Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
afganistan, kültürü, yemek

Afganistan Yemek Kültürü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Afganistan Yemek Kültürü



afgan yemekleri - geleneksel afganistan yemekleri - afgan yemek gelenekleri - afgan mutfağıAfganistan'da mutfak ete, ekmeğe ve pirince dayanır Dünyanın en lezzetli etlerine ve pirincine sahip Afganların en önemli yemeği de tabii ki "Palau" yani etli veya sebzeli pilav ve "Chalau" yani beyaz pilavdır Pilavın et, tavuk eti, sebze ile yapılan yüzlerce değişik pişirme şekli vardır


Afganların yeme alışkanlığında ekmeğin de yeri çok önemlidir Onlar pilavla bile ekmek yerler Et ise hemen hemen tüm ana yemeklerinde kullanılır Zaten hayvancılığın çok yaygın olduğu ülkede et hem lezzetli hem de boldur

Afganlar pişirme teknikleri olarak hemen her tekniği kullanırlar Pilav yaparken ise tüm bu tekniklerin adeta hepsini birden kullanırlar Pirinci haşlarlar, eti haşlarlar, soğanı kavururlar, pirinci buharda pişirirler


Afganlar için pilav çok önemlidir Pirincin pilav olması için renginin ya kırmızı, veya kahverengi, ya da yeşil gibi birlikte piştiği besin maddesinin rengini alması gerekir Etle, tavuk eti ile veya sebze iie hazırlanan pirinç "Palau"dır Sade olarak hazırlanan beyaz pilav ise "Chalau'dır


Afgan Mutfağı kendi özünü korumuş ve hemen hemen hiçbir yabancı mutfaktan etkilenmemiş nadir mutfaklardan biridir Yalnızca İran ile bazı ortak yemekleri vardır Afgan Mutfağı çok homojen bir mutfaktır Bölgesel farklılıklar göstermez Yalnızca Kuzey Afganistan'da yaşayan Türkmen ve Özbeklerin biraz farklılığı vardır Onlar da pilav yerler fakat pişirme yöntemleri farklıdır Onlar pirinci diğer sebzelerle birlikte haşlayarak pişirirler Diğer bölgelerde ise pilav için önce pirinç pişinceye kadar yalnız haşlanır, daha sonra et ile buharda bekletilir


Afgan Mutfağı'nda baharat ve taze otlar da bol kullanılır Bunların en çok kullanılanları, taze ve kuru kişniş, soğan, nane, sarmısak, pırasa, toz kırmızı biber, tarçın, karanfil, hindistan cevizi rendesi, kakule, kimyon, siyah kimyon ve yine bir baharat karışımı olan garam masaladır

Afganlar ayrıca çok da yoğurt tüketir Yoğurdu hem yemeklerin yanında hem de yapımında kullanırlar


Afganlar özel günlerinde de değişik pilavlar pişirirler Bunların en önemlisi 31 Mart'ta kutladıkları ve onların yılbaşısı olan "Nevruz"dur Bu özel günde baharın gelişini kutlamak için yeşillikler yerler Hatta hazırladıkları pilavın rengi bile yeşildir İspanakla yapılan bu pilava 'Zümrüt Pilav' derler Ayrıca Afganlar sebzeye 'sebze' derler Ama 'sebzeli pilav' denilince bu 'ıspanaklı pilav'dır Yani 'Zümrüt Pilav'

Afganistan'da erkekler yemek pişirmeyi çok severler Genellikle onlar için yemek pişirmek sakinleştirici ve dinlendiricidir Hatta arkadaşlar zaman zaman toplanarak aralarında yemek yapma yarışı bile yaparlar


Afgan erkeklerinin felsefesine göre "yemek yapmak" kadınlara özgü bir ayrıcalık değildir


Afganistan'da yeme alışkanlığı kırsal kesime ve şehir yaşamına göre değişir Kırsal kesimde köylüler genellikle hayvan yetiştiricileridir Sabah kahvaltıları çok sade ama lezzetlidir Sabahları taze süt içerler ve taze ekmekle taze yapılmış tereyağı yerler Şehirlerde ise Avrupa usulü kahvaltı benimsenmiştir


Öğle yemeği önemli bir yemektir Bu yemekte genellikle çok zengin ve yoğun bir çorba yenir Bu çorba yağlı etle yapılır ve içinde sebze de vardır Bu çorbayı uzun ve geniş bir ekmek olan ve rafine edilmemiş undan yapılan "Afgan ekmeği" ile yerier Bu ekmek çok lezzetlidir


Afganlar ekmeklerini ufak ufak doğrayarak tabaklarına koyarlar üzerine çorbanın suyundan döküp yanına da et ve sebze parçaları koyarak yerler Bu çorbadan ziyade tam bir yemek gibidir Yemeğe yanında genellikle salata veya taze soğan eşlik eder


Akşam yemeğinde ise, genellikle etli pilav yerler Eğer konukları varsa et yerine pilav tavuk eti ile pişirilir


Afganlar çok tatlı yerler Tatlılarını genellikle kızartarak ve üstüne koyu şurup dökerek veya şeker serperek yerler Bu tatlıların yapımında en çok, badem, gül suyu, safran, şam fıstığı, ceviz, yeşil limon veya limon ve posası alınmış tereyağı kullanırlar



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.