![]() |
Tokyo |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() TokyoTokyo Hakkında - Tokyo Tarihi - Tokyo Nüfusu - Tokyo Resimleri Tokyo (Japonca: Bu ses hakkında 東京 (yardım·bilgi), tr: Tōkyō, tam adıyla 東京都 Tōkyō-to, "Doğunun Başkenti"), Japonya'nın başkentidir ![]() Yüzölçümü 600 km² olup, 35 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihçe Tokyo Körfezi kıyısında liman şehri Tokyo, Edo (haliç kapısı) adı ile tanınmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1868'da Şogun yönetimine son veren İmparator Meiji, 3 Eylül 1868 tarihli Edo'yu adlandırarak Tokyo yapmasına dair imparator fermanı ile Kyoto'dan Edo kalesindeki eski şogun sarayına göç edip, eski başkent Kyoto'dan doğuda başkent olduğundan dolayı şehrin adı Tokyo'ya değişti ![]() Tokyo, 12 Eylül 1923'teki depremden büyük zarar gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Tokyo 1950'lerden sonra ülke ekonomisine paralel bir gelişme göstererek hızla büyüdü ve bugünkü seviyesine ulaştı ![]() Tanıtım [değiştir] Şehrin merkezinde hendekler ve geniş bahçelerle çevrili İmparatorluk Sarayı yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başlangıçta depreme karşı mukavim olsun diye binalar 30 metreyle sınırlandırılmış, fakat 1960'lardan sonra bu yüksekliği aşan depreme dayanıklı pekçok yeni bina inşa edilmiştir ![]() ![]() Şehir içi ulaşım otobüs, metro ve elektrikli trenlerle sağlanır ![]() ![]() Japonya'nın kültür merkezi olan Tokyo'da pek çok müze, kütüphane ve üniversite bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehrin Batı kesiminde 26 adet kentsel yönetim bulunmaktadır: Akiruno Akişima Çōfu Fuçū Fussa Haçiōji Hamura Higaşikurume Higaşimurayama Hino Inagi Kiyose Kodaira Koganei Kokubunji Komae Kunitaçi Maçida Mitaka Musaşimurayama Musaşino Nişitōkyō Ōme Taçikawa Tama Doğu kesiminde ise 23 adet özel kentsel birim (semt) bulunmaktadır: Adaçi Arakawa Bunkyō Çiyoda Çūō Edogawa Itabaşi Katsuşika Kita Kōtō Meguro Minato Nakano Nerima Ōta Setagaya Şibuya Şinagawa Şinjuku Suginami Sumida Taitō Toşima Eğitim Tokyo'daki üniversiteler Tokyo Sanat Üniversitesi Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Tokyo Üniversitesi Tokyo Teknoloji Enstitüsü Hitotsubaşi Üniversitesi Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi Vaseda Üniversitesi Keio Üniversitesi Kardeş şehirler New York, ABD (19 Şubat 1960) Pekin, Çin (14 Mart 1979) Paris, Fransa (14 Temmuz 1982) Yeni Güney Galler Eyaleti, Avustralya (9 Mayıs 1984) Seul, Güney Kore (3 Eylül 1988) Jakarta, Endonezya (23 Ekim 1989) São Paulo Eyaleti, Brezilya (13 Haziran 1990) Kahire, Mısır (23 Ekim 1990) Moskova, Rusya (16 Temmuz 1991) Berlin, Almanya (14 Mayıs 1994) Roma, İtalya (5 Temmuz 1996) ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|