Çin Yemekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin YemekleriÇinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur![]() Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir Pisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir![]() Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir ![]() En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir![]() Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you)![]() Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir![]() Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder Yemek süresince genellikle çay içilir Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur![]() Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir![]() Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz ![]() Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir ![]() Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir Çayin tarihi ise M Ö 2000 yillarina kadar uzanir![]() Tatli çesitleri de oldukça fazladir Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir![]() Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir![]() Kisa kisa ![]() ![]() Wok Tencere: Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir ![]() Stir Fry (Karistir-kizart): Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir ![]() Susam Yagi: Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir ![]() Oyster Sos: Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur ![]() Pirinç Sarabi: Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir ![]() Soya Sos: Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir
|
|
|
|