu 1 Basamak Sağlık Kuruluşu Programı?nın da hayata geçirildiği bilgisi verildi

2011 yılı itibariyle AÇSAP ve Askeri Hastane?nin yüzde 100, Devlet Hastanesi?nin yüzde 95, Eğitim Araştırma Hastanesi?nin yüzde 94, Üniversite Hastanesi?nin yüzde 95 ve Aile Hekimliği?nin yüzde 25 ile Bebek Dostu Sağlık Kurumu unvanı aldıkları açıklandı

BAŞARILI EMZİRMEDE 10 ADIM

Dr Hande Uluç, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF?in ortak bildirgesi olan ?Başarılı Emzirmede 10 Adım? temel stratejisi ile sağlıklı bir emzirme döneminin yaşatılacağını belirtti ve Başarılı Emzirmede 10 Adım?ı şöyle sıraladı:

Kuruluşta çalışan tüm sağlık görevlilerine düzenli olarak iletilen yazılı bir emzirme politikası oluşturmak

Bu politikayı yürütmek için gerekli becerileri tüm sağlık görevlilerine kazandırmak üzere bir eğitim programı düzenlemek

Hamile kadınları emzirmenin yararları ve uygulaması hakkında bilgilendirmek

Annelere doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için yardım etmek

Annelere nasıl emzireceklerini göstermek, bebeklerinden ayrı kalsalar da emzirmeyi nasıl sürdüreceklerini öğretmek

Tıbbi bir gereksinme olmadıkça yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek vermemek

Anne ve bebeğin 24 saat aynı odada kalmasını sağlamak

Bebeğe isteğe bağlı emzirmeyi özendirmek

Anne sütü ile beslenen bebeklere biberon ya da yalancı emzik vermemek

Annelerin taburcu olduktan sonra da emzirmeyi sürdürebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri; bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri yönünden başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com