![]() |
Hindistan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hindistan YemekleriHindistanın Yemekleri - Hindistanın Yemek Kültürü - hindistan sofrası Hint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan mutfaginin temelini baharat tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder ![]() Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur ![]() Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi ![]() ![]() Örnegin; Bir karisim olan köri siyah kimyon ve hardal taneleri tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar ![]() ![]() ![]() ![]() Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir ![]() ![]() Bölge bölge spesiyaller ![]() Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir ![]() ![]() Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir ![]() ![]() ![]() Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir ![]() ![]() ![]() Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir ![]() Portekizliler Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar ![]() ![]() Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis ![]() Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis ![]() ![]() Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var ![]() ![]() ![]() Gujarat ve Tamil Nadu'da ise güçlü bir vejetaryen gelenek bulunur ![]() ![]() Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori ![]() Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt lor peyniri ve suruptan yapilir ![]() ![]() Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() *Kurubaklagil gram masala ghee ve hamur isleri en çok kullanilan malzemelerdir ![]() *Kurutulmus meyvalar findik limon gül kokulu kremalar ve soslar kullanilmaktadir ![]() *Aci-tatli ve eksi en belirgin olan tatlardir ![]() *“Paratha” ve “Chapati” en çok kullanilan hamur çesitleridir (ekmek) *“Naan” Kuzey Hindistan’da yapilan Tandoori firinlarinda pisirilen yemek çesitleridir ![]() *Güney Hindistan’da Pancake “Thosai” olarak adlandirilir ![]() ![]() *“Deepavali” ve “Diwali” Kuzey Hindistan’da kutlanan en önemli festivallerdir ![]() Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pisirilir ![]() Ayni gün ise et tavuk ve tatlilar hazirlanir ![]() *Yemeklerde ve tatlilarda Hindistan Cevizi sütü ve gül suyu sIklikla kullanilir ![]() |
![]() |
![]() |
|